Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009."— Előadás másolata:

1 A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009. november 18. Educatio Nonprofit Kft. Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

2 • A DPR kutatás-sorozat jelentősége és célja, kockázatok és lehetőségek; • A DPR Kézikönyv: módszertani fejezet – két verzióban; • Az első lépés: a „párbeszéd” dilemmái; • A kérdőíves technikák dilemmái; • A kérdőív-alkotás dilemmái; • A reprezentativitás és a minta dilemmái; • A válaszadói hajlandóság dilemmái; • A kutatások lebonyolításának dilemmái (a ZSKF TKK tapasztalataiból). A PREZENTÁCIÓ TARTALMA

3 A DPR kutatás-sorozat jelentősége és célja: kockázatok és lehetőségek  A felsőoktatás problémái: az „expanzió” és a „bolognai folyamat” következményei.  A munkaerőpiac problémái: „mi az a BA?” – amit kapnak – és amit szeretnének…  A lehetséges „párbeszéd”: aktív és volt hallgatók – munkáltatók – oktatás.  A „kutatás – visszacsatolás” lehetősége: megoldhatóak az „illeszkedési problémák”?  A legnagyobb társadalomkutatás az elmúlt évtizedekben: alkalmazott- és alapkutatás egyszerre!  HA JÓL CSINÁLJUK…

4 A DPR Kézikönyv: módszertani fejezet – két verzióban  A TÁMOP 4.1.1. dilemmái: „Mit is vállaltunk…”  A Kézikönyv célja: központi segítség – irányítás nélkül (TÁMOP 4.1.3.)!  Módszertani útmutatás: ami „kötelező” – és ami nem.  A megalkotás folyamata: a Módszertani Munkacsoport, a Szerzők és a Szerkesztők.  Két változat: a Könyv és az Internet verziók eltérései.  A „fájdalmas kompromisszumokról”…

5 Az első lépés: a „párbeszéd” dilemmái  Ki is az „olvasó”?  Kikkel fog együttműködni?  A „intézményi kutató” felelőssége:  A szakszerűtlen vizsgálat veszélye: ki tudja megállapítani?  Hol a különbség a „jó” és a „rossz” eredmény között?  Az „önbecsapás” és a „becsapás” veszélyei.  Párbeszéd a „laikus együttműködőkkel”:  Mitől tudományos, mitől szakszerű és mitől etikus?  Hol vannak a határok?  A párbeszéd kölcsönös előnyei.  A párbeszéd lehetséges szakmai alapjai (Babbie könyve és szelleme…)

6 A kérdőíves technikák dilemmái  Miért kérdőív – van más is…  Ha már kérdőív – miért online…  A válaszadás hitelességéről:  Ha hiányzik a „hajlandóság” vagy a „képesség”…  A diák-kérdezők előnyei és hátrányai.  „Magas megbízhatóság” – „alacsony érvényesség”!  A társadalmi jelenségek „összetett természetéről”.

7 A kérdőív-alkotás dilemmái  A „sztenderditás” előnyei és hátrányai.  A kérdőív-szerkesztés „klasszikus” lépései – és amiért érdemes betartani.  A kérdésekből születő „változók” – és az SPSS.  A kérdések kialakításának dilemmái:  Nyitottat – zártat?  A mérési skálák dilemmái.  „Hogyan szólítsalak?”  Mit hova tegyek?  Meddig faggathatom?

8 A reprezentativitás és a minta dilemmái  „Lesz-ami-lesz” – csak, kérjük, ne közölje!  Mi is az a „reprezentativitás” – és hogy valósítható meg?  Lehet egyáltalán önkitöltős kérdőívekkel reprezentatív vizsgálatot csinálni…  Egy minimális program: a „minta-tervező mátrix”.  Egy maximális program: a „háromfázisú, kombinált adatfelvétel”.  Talán lehet önkitöltős kérdőívvel reprezentatív vizsgálatot csinálni…

9 A válaszadói hajlandóság dilemmái  Szélsőséges tapasztalatok – lehetséges megoldások, a három „alapmodell” (a ZSKF TKK kutatásaiból):  „Kutatás-technikai” megoldások;  „Érzelmi ösztönző tényezők;  Kombinált megoldások.  Kérdezetti habitusok: „reál vagy humán”?  Többféle elérési út – ne temessük a postai kérdőívet!  „Na, ezt ne…”  Nincs „általános közömbösség” – csak „valamit elrontottunk”…  A Karrier Centrum, az Alumni Mozgalom és a DPR kutató.

10 A kutatások lebonyolításának dilemmái  „Tervezzünk közösen kutatást!”  Amire feltétlenül gondolnunk kell:  Indítsuk közösen!  Alappopuláció – minta!  A közreműködők, kérdezők!  A kérdőív „pilot study”-ja!  Egy kis hírverés nem árt!  Kombinált alkalmazások!  Idő és pénz – amiből sosincs elég…  A ZSKF TKK tapasztalataiból:  A „Diákkötet” 2006-2007. (ROP 3.3.1. )  A „Szakképzés-vizsgálatok” 2008-2009. (tkOKA)

11 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! www.zskf.hu kabai.imre@zskf.hu


Letölteni ppt "A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések