Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
AMINOSAVAK
2
az aminosavak az R-oldallánc szerkezetében különböznek egymástól
a fehérjéket -aminosavak építik fel, az aminocsoport a karboxilcsoport melletti szénatomhoz kapcsolódik az aminosavak az R-oldallánc szerkezetében különböznek egymástól KARBOXILCSOPORT AMINOCSOPORT -szénatom oldallánc
3
Az aminosavak rövidítései (hárombetűs ill. egybetűs)
Alanin: Ala; A Izoleucin: Ile; I Arginin: Arg; R Leucin: Leu; L Aszparagin: Asn; N Lizin: Lys; K Aszparaginsav (aszpartát): Asp; D Metionin: Met; M Cisztein: Cys; C Prolin: Pro; P Szerin: Ser; S Fenilalanin: Phe; F Treonin: Thr; T Glutamin: Gln; Q Triptofán: Trp; W Glutaminsav (glutamát): Glu; E Tirozin: Tyr; Y Glicin: Gly; G Valin: Val; V Hisztidin: His; H
4
Apoláris, hidrofób oldalláncú aminosavak
5
Poláris oldalláncú, töltéssel nem rendelkező aminosavak
A glicinben található hidrogénatom nem befolyásolja lényegesen a molekula töltéseloszlását, ezért az apoláris oldalláncú aminosavak közé is besorolható.
6
Savas oldalláncú, negatív töltésű aminosavak
Bázikus oldalláncú, pozitív töltésű aminosavak
7
Néhány ritka aminosav N-metil-lizin N-metil-hisztidin 4-hidroxi-prolin
5-hidroxi-lizin -karboxi-glutamát
8
Az aminosavak optikai sajátságai
az aminosavak optikailag aktívak két enantiomer formájuk fordulhat elő: jobbra és balra forgató módosulat
9
Az aromás oldalláncú aminosavak abszorpciós spektruma
10
A treonin és az izoleucin két királis szénatomot tartalmaz 4-4 optikailag aktív módosulat
11
Az aminosavak sav-bázis jellege
Mindkét funkciós csoport reverzíbilisen protonálódhat, ill. deprotonálódhat az aminosavak amfoter tulajdonsága alakítja ki az ikerionos szerkezetet
12
azt a pH-értéket, ahol az aminosav teljes mennyisége ikerion formában van jelen izoelektromos pontnak nevezzük a Henderson-Hasselbach egyenlet segítségével kiszámíthatók az amino- és karboxilcsoportra jellemző savi disszociációs állandók:
13
Az izoelektromos pontot (IP) a pKCOOH és pKNH2 értéke határozza meg:
14
Az aminosavak kémiai reakciói
Alkilezés: betainok állíthatók elő
15
Arilezés: aromás oldallánc kapcsolódik az aminosavak aminocsoportjához
A folyamat lépései: amino-terminális aminosav jelölése peptid vagy fehérje hidrolízise dinitro-fenil-aminosav azonosítása
16
(SÁRGA)
17
A dabzil-klorid is specifikusan jelöli az -NH2 csoportokat
A danzil-klorid fluoreszcens szulfonsav-származék, tovább növeli az aminosav-kimutatás érzékenységét:
18
Az N-terminális aminosavak
meghatározásának főbb lépései fluoreszcens származék segítségével: amino-terminális aminosav jelölése peptid vagy fehérje hidrolízise a módosított aminosav fotometriás vagy fluorimetriás azonosítása
20
Reakció ninhidrinnel:
színes termék
21
Reakció salétromossavval
Reakció aldehidekkel : Schiff-bázis képződés Oxidatív dezaminálás : oxidálószerek jelenlétében
22
Transzaminálás + + AMINOSAV1 -KETOSAV2 -KETOSAV1 AMINOSAV2
23
A karboxilcsoport reakciói
a karboxilcsoport átalakítható karbonsav-származékokká hevítés hatására dekarboxilezhetők nehézfémekkel komplexeket alkotnak
24
Aminosavelegyek analízise
Elektroforézis Ioncserélő kromatográfia HPLC (High Performance Liquid Chromatograpy)
25
PEPTIDEK ÉS FEHÉRJÉK
26
Az aminosavak -amino és -karboxil-csoportja
vízkilépés közben peptidkötést alakít ki
27
A peptidek és fehérjék aminosavsorrendjét a
szabad -aminocsoporttól a szabad -karboxilcsoportot tartalmazó rész felé haladva írjuk le. N-terminális C-terminális
28
A peptidkötés térszerkezete
A C-N kötés távolsága 0,132 nm; az egyszeres és kettős kötéstávolság közé esik a peptidkötés hat atomja egy síkban helyezkedik el
29
Transz- és cisz-peptidkötés
30
Természetben előforduló peptidek
karnozin: izomban található dipeptid glutation: redukált és oxidált glutation a sejtekben redoxi-rendszerként működik
32
Oxitocin, vazopresszin, bradikinin:
33
Inzulin: két polipeptid-láncból épül fel, amelyeket két diszulfidhíd köt össze fémionok (pl.Zn2+) stabilizálják a szerkezetét
34
Glukagon a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek -sejtjeiben termelődik a biológiailag aktív hormon 29 aminosav-maradékból áll
35
Fehérjék (proteinek) makromolekulák az egyszerű fehérjék
összetett fehérjék (proteidek)
36
Csoportosítás Biológiai funkció alapján: Alak szerint:
Enzimek (tripszin) Transzportfehérjék (hemoglobin) Kontraktilis fehérjék (miozin) Vázfehérjék (kollagén) Tartalékfehérje (kazein) Védőfehérjék (ellenanyagok) Hormonok (inzulin) Alak szerint: globuláris fehérjék pl. enzimek fibrilláris fehérjék pl. kollagén
37
Fizikai és kémiai tulajdonságok:
a molekulatömeg széles határok között változik elválasztásukra és kimutatásukra gyakran alkalmazzák a fehérjék kicsapási reakcióit a kicsapás reverzíbilis és irreverzíbilis lehet reverzíbilis: kisózás neutrális sókkal, kicsapás szerves oldószerekkel irreverzíbilis: melegítéssel, tömény ásványi savakkal, lúgokkal, nehézfémsókkal, rázással
38
A fehérjék kimutatása színreakciókkal:
Xantoprotein-reakció: aromás aminosavakat tartalmazó fehérjék tömény salétromsav hatására kicsapódnak. Sárga színreakció. Millon-reakció: tirozint tartalmazó fehérjék Millon-reagens hatására vörös csapadékot képeznek. Adamkiewicz-próba: a triptofán tartalmú fehérjék tömény kénsav és glioxilsav jelenlétében ibolyaszínű kondenzációs terméket képeznek. Kéntartalom kimutatása: ólom-acetáttal és nátrium-hidroxiddal melegítve fekete csapadék képződik. Ninhidrin: pozitív reakció esetén kékesibolya elszíneződés. Biuret-reakció: lúgos közegben réz-szulfát oldat hatására ibolyaszín elszíneződés.
39
Fehérjék térszerkezete
Elsődleges szerkezet: aminosavsorrend Másodlagos szerkezet: a polipeptidlánc periodikus rendezettsége -hélix: a polipeptidlánc csavarmenetszerűen rendeződik -szerkezet: két vagy több polipeptidlánc , polipeptidlánc-szakasz között kialakuló redőzött lemez, lehet paralel és antiparalel
42
A másodlagos szerkezet fontos elemei a hajtűkanyarok vagy -kanyarok, melyek lehetővé teszik a polipeptidlánc visszahajlását
43
Harmadlagos szerkezet:
a polipeptidlánc periodikusan rendezett és periodikus rendezettséget nem mutató szakaszai egymás közelébe kerülnek és háromdimenziós globuláris térszerkezetet hoznak létre a térszerkezet kialakításában szerepet játszanak: diszulfidhidak, hirdrogénkötések, elektrosztatikus kölcsönhatások, és hidrofób kölcsönhatások
45
Mioglobin: Immunglobulin:
46
Negyedleges szerkezet:
kialakulása a fehérjék önrendező tulajdonságával függ össze a láncok kapcsolódó felületei komplementerek, szerkezeti tulajdonságaik egymást kiegészítik
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.