Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozási irányzatok és megítélésük Mák Erzsébet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozási irányzatok és megítélésük Mák Erzsébet."— Előadás másolata:

1 Táplálkozási irányzatok és megítélésük Mák Erzsébet

2 Archimboldo:Dalmady Zoltán (1909): VegetarianosMende-mondák a természet- tudomány köréből „Alig van tér, amelyen elterjedtebb, izmosabb s hatásukban veszedelmesebb mende- mondákat találunk, mint az orvostudományok területe A legrégibb és legerősebb mende-mondák egyike, amelyet csodálatosképpen a tudomány pozitív bizonyítékai és kézzel fogható adatai ma sem tudnak teljesen kiirtani, az a hibás felfogás, amelyet ezzel az egy szóval fejezhetünk ki: vegetarianizmus.”

3 A vegetariánizmus történetéből Vegetabilis - latin, jelentése növényi Európába vélhetőleg ázsiából terjedt el bizonyos vallások gyakorlóitól: –buddhisták –brahmanok –hinduisták Ie. 3-4 ezerben az ókori Egyiptom papjai sem fogyasztottak húst

4 A vegetariánizmus történetéből Az egyes tanok kialakításában nagy szerepet játszottak a görög filozófusok, orvosok, mint: –Platón –Szokratész –Hippokratész A középkorban a keresztény aszkétákra jellemző a vegetariánizmus

5 A vegetariánizmus történetéből A reneszánszban Rousseau-nak köszönhetően erősödött az érdeklődés a vegetariánizmus iránt ben vegetariánus társaság jött létre Manchasterben, amelynek tagjai az állatok leölése ellen tiltakoztak. Hazánkban Bicsérdi Béla vezetésével erősödött az irányzat. Hirdette a nyers koszt, és a gyümölcsök fogyasztásának előnyeit.

6 Kényszer vegetariánizmus A WHO megnevezett 43 országot ahol az emberek táplálkozása nem éri el a minimális energia-és fehérjebevitel ajánlatos értékeit. Étrendjük gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, gumókból áll.

7 Választott vegetariánizmus  ökológiai lehetőségek  egészséges életmódra való törekvés  részvét az állatok iránt  vallási megfontolás Valamennyi étrendi típusra jellemző, hogy az állati eredetű feldolgozott és nem feldolgozott élelmiszerek közül vörös húsokat és húskészítményeket az étrend nem tartalmazhat.

8 Vegetariánus irányzatok Vegán: Kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Lakto-vegetariánus: A növényi étrendet tejjel és tejtermékekkel is kiegészíti. Ovo-lakto-vegetáriánus: A növényi étrendet tejjel, tejtermékkel és tojással egészíti ki. Szemi-vegetariánus: Az ovo-lakto irányzat mellett baromfit és halat is fogyaszt.

9

10 A táplálkozás pozitív hatásai Ritkán fordulnak elő a nem fertőző krónikus betegségek –obezitás –hipertónia –hiperlipidémiák –2 típusú diabétesz –egyes daganatos betegségek {tüdő, vébél, emlő, méh, prosztata} –purin anyagcsere zavar

11 A táplálkozás pozitív hatásai Jellemzően hosszú a laktációs időszak A bélperisztaltika általában megfelelő Az alkoholfogyasztás minimális A dohányzás igen ritkán fordul elő

12 Táplálkozási rizikótényezők

13 Tojás Limitáló esszenciális As hiány: NINCS Bőségesen tartalmaz: –cisztin –lizin –metionin –triptofán Komplett fehérje forrás

14 Cereáliák Limitáló esszenciális As hiány: –lizin –izoleucin Bőségesen tartalmaz: –cisztin –treonin –metionin –triptofán {Kivéve a kukoricát és a rizst, amelyek ebben is hiányosak.} Komplettálása hüvelyessel, vagy olajos magvakkal lehetséges

15 Hüvelyesek Limitáló esszenciális As hiány: –metionin –cisztin –triptofán {Kivéve a szójabab, amely tartalmazza.} Bőségesen tartalmaz: –lizin –treonin Komplettálása cereáliával, vagy olajos magvakkal lehetséges

16 Tej, tejtermékek Limitáló esszenciális As hiány: NINCS Bőségesen tartalmaz: –lizin –izoleucin –metionin Komplett fehérje forrás

17 Diófélék, olajos magvak Limitáló esszenciális As hiány: –lizin –izoleucin {Kivéve a kesudiót és a tökmagot amelyek tartalmazzák.} Bőségesen tartalmaz: –cisztin –metionin –triptofán {Kivéve a földimogyorót amely hiányos metioninban és triptofánban.} Komplettálása hüvelyesekkel lehetséges

18 Zöldségek, főzelékek Limitáló esszenciális As hiány: –cisztin –metionin –izoleucin {Kivéve a spenót, amely ezt tartalmazza.} Bőségesen tartalmaz: –lizin –triptofán Komplettálása diófélékkel, olajos magvakkal, cereáliákkal lehetséges.

19 Táplálkozási rizikótényezők

20

21 Makrobiotika A yin-yang elvén alapuló irányzat Erősen hangsúlyozza az élelmiszerek bio- és natúr jellegét Az irányzaton belül 10 fokozatot lehet elkülöníteni, amelyek egyre szigorodnak. Cél eljutni addig a szintig, amikor gabonaféléken és gyógyteákon kívül már mást nem kell fogyasztani.

22 Makrobiotika fokozatai

23 Makrobiotika előírásai  évszaknak megfelelően kell válogatni a táplálékokból  csak olyan alapanyagokat lehet fogyasztani, ami a lakóföldünkön élt  tilos az iparszerűen előállított termékeket fogyasztani  tilos az izgatószerek fogyasztása  tilos a burgonya, a paradicsom, a padlizsán  bármilyen betegség áll elő barnarizzsel és algák étrendbe iktatása a diéta  folyadékból mindig csak keveset lehet fogyasztani

24 Reform étrend Táplálkozási szokásuk megváltoztatását, javítását tűzték ki célul. –Az élelmiszer legyen a természetes állapotához minél közelebb. –Csak igen kíméletes konyhatechnológiát lehet alkalmazni. –Csak vegyszer mentes növényeket esznek. –Elhagyják a cukrot, finom lisztet. –Tejet, tejterméket, csírátlanított tojást esznek.

25 Egyéb atipusos vegetariánista irányzatok Natúr konyha: adalékanyagtól, peszticidektől mentes, bio élelmiszert fogyasztanak. Fruitáriánusok: Főleg gyömölcsöt, de ritkán diót, mézet, olívaolajat is fogyasztanak. Nyers koszton élők: Csak vegán alapú, nyers termékekkel táplálkoznak.

26 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Táplálkozási irányzatok és megítélésük Mák Erzsébet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések