Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kormenedzsment – Szenior munkavállalók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kormenedzsment – Szenior munkavállalók"— Előadás másolata:

1 Kormenedzsment – Szenior munkavállalók
Kormenedzsment – Szenior munkavállalók Dr. Jászberényi József PhD Intézetvezető főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola

2 Mit kell tennie az 50+-sokkal a vállalatoknak?
Stop Ageism! Mit kell tennie az 50+-sokkal a vállalatoknak? Diszkriminációmentes alkalmazás Kompetenciák alapján történő elhelyezés Kompetenciákat erősítő tevékenységek Felkészítés a nyugdíjbavonulásra

3 Életkori diszkrimináció-mentes alkalmazás
Ageizmus fogalma (Robert N. Butler, 1969) Fontos, hogy törvény tiltja a kor alapú diszkriminációt az alkalmazás esetén! (Az ír központú Ryanair megbüntetése a fiatalos, dinamikus profik miatt)

4 Kompetenciák alapján történő elhelyezés
„A Karrier Út programmal az eladók láthatják és megtervezhetik, hogy milyen munkaköri lépésekkel haladhatnak előre a karrierjükben. A képzési programok nem külön az idősödőknek szólnak, de olyan széleskörűek, hogy minden korosztály számára előnyösek. ” (L.T.) Kompetenciák alapján történő elhelyezés Hogy mérjük fel? – Mindenki számára személyes karrier- és kompetenciatérkép kialakítása, konkrét feladatokkal Jó gyakorlat: Marks and Spencer plc, London, UK 63992 alkalmazott 50+-osok aránya: 33,23%

5 Kompetenciákat erősítő tevékenységek
Kommunikációs és konfliktuskezelő tréningek Szakmai belső képzési rendszerek (ld. Reverse Mentoring – Deutsche Telekom) Támogatni a külső tanulmányokat! Korprofil (ki hány éves, miben kell segíteni, mikor megy nyugdíjba, stb.)

6 Kompetenciákat erősítő tevékenységek 2.
Work Ability Index A Finn Munkahelyi Egészségvédelmi Intézet dolgozta ki 1998-ban a munkavállalók egyedi munkaképességének mérésére. Ez egy kérdőív, amely a válaszadók önértékelésen alapuló munkaképességét méri. A cél azon intézkedéstípusok azonosítása, amelyekkel megelőzhető a munkaképesség csökkenése.

7 Felkészítés a nyugdíjas évekre
Ugyanígy Marks and Spencer: Rugalmas munkaidő: ha a munkavállaló kéri, dolgozhat részmunkaidőben. A dolgozók 73%-a így tesz. Az 51+-os munkavállalók 83%-a dolgozik így. Bár a legtöbben alacsony pozícióban dolgoznak részmunkaidőben, a középvezetők 25%-a is és már a felsővezetők közül néhányan szintén ide tartoznak. A munkakör-megosztás is elérhető, ez leginkább a boltvezetők körében népszerű. Az időszakos munkavállalás is elérhető. Ezzel leginkább kisgyerekes szülők és nagyszülők élnek. Ebben a változatban a munkavállaló a tanév időszakában dolgozik, a nyári hónapokban pedig fizetetlen szabadságot kap. L.T. összefoglalása alapján

8 Felkészítés a nyugdíjas évekre 2.
BMW BMW Részleges nyugdíjazás: a BMW szakaszos nyugdíjazási lehetőséget kínál. Az ezt választók a nyugdíjba vonulás előtti hat évben megfelezhetik a heti munkaidejüket. Ha nem ezt választják, akkor 3 évig teljes munkaidőben dolgoznak, majd az utolsó 3 évben egyáltalán nem dolgoznak. A BMW a jövedelmet is megnöveli: a 3 teljes munkaidős évben 100%-os, az utolsó 3, munka nélkül eltöltött évben 88%-os bért ad. A programban résztvevőknek nyugdíjas éveikre nyugdíjkiegészítést is biztosít. L. T. összefoglalása alapján

9 Mit tehet a társadalom? A különféle szakmai csoportok (állam, NGO, versenyszféra) támogathatják az 50+-osokkal korrektül eljáró cégeket és megoldásokat. Az önkormányzatok ne csak az Idősbarát önkormányzat díjra apelláljanak!

10 Jó példa 2013, London Idősebb munkavállalók alkalmazása napjaink sokgenerációs munkaerőpiacán - Útmutató munkáltatók számára (Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium) – 20 oldal az idősödők alkalmazásának előnyei: jelentős tapasztalati háttér új alkalmazottak betanítása tapasztalatok átadása csökken a fluktuáció javul a hozzáállás (L. T. összefoglalásában)

11 Egy pozitív amerikai kezdeményezés
AARP AARP Elismerés program. (AARP – a legnagyobb amerikai nyugdíjas-szervezet, taggal(!), 1958 óta létezik) Minden évben megnevezi a legjobb munkahelyeket az ötven feletti munkavállalók számára. 2001-ben kezdődött nemzeti program. Pályázati szempontok: munkaerő-felvétel, a munkaerő képzése és oktatása, a karrierlehetőségek, az egészségügyi és pénzügyi juttatások, az alternatív munkaszervezés és az egyéb, nyugdíjas lehetőségek.

12 Példák a díjazottak köréből (2011, 2012)
National Environmental Agency – Nemzeti Környezetvédelmi Hivatal, Szingapúr 3338 alkalmazott, 50+-osok aránya: 47,9% „A Hivatal külön programot folytat: idősebb munkavállalókat alkalmaz, akik a fiatal dolgozókat mentorálják. Leginkább nyugdíjkorhatárt betöltött, nyugdíjba vonult személyeket hívnak vissza dolgozni. A Hivatal egy konzultációs csoportot hozott létre, ahol tapasztalt idős személyeket alkalmaznak időszakos tengerentúli projektekhez. Lifelong Learning és képzés: a hivatalnál havi bérrel, vagy napi bérrel lehet dolgozni. A havi béresek átlagéletkora 43 év, a napi béreseké 55 év.”

13 A szingapúri példa „A napi béres dolgozókat hatékonyságnövelő, kommunikációs és kapcsolatkezelési tanfolyamra küldik. Több, mint 600 dolgozó vett részt ezeken. Az 50+-os dolgozóknak a tankönyvet nagy betűkkel nyomtatták. Rugalmas munkaidő: a Hivatalnál elérhető a részmunkaidős foglalkoztatás, az eltolt munkarend és a távmunka. A részmunkaidős rendszerben heti 11 és 36 óra közötti lehetőségek közül választhatnak a dolgozók. Az eltolt munkarendben megválaszthatják a munkaidő kezdetét és végét. A nyugdíjkorhatárt elérő dolgozókat újraalkalmazzák tanácsadóként, így egyrészt élvezhetik a nyugdíjas kor előnyeit, és közben a felhalmozott tudást is át tudják adni. Tavaly a 62+-os, nyugdíjba vonult napi béresek 95,7%-át újraalkalmaztaa Hivatal”

14 Egy osztrák példa Salzburg AG, Salzburg, Ausztria www.salzburg-ag.at
2136 alkalmazott 50+-osok aránya: 34,2% „A Salzburg AG városi energia- és hálózati szolgáltató cég, a GENERA projektet vezette be, amellyel a dolgozóit az életpályájuk minden szakaszában folyamatosan támogatja. Az Energia és Élet programmal a dolgozók által javasolt területeken indulnak akciók, például sportolási lehetőségek, főzés, dohányzásról leszokás támogatása. Az Egészségkör programban az idősödő dolgozók visszajelzései alapján javítják a munkakörülményeket. A GENERA – Generációs Menedzsment program keretén belül valósul meg a karrierkövetés és a folyamatos képzés, melynek nincs felső korhatára. Az új dolgozók beilleszkedést segítő programban vesznek részt, melyeknél idősebb dolgozók a mentoraik. Nyugdíjazás előtt tudás-átadó programban vesznek részt a dolgozók. Részmunkaidő: több, mint 100 részmunkaidős programot kínálnak, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet. A hosszú szabadság is elérhető három formában: fizetetlen, tanulmányi és családi szabadságként.” (L. T.)

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!


Letölteni ppt "Kormenedzsment – Szenior munkavállalók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések