Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin."— Előadás másolata:

1 „Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin Mátyás Vendéglátó ipari Szakközép és Szakiskola

2 Élelmiszerink előállításában felhasznált sűrítőanyagok A sűrítőanyagok: Ezeket az anyagokat nem csak élelmiszereink zselésítésére és besűrítésére használjuk hanem a kívánt állományuk beállítására is. Felhasználásuk az élelmiszeripar különböző részein terjedt el gumicukrok,pékárúk,tejkészítmények,édességek, habok és a kalóriaszegénységének köszönhetően a light italoknál is felhasználjuk őket.

3 De voltakép mik is ezek az állományjavítók? Az állományjavítók járulékos anyagoknak minősülnek, ezért kötelező őket feltüntetni az élelmiszerek címkéjén. Mivel elég csak kódszámukat feltüntetni, ezért sokszor nem tudjuk, mit is fogyasztunk el. Prezentációmban felfedek néhány E- kódszámú sűrítő anyagot

4 E-422 Glicerin  A glicerin lehet állati és szintetikus eredetű is.  A kozmetikai ipar a szappan gyártásban és a krémek állomány javítására használja!  Ezenfelül állatok takarmányozásában használjuk fel.  Élelmiszeripar pedig főként édesítőként! Mellék hatása lehet, fogyasztása esetén amik a következőek Bőr kiszáradása Fejfájás Rosszullét

5 E412 Guar gumi Felhasználás: iparban robbanóanyag gyártás, gyógyszeriparban étvágycsökkentők alapanyagául élelmiszeriparban gumicukor és tejkészítmények előállítására. Élettani hatása: mérgező,árt a szívnek, az ereknek, immunrendszert és az idegrendszert is károsítja! Termesztési körülményeinek következtében gyakran szennyezett dioxinnal (2004-ben ezzel az anyaggal mérgezték meg Viktor Juscsenko ukrán politikust.)

6 E413-Tragantmézga Felhasználása: Gyógyszeripar (köhögés, hasmenés valamint égési felületek kezelésére. Élelmiszerekben mint lé kötő (pl. joghurtok: mivel már kis mennyisége is remekül sűrít, növeli az élelmiszerekben eladható víz mennyiségét)). Élettani hatása: Néhány vizsgálat májkárosodásra utalt, de ez egyértelműen nem bizonyítható. Ellenben erősen allergén.

7 E466-Karboxi-metil-cellulóz Felhasználása fogkrém, festék adalékanyaga, szexuális síkosítóként, update termékek, tapéta ragasztó, diétás gyógyszerekben, papírgyártásban és akár mesterséges könny előállításhoz. Tartós bevitelnél előfordulhat hasmenés pékeknél allergiás bőrreakciót váltott ki.

8 E-407-Karragén (gyöngyzuzmó) Karragén felhasználása is széles körben mozog: jégkrém,sör,sampon, tűzoltóhab,update,cipőtisztító előállításában játszik fontos szerepet. Állatoknál bélgyulladást, fekélyeket és emésztési zavarokat okozott, rákkeltő. Az USA-ban betiltották.

9 Bemutatóm végéhez érkeztünk remélem sikerült figyelmüket felkelteni „Szívünk – lelkünk” egészségének Megóvásában?!


Letölteni ppt "„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések