Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az észterek. Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció. Hidrolízis (víz által történő bontás) CH 3 -O(O)CH + H 2 O → CH 3 -OH + HO(O)CH.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az észterek. Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció. Hidrolízis (víz által történő bontás) CH 3 -O(O)CH + H 2 O → CH 3 -OH + HO(O)CH."— Előadás másolata:

1 Az észterek

2 Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció. Hidrolízis (víz által történő bontás) CH 3 -O(O)CH + H 2 O → CH 3 -OH + HO(O)CH Alkoholízis (alkohollal történő bontás) CH 3 -O(O)CH + HO-CH 2 -CH 3 → CH 3 -OH + CH 3 -CH 2 -O(O)CH Ammonolízis (ammóniával történő bontás) CH 3 -O(O)CH + NH 3 → CH 3 -NH 2 + HO(O)CH

3 A gyümölcsészterek  kis szénatomszámú észterek  gyümölcsök íz és aroma anyagai  poláris molekulák  vízben oldódnak  általában folyadék halmazállapotúak.

4 Elnevezésük alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve.

5 Almában előforduló gyümölcsészter:

6 Ananászban előforduló gyümölcsészter:

7 A viaszok = növény- és állatvilágban előforduló, nagy szénatomszámú észterek.

8 Tulajdonságai  Nagy szénatomszámú észterek  szilárd halmazállapotúak  poláris molekulák  vízben nem oldódnak  víz lepergető hatású védőréteget képeznek

9 Felhasználása: Gyertyák készítése Fafelületek polírozása

10 Mircil-palmiát A méhviasz legfontosabb észtere

11 Köszönöm a figyelmet!!!

12 Készítette: Szabó Melánia


Letölteni ppt "Az észterek. Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció. Hidrolízis (víz által történő bontás) CH 3 -O(O)CH + H 2 O → CH 3 -OH + HO(O)CH."

Hasonló előadás


Google Hirdetések