Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

~építészet, szobrászat, festészet~

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "~építészet, szobrászat, festészet~"— Előadás másolata:

1 ~építészet, szobrászat, festészet~
Aranymetszés ~építészet, szobrászat, festészet~ Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.

2 Szabálya: az egész úgy aránylik a nagyobbik részhez, mint a nagyobbik rész a kisebbikhez.
Az ókorban megrögzötten keresték a tökéletes szépséget, és úgy gondolták, hogy az az arányosságban, egyensúlyban és harmóniában található meg. Az emberi test aranymetszéspontja a köldök.

3 Festészet „Az emberi test középpontja természetesen a köldök. Ha egy kinyújtott karral és lábbal háton fekvő ember köré egy körzővel a köldökét középpontnak véve kört húzunk, akkor a kéz- és lábujjai érinteni fogják az így megadott kört. Ha pedig megmérjük a távolságot a talptól a fejtetőig, majd ezt összevetjük a kinyújtott karok hosszával, úgy találjuk, hogy a szélesség megegyezik a magassággal.”

4 Michelangelo, Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci - szigorúan ragaszkodtak az aranymetszéshez a kompozícióik elrendezésében. Leonardo da Vinci leghíresebb műve, a Mona Lisa több „láthatatlan” aranytéglalapot tartalmaz. . A festő a reneszánsz mesterek hagyományait követve több évig dolgozott a képen, így nem kizárt, hogy a kompozíció kialakításakor szántszándékkal alkalmazott matematikai eszközöket.

5 Építészet ,,A szimmetria az épület egyes elemei, illetve ezek az elemek és az épület és az épület egésze között fennálló mérhető összefüggésben rejlik.”

6 Gízai nagy piramis (Egyiptom) Parthenon (Athén)
A piramis négyzetalapja oldalának fele és az egyik háromszög oldallapjának a magassága az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz. Az előbbi körülbelül 186,4, az utóbbi 115,2 m, melyek hányadosa az 1,618 arányszám.

7

8 Szobrászat Az ujj aránya a kézhez, a kézé a karhoz, a karé a többi testrészhez, és mindezeké a szobor egészéhez minden lépésnél egy új egységet teremtett, hogy a görög templom példájára az ég legkülső köréig terjeszkedjék. Polükleitosz: Lándzsavivő

9 Az emberi test arányaira az aranymetszetet alkalmazva a testhossz úgy aránylik a köldökmagassághoz, mint ez utóbbi a köldök-fejtető távolsághoz.

10 Köszönjük a figyelmet!^^
Szeleczki Balázs Pál Bernadett Szakter Réka Forrás: Wikipédia


Letölteni ppt "~építészet, szobrászat, festészet~"

Hasonló előadás


Google Hirdetések