Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aranymetszés ~építészet, szobrászat, festészet~ Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és m ű vészetben is gyakran megjelenik,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aranymetszés ~építészet, szobrászat, festészet~ Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és m ű vészetben is gyakran megjelenik,"— Előadás másolata:

1 Aranymetszés ~építészet, szobrászat, festészet~ Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és m ű vészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.

2 Szabálya: az egész úgy aránylik a nagyobbik részhez, mint a nagyobbik rész a kisebbikhez. Az ókorban megrögzötten keresték a tökéletes szépséget, és úgy gondolták, hogy az arányosságban, egyensúlyban és harmóniában található meg. Az emberi test aranymetszéspontja a köldök.

3 Festészet „Az emberi test középpontja természetesen a köldök. Ha egy kinyújtott karral és lábbal háton fekv ő ember köré egy körz ő vel a köldökét középpontnak véve kört húzunk, akkor a kéz- és lábujjai érinteni fogják az így megadott kört. Ha pedig megmérjük a távolságot a talptól a fejtet ő ig, majd ezt összevetjük a kinyújtott karok hosszával, úgy találjuk, hogy a szélesség megegyezik a magassággal.”

4 Michelangelo, Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci - szigorúan ragaszkodtak az aranymetszéshez a kompozícióik elrendezésében. Leonardo da Vinci leghíresebb m ű ve, a Mona Lisa több „láthatatlan” aranytéglalapot tartalmaz.

5 Építészet,,A szimmetria az épület egyes elemei, illetve ezek az elemek és az épület és az épület egésze között fennálló mérhet ő összefüggésben rejlik.”

6 Parthenon (Athén) Gízai nagy piramis (Egyiptom)

7

8 Szobrászat Az ujj aránya a kézhez, a kézé a karhoz, a karé a többi testrészhez, és mindezeké a szobor egészéhez minden lépésnél egy új egységet teremtett, hogy a görög templom példájára az ég legküls ő köréig terjeszkedjék. Polükleitosz: Lándzsaviv ő

9 Az emberi test arányaira az aranymetszetet alkalmazva a testhossz úgy aránylik a köldökmagassághoz, mint ez utóbbi a köldök-fejtet ő távolsághoz.

10 Köszönjük a figyelmet!^^ Szeleczki Balázs Pál Bernadett Szakter Réka Forrás: Wikipédia


Letölteni ppt "Aranymetszés ~építészet, szobrászat, festészet~ Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és m ű vészetben is gyakran megjelenik,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések