Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Handmaiden of the Military? - az antropológia és a haderő együttműködésének etikai kérdéseiről - Készítette: Szálkai Kinga Konzulens: Dávidné Koppányi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Handmaiden of the Military? - az antropológia és a haderő együttműködésének etikai kérdéseiről - Készítette: Szálkai Kinga Konzulens: Dávidné Koppányi."— Előadás másolata:

1 Handmaiden of the Military? - az antropológia és a haderő együttműködésének etikai kérdéseiről - Készítette: Szálkai Kinga Konzulens: Dávidné Koppányi Zsuzsa Szekció: Társadalomtudományi Szekció Tagozat: Kulturális és szociálantropológia 2011. 04. 15.

2 Az előadás felépítése  A Human Terrain System (HTS) kritikája A HTS ismertetése Kritika – antropológia és etika Kritika – katonaság és gyakorlat  Mégis lehetséges az együttműködés? Nem háborús katonai műveletek Gyakorlati példa: Tartományi Újjáépítési Csoport  Következtetések 2011.04.1 5.2Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

3 Montgomery McFate  „Minél kevésbé konvencionális ellenséggel van dolgunk, annál fontosabb, hogy megértsük társadalmát és az ennek mélyén húzódó kulturális dinamikát. Hogy legyőzhessük az olyan nem-nyugati jellegű ellenséget, amely méreteiben nemzeteken átívelő, struktúrájában nem hierarchikus, jellegét tekintve rejtőzködő, és a nemzetállam kontextusán kívül működik, fejlesztenünk kell a társadalmi és kulturális megértést.” 2011.04.1 5.3Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

4 A Human Terrain System  Human Terrain Team 5-9 fő Társadalomtudósok Katonai kíséret  4,5 hónap alapkiképzés  270 nap a hadszíntéren  terepszínű ruha, fegyver  terepmunka parancsra? 2011.04.1 5.4Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

5 Az antropológiai etika alapelvei  Felelősség az antropológiai kutatás során vizsgált alanyok iránt, valamint azok iránt, akiknek életét és kultúráját a kutatás érinti.  Felelősség a tudomány és a tudományos közösség iránt  Felelősség a nyilvánosság iránt 2011.04.1 5.5 Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

6 Alapelvek a gyakorlatban  A vizsgált személyek jólétének, méltóságának, magánéletének és biztonságának tiszteletben tartása  A károkozás vagy bármilyen negatív hatás elkerülése, a vizsgált alanyok veszélyeztésének tilalma  Tájékoztatáson alapuló beleegyezés  Tisztességes és átlátható kutatási módszerek alkalmazása, a célok, források, szándékok, végzett tevékenységek és várható hatások ismertetése  Nyilvánosság, hitelesség, esetleges politikai és társadalmi hatások megfontolása  A megbízó tájékoztatása az etikai korlátokról 2011.04.1 5.6Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

7 Katonai vélemények  „Elejtette a fegyvereket és dohányzott a foglalkozásokon. Teljesen szakszerűtlen volt.”  „Órák hosszat tudnak arról írni, hogy nem csinálnak semmit.”  „a HTS állománya nem veszi észre, hogy a táboron kívül a biztosító katonák felelősek a HTT-kért, nem pedig a társadalomtudósok. (…) Nem kaptak megfelelő kiképzést és nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal kritikus döntések meghozatalához.”  „Verjük bele a fejükbe, hogy a munkájuk a US Army-hoz tartozik, nem pedig a sajátjuk ! ”  „A program legnagyobb és leggroteszkebb problémája, hogy mindenki fél attól, hogy a munkáját a nevén nevezze – vagyis hírszerzésnek.”  „Ha a védelmi minisztérium nem lép az ügyben, dollármilliókat vagy akár milliárdokat vesztegetünk el.” 2011.04.1 5.7Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

8 Katonai műveletek fajtái 2011.04.1 5.8Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

9 Tartományi Újjáépítési Csoport  Fő feladata: újjáépítés Élelmiszerosztás Egyéb javak osztása Bizalomépítés Biztonságépítés Infrastruktúra Tanácsadás  Előfeltétel: kulturális megértés Tárgyalás Alkudozás Szükségletek ismerete 2011.04.1 5.9Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

10 Antropológia a haderőben  I. szakasz kulturális és társadalmi adatgyűjtés és adatelemzés stratégiai célok megfogalmazásának elősegítésére, a szükséges eszközök meghatározására, a célok elérési lehetőségeinek feltérképezésére; egy tervezett vagy véghezvitt művelet esetén az adott műveleti terület humán viszonyainak és a közösség (várható) reakciójának leírása és vizsgálata; segélyakciók vagy békeműveletek tervezésében és elemzésében való asszisztencia; a haderő tagjainak kulturális kiképzése és ehhez kapcsolódó kiadványok készítése;  III. szakasz a tapasztalatok megfogalmazása, visszacsatolás 2011.04.1 5.10Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

11 Antropológia vs. hadtudomány 2011.04.1 5.11Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

12 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

13 Cora du Bois „még a legártatlanabbnak tűnő társadalomkutatás során is végtelen a különböző felelősségek összekapcsolódása, és így a vétkesség lehetősége is” 2011.04.1 5.13

14 Etikai problémák a HTS-ben  Az antropológusok beolvadnak a katonai állomány tagjai közé  Közvetítés - többirányú felelősség  A háborús körülmények megnehezítik a tájékoztatáson alapuló önkéntes beleegyezés érvényesülését  Az antropológusok információt szolgáltatnak és tanácsot adnak feletteseiknek - a kutatás vizsgált alanyai rövid vagy hosszú távon katonai műveletek célpontjává válhatnak  Negatív asszociációk keltése a közvéleményben 2011.04.1 5.14Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

15 A gyakorlati megvalósulás problémái  Módszertani hiányosságok Nem reprezentatív minta Spontán információk Alanyok befolyásolása, beleegyezés hiánya  Hiányos vagy hibás kutatási eredmények  Idő rövidsége  Nem megfelelő képzettségű, esetenként kétes múltú társadalomtudósok alkalmazása  A tudósok, a lakosság és a katonák veszélyeztetése 2011.04.1 5.15Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?

16 Paula Loyd esete (2008) 2011.04.1 5.16Szálkai Kinga: Handmaiden of the Military ?


Letölteni ppt "Handmaiden of the Military? - az antropológia és a haderő együttműködésének etikai kérdéseiről - Készítette: Szálkai Kinga Konzulens: Dávidné Koppányi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések