Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cellulóz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cellulóz."— Előadás másolata:

1 Cellulóz

2 Cellulóz A cellulóz (régiesen: sejtkeménye vagy sejtanyag) egy összetett szénhidrát. Képlete (C6H10O5)n. Béta-D-glükózból származtatott poliszacharid. A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. Pontosabban a fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a. A vatta és a papír szinte 100%-ban cellulózmolekulákból áll.

3 Lebontása A cellulóz molekulájában béta-glükózegységek változó térállásban (alsó és felső) kapcsolódnak össze, és lánc alakúvá formálódnak. A hosszú láncmolekulák hidrogénkötésekkel kapcsolódnak össze, melyek fonalszerűvé teszik a növényi rostokat. Ez annyira ellenálló, hogy csak tömény savakkal lehetséges a bontása. Tömény savval főzve először cellobiózra, majd a cellobióz szőlőcukorra bomlik. A tömény sósavon kívül csak néhány gomba, baktérium és rovar képes bontani. A kérödző állatok emésztőrendszere jellemzően tartalmaz olyan mikroorganizmust, mely lebontja a cellulózt. A termőtalajban is léteznek cellulózbontó baktériumok, melyek a cellulózt humusszá alakítják.

4 A cellulóz-nanoszálakból készült papír keresztmetszeti képe.

5 Élelmiszeripari felhasználása
Ipari felhasználása: papírgyártás, szálasanyag-gyártás (pl. viszkóz, acetát, triacetát), robbanóanyagok (lőgyapot), és celofán gyártása,hőszigetelésben is használják. Élelmiszeripari felhasználása  Az élelmiszerek széles skálájában megtalálható mint emulgeálószer, térfogatnövelő vagy diétás

6 Köszönöm a figyelmet! Horváth Márk 10.A


Letölteni ppt "Cellulóz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések