Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békés Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései Előadó : Dr. Dorogi Rajmund Osztályvezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békés Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései Előadó : Dr. Dorogi Rajmund Osztályvezető."— Előadás másolata:

1 Békés Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései Előadó : Dr. Dorogi Rajmund Osztályvezető

2 A rehabilitáció fogalma  A rehabilitáció egyénre szabott, az egyén szükségleteihez, igényeihez alkalmazkodó tevékenység, amely a rehabilitálandó személy aktív részvételére, együttműködésére épülSzínterei  Orvosi rehabilitáció: a funkcióképesség helyreállítása,  Szociális rehabilitáció: az önellátás, az önálló élet és a társadalmi életben történő részvétel támogatása,  Foglalkozási rehabilitáció: az egészségi állapotuk miatt tartósan akadályozott emberek munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése

3 2011. évi CXCI. tv. preambuluma „ Magyarország Alaptörvénye XII. cikkének végrehajtása érdekében az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek - megmaradt, fejleszthető képességeire épülő foglalkoztatás központú rehabilitációjának, - társadalmi reintegrációjának, - foglalkoztatásának elősegítésére, - továbbá a kieső jövedelem miatti keresetpótlás érdekében a következő törvényt alkotja:”

4 Az ügyfél „útja” foglalkozási rehabilitációig

5  A rehabilitációs ellátás keretében a megváltozott munkaképességű személy ◦ a) a rehabilitáció sikeres megvalósulása érdekében szükséges szolgáltatásokra (a továbbiakban: rehabilitációs szolgáltatás), valamint ◦ b) pénzbeli ellátásra (a továbbiakban: rehabilitációs pénzbeli ellátás) jogosult. A rehabilitációs ellátásban részesülő személy a rehabilitációs hatósággal történő együttműködésre köteles, amelynek keretében teljesíti a rehabilitációs tervben foglalt kötelezettségeket.

6 A feladatok sokrétűek: 1. Együttműködés a rehabilitációs ellátásban és a rehabilitációs járadékban részesülő ügyfelekkel (közel 2000 fő) 2. Munkaerő-piaci és az ellátásokhoz kapcsolódó információ nyújtás 3. Munkáltatói kapcsolattartás és munkaközvetítés A központi szervezeti egységnél: 4. A Rehabilitációs kártya igénylésével kapcsolatos ügyintézés 5. A költségvetési támogatásban részesülő munkáltatókkal való kapcsolattartás

7 A rehabilitációs ügyintézéssel kapcsolatos ügyfélkör Együttműködésre kötelezettek: A rehabilitációs ellátásban részesülő személyek (B1; C1), Rehabilitációs járadékban részesülők Szolgáltatást kérőként történő nyilvántartásba vételt követően: Rokkantsági ellátásban részesülők

8 A rehabilitációs ellátás mellett a keresőtevékenység végzésére van lehetőség! Részmunkaidőben, heti 20 órát meg nem haladó keresőtevékenység folytatása az ellátás mellett is van lehetőség! Lehetőség van teljes munkaidőben történő keresőtevékenység folytatására is!!! Az ellátás ilyen esetben szünetel, de nem szűnik meg!

9 A Rehabilitációs kártya Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint  foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható (B1), vagy  tartós foglalkozási rehabilitációt igényel (C1) Rehabilitációs kártyára az a személy is jogosult, aki  2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban, rehabilitációs járadékban részesült. Adókedvezmény mértéke Az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személlyel foglalkoztatása esetén a minimálbér kétszeresének 27 %-áig. A Rehabilitációs kártya érvényességének  kezdő időpontja az a nap, amikor az állami adóhatóság a kártyát kiállította,  záró időpontja a kártya visszavonásának napja.

10 A Rehabilitációs hozzájárulás A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulására köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és a z általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 %-át. A rehabilitációs hozzájárulás mértéke 964 500 Ft/év/fő

11 Abban az esetben, ha a komplex minősítés elvégzésével az ügyfelet a munkaerőpiaci elhelyezkedésében tudjuk segíteni, vagy elősegíthetjük a munkahelyének megtartását, a szűkös kapacitásaink ellenére, a jogszabályi előírások betartása mellett soron kívüli eljárást biztosítunk!!!

12 Elérhetőségeink: 5600 Békéscsaba, Luther u. 3. Tel: 66/ 519-146 Fax: 66/ 519-149 E-mail: bekes@rszsz.nrszh.hu Köszönöm a megtisztelő figyelmet !


Letölteni ppt "Békés Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései Előadó : Dr. Dorogi Rajmund Osztályvezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések