Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése Szerkesszük meg a 4-dimenziós kocka síkbeli képét!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése Szerkesszük meg a 4-dimenziós kocka síkbeli képét!"— Előadás másolata:

1 Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése Szerkesszük meg a 4-dimenziós kocka síkbeli képét!

2 Az n-dimenziós egységkocka Csúcsai: olyan P (e 1,e 2,…,e n ) pontok, amelyek minden koordinátája 0 vagy 1.Csúcsai: olyan P (e 1,e 2,…,e n ) pontok, amelyek minden koordinátája 0 vagy 1. Élei: 1 egységnyi távolságra lévő csúcspontokat kötnek össze.Élei: 1 egységnyi távolságra lévő csúcspontokat kötnek össze.

3 4 -dimenziós egységkocka csúcsai és néhány éle

4 Kérdések… Hány csúcsa van az n - dimenziós egységkockának?Hány csúcsa van az n - dimenziós egységkockának? Hány éle van az n - dimenziós egységkockának?Hány éle van az n - dimenziós egységkockának?

5 A vetítősík tengelyeinek kijelölése u és v nagysága : u és v egymásra merőleges.

6 Hogyan ábrázoljuk az n- dimenziós kockát? Határozzuk meg a csúcsokat.Határozzuk meg a csúcsokat. Rajzoljuk meg a vetületi síkban az egymásra merőleges tengelyeket.Rajzoljuk meg a vetületi síkban az egymásra merőleges tengelyeket. A vetületi síkban jelöljük be a koordinátákat.A vetületi síkban jelöljük be a koordinátákat. Határozzuk meg a csúcsok összekötésének sorrendjét.Határozzuk meg a csúcsok összekötésének sorrendjét. A vetületi síkban kössük össze a megfelelő csúcsokat, húzzuk ki az éleket.A vetületi síkban kössük össze a megfelelő csúcsokat, húzzuk ki az éleket.

7 Példa Az előzőek felhasználásával próbáljuk meg felrajzolni a 4-dimenziós kocka képét!Az előzőek felhasználásával próbáljuk meg felrajzolni a 4-dimenziós kocka képét! Segítségül megnézhetjük ezt filmen is.Segítségül megnézhetjük ezt filmen is. http://www.youtube.com/watch?v=ccws4 54YiVM http://www.youtube.com/watch?v=ccws4 54YiVM

8 4 -dimenziós kocka képe merőleges vetítéssel

9 4-dimenziós kocka forgatással

10 A 4-dimenziós kocka egy másik forgatása Ez a változat érzékletesebben ábrázolja a vetítősíktól való függést.

11 5 –dimenziós kocka

12 6-dimenziós kocka

13 7 –dimenziós kocka

14 8 -dimenziós kocka


Letölteni ppt "Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése Szerkesszük meg a 4-dimenziós kocka síkbeli képét!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések