Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE. A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEKET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK, HIBAFORRÁSOK A méréshez kapcsolódó hibaforrások: preanalitikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE. A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEKET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK, HIBAFORRÁSOK A méréshez kapcsolódó hibaforrások: preanalitikai."— Előadás másolata:

1 AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE

2 A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEKET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK, HIBAFORRÁSOK A méréshez kapcsolódó hibaforrások: preanalitikai hibák, analitikai hibák, posztanalitikai hibák. Biológiai tényezők: egyedek közötti, egyeden belüli.

3 P REANALITIKAI HIBÁK A vizsgálatot megelőző mintavétellel, illetve a minta kezelésével (szállítás, tárolás, mintaelőkészítés) kapcsolatosak:  Hemolízis,  Lipémia,  Alvadásgátlók hatása,  Vérmintavétel időpontja,  Mintatárolás (szállítás) hőmérséklete.

4 A NALITIKAI HIBÁK A vizsgálat végrehajtása során lépnek fel (pontosság, figyelem hiánya).  Reprodukálhatóság, precizitás, pontosság, megbízhatóság, azaz rendszeres hibák (szisztematikus) nélküli (torzításmentes) munkavégzés.  Laboratórium/műszer/módszer-specifikus eredmények.

5 P OSZTANALITIKAI HIBÁK Leletkiadással, azonosítással kapcsolatos adminisztrációs hibák, valamint a kapott lelet értelmezésével összefüggő hibaforrások.

6 B IOLÓGIAI TÉNYEZŐK HATÁSA Egyedek közötti különbségek:  faj, fajta, életkor, ivari különbségek miatt kialakuló, általában élettani eltérések. Egyeden belül érvényesülő hatások:  eltérő takarmányozás, vemhesség, gyógyszeres kezelések, stressz, narkózis hatására kialakuló átmeneti vagy tartós, de nem kóros eltérések.  betegségek következtében kialakuló különbségek kóros hatásra kialakuló eltérésnek tekinthetők.

7 M INŐSÉG - ELLENŐRZÉS A LABORATÓRIUMI MUNKÁBAN Külső minőségbiztosítás, Belső minőség-ellenőrzés. Vizsgálandó jellemzők:  reprodukálhatóság (precizitás, pontosság),  megbízhatóság (valós értékektől való eltérés, torzítás),  specifikusság,  érzékenység.

8 Reprodukálhatóság Meghatározása: azonos minta nagyszámú ismételt mérésével történik.  mérési eredmények átlaga (x)  mérési eredmények szórása (  s)  mérési eredmények relatív szórása (s r = 100*s/x)

9 Megbízhatóság Meghatározása: összehasonlító, ún. deklarált érték, pl. gyári kontrollsavó ismételt mérései. Abszolút eltérés (torzítás) = x mért – x deklarált  x mért : kontrollsavó eredményeinek középértéke legalább 10 ismétlés alapján  x deklarált : kontrollsavó ismert célértéke Relatív eltérés (megbízhatósági index): (x mért – x deklarált / x deklarált )* 100

10 Megbízhatóság A hiba típusaHibátlanVéletlen hibaRendszeres hiba Pontosságoptimálisrosszjó Megbízhatóságoptimálisjórossz


Letölteni ppt "AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE. A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEKET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK, HIBAFORRÁSOK A méréshez kapcsolódó hibaforrások: preanalitikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések