Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Felkészít ő tanár: Iskolám neve: Iskolám címe: Kovács Zorica Béky Imre Bartók Béla Ált. Isk. 2360 Gyál, Bartók Béla u. 75.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Felkészít ő tanár: Iskolám neve: Iskolám címe: Kovács Zorica Béky Imre Bartók Béla Ált. Isk. 2360 Gyál, Bartók Béla u. 75."— Előadás másolata:

1 Készítette: Felkészít ő tanár: Iskolám neve: Iskolám címe: Kovács Zorica Béky Imre Bartók Béla Ált. Isk. 2360 Gyál, Bartók Béla u. 75.

2 - Mit is jelent az, hogy bio? Mit is jelent az, hogy bio? - Mir ő l ismerhet ő fel a bioélelmiszer? Mir ő l ismerhet ő fel a bioélelmiszer? - Mesterséges anyagok a talajbanMesterséges anyagok a talajban - A bioélelmiszerek hátrányaA bioélelmiszerek hátránya - Természetes édesítés Természetes édesítés - Természetes gyógymódok ő szi bajokraTermészetes gyógymódok ő szi bajokra - KérdésekKérdések - Köszönöm figyelmüket!Köszönöm figyelmüket!

3 Mindenhonnan halljuk, hogy a táplálkozás, az egészséges ételekre való odafigyelés egészségünk alapja. Van, aki hóbortnak vagy épp divatos dolognak tartja, hogy egyre többen vásárolnak tudatosan bioboltokban, zöldségesnél, piacon, de valójában mit is jelent az, hogy bio? Miért érdemes a drágább biotejet választani, ha az áruházak polcai roskadoznak az olcsó tejekt ő l? A biovásárlók nem csak a természeti környezet megóvása miatt, hanem egészségük védelme érdekében, és vegyszerekkel, adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket.

4 Az ilyen élelmiszer ellen ő rzött ökológiai gazdaságból származik, s szigorú szabályoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy ezt a jelz ő t viselhesse. Hazánkban az ellen ő rz ő tevékenységet két szervezet végzi: a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. Figyeljünk!

5 Ha már tudatosság, akkor tényleg érdemes alaposan megnézni a termékek származási helyét, a min ő sítést, és ne hagyjuk magunkat becsapni! A csomagoláson található „bio” felirat sok esetben ügyes reklámfogás, s megtéveszti a fogyasztót.

6 A term ő talaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása nélkülözhetetlen a biogazdálkodásban. A biogazdálkodásban a hangsúly nem a kártev ő k elpusztításán, hanem a megel ő zésen, a biológiai és fizikai védekezésen van a hangsúly. A biotermékek el ő állításánál tartózkodnak a szintetikus szerek (m ű trágyák, növényvéd ő és rovarirtó szerek), hormonok, takarmány- kiegészít ő és genetikailag módosított anyagok használatától.

7 A bioélelmiszerek nagy hátránya, hogy drágák, ami azzal magyarázható, hogy a biogazdálkodásokban nagyobb körültekintést igényel az élelmiszerek el ő állítása, hiszen szigorú szabályoknak kell megfelelniük. A hazai ökotermesztésben el ő állított termékek 90%-át külföldi országokba exportálják.

8 Egyrészt a más országokból származó bioélelmiszerek alacsonyabb el ő állítási költsége miatt olcsóbbak lehetnek, de azért nem árt belegondolni, hogy a szállításuk körülménye eléggé kétes lehet. A legjobb az, ha lehet ő leg olyan terméket vásárolunk, amely hazánkban terem, vagy épp szezonja van, s lehet ő leg közelebbi régióból származik.

9 Sokaknak komoly ellenérzése van minden mesterségesen megalkotott szerrel, így például a mesterséges édesít ő szerekkel kapcsolatban is. Érdekes módon mindig kiderül róluk valami csalafintaság. Egy kis patkányméreg - de persze ő k teljesen mások mint mi, ezért a tanulmányt inkább nem is kell figyelembe venni. Ilyen és ehhez hasonló esetek ezreivel találkozni és ki tudja mennyi az, amir ő l nem tudunk. Pont az ilyen tényez ő k miatt érdemes nemes egyszer ű séggel elkerülni ezeket. Ha elkerülhetetlen az édesítés - mert azért ilyenre is akad példa, akkor használjunk természetes édesít ő ket. Pl.: - méz,méz - stevia,stevia - nyírfacukor,nyírfacukor - nádcukor,nádcukor - juhar-, rizs-, vagy agave szirup.juhar-, rizs-, vagy agave szirup

10 Már az ókorban is alkalmazták gyógyításra is. - Rendkívül sok ásványi anyagot, valamint természetes antibiotikumokat tartalmaz. - Az emberi szervezet számára szükséges 24 ásványi anyagból a méz 22- vel rendelkezik. - A különböz ő fák, virágokból gy ű jtött méz különféle hatásokkal bír: az akácméz köhögés ellen, a gesztenyeméz trombózisos megbetegedéseknél, a hársméz lázas állapotra és görcsoldásra alkalmas, de miután számtalan féle méz létezik, képtelenség lenne mind felsorolni. - Egyetlen nagy hátránya van, hogy h ő hatást nem nagyon bírja, s ő t sokak szerint károssá válik magas h ő fokon, de azért err ő l is vannak eltér ő vélemények. A mézet ezért, ill. a vitamintartalom meg ő rzése érdekében is érdemes már 50 fok alá h ű lt dolgokhoz keverni.

11

12 Jázminpakóca, vagyis a Stevia. A dél-amerikai indiánok már évszázadok óta ismerik és használják a jótékony növényt. Küls ő leg alkalmazva sebgyógyulást segíti, ekcémára kit ű n ő en alkalmazható, fog- és ínyápolásra kiváló. Fogyasztása segít a cukorbetegeknek, mert nem csak pótolja a nem fogyasztható édesít ő szereket, de a vércukorszintet is beállítja. A vérnyomást is normalizálja, f ő képp a magas vérnyomást csökkenti, s ő t, a normál vérnyomást szinten tartja, tovább nem csökkenti. Antibakteriális, antivirális és gombaöl ő hatással bír, így segít a candida legy ő zésében, a különféle vírusokkal, baktériumokkal való harcban, megfázásoknál.

13

14 A nyírfacukrot (xilitet) egyre ritkábban vonnak ki nyírfából. Sajnos sok esetben génkezelt kukoricából vonják ki az édes anyagot. Az, hogy az adott xilitet nyírfából vagy kukoricából állították el ő, szerepelni szokott a csomagoláson. Pozitív tulajdonsága, hogy kifejezetten jót tesz a fogaknak, ill. nem táptalaja a gombáknak, mint sok más cukorféle. A kristály halmazállapot és a fehérség a xilit esetében nem durva kémiai eljárás eredménye. Egyszer ű en fehér a színe.

15

16 Ha nádcukorra esik a választásunk, akkor tudni kell, hogy a kristálycukorhoz hasonlóan hat, így például károsítja a fogakat. Viszont a cukornádmelasz és a nyers nádcukor annyiban jobb a fehírített változatánál, hogy kevésbé „nyúltak bele” a természetes mivoltába.

17

18 További természetes édesít ő források a juharszirup, az agave szirup, rizsszirup, kukorica-maláta szirup, árpa-maláta szirup, tápiókaszirup. Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen min ő ség ű t választunk, mert mind a juharszirup, mind pedig az agave szirup esetében voltak és valószín ű leg lesznek is még hamisítások, de erre a mai világban látunk elég példát (méznél is volt nem egy). A növényi szirupok íze kellemes, mindegyik jellegzetes íz ű, de különösebb mellékízt ő l mentes. Ellenben mindegyik hasonlóan hat a szervezetre, mint a kristálycukor, csak a kémiai finomítás nem olyan er ő teljes.

19

20 Mit tehetünk abban az esetben, ha kopogtat a betegség? Az orrfolyás és a köhögés kit ű n ő en gyógyíthatóak természetes módszerekkel! A természetes gyógymódok nagy el ő nye, hogy legtöbbjük semmiféle mellékhatást nem vált ki, mindemellett jó részük megtalálható a háztartásunkban vagy a minket körülvev ő sz ű kebb környezetben. Pl.: Nátha esetén néhány mód a kezelésére - persze csak természetes gyógymódokkal: - gyógyteák,gyógyteák - méz,méz - feketeretek, hagyma, fokhagyma.feketeretek, hagyma, fokhagyma

21 - köptet ő hatásúak: kakukkf ű, lándzsás útif ű, hársfavirág, borostyán levél - köhögéscsillapító hatásúak: hársfa, martilapu, fehérmályva, bodzavirág - általános nátha, orrfolyás: csipkebogyó, bíborkasvirág (echinacea), bodza, borsmenta, kamilla A gyógynövényekb ő l keveréket is készíthetünk. Nem kell forrón fogyasztani a teákat, hacsak nem szeretnénk izzasztó hatást is kiváltani. Ha mézzel ízesítjük teáinkat, várjuk meg, míg kicsit h ű lnek, különben sok hasznos alkotóelemét veszítjük el a méznek! Mindig olvassuk el a teák csomagolásán szerepl ő utasításokat, vagy, ha mi gy ű jtöttük a teának valót, olvassunk utána, hogy forrázni vagy áztatni kell az eredményesség érdekében!

22

23 A fokhagyma, hagyma és a feketeretek nagyon sokat tudnak segíteni nekünk megh ű lés esetén. A feketeretek köhögésre hat kiválóan. Kisebb darabot lereszelünk, kipréseljük a levét és elfogyasztjuk. Mézzel keverve nem csak az íze javítható, hanem torkunkat is jobban simogatja. A hagyma többszörösen használható. Héjából f ő zzünk teát, tegyünk mellé valamennyit a húsából is, mert elvesz a tea keser ű ségéb ő l. A teát ízesíthetjük mézzel, citrommal, így az íze is sokkal elfogadhatóbb. A lepucolt hagymát vágjuk apróra, tegyük egy tálba és inhaláljuk vele! A leghatásosabb, ha a tál fölé hajolunk és letakarjuk magunkat egy konyharuhával. Garantáltan kidugít, átjár és közben gyógyít is!

24

25 Szóval miért vesznek többen is bioételeket? Egészségük védelme érdekében, és vegyszerekkel, adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket. gyógyteák, méz, feketeretek, hagyma, fokhagyma. méz, stevia, nyírfacukor, nádcukor, juhar-, rizs-, vagy agave szirup. Milyen természetes édesít ő szereket ismertünk meg? Milyen természetes, gyógyító hatású élelmiszerekr ő l olvastunk?

26 A használt képek forrása a diák alatti lábjegyzetben található. Információkat a http://www.tudatoslet.hu/ weboldalról gy ű jtöttem.http://www.tudatoslet.hu/ Zene: Theophany - Clock Town


Letölteni ppt "Készítette: Felkészít ő tanár: Iskolám neve: Iskolám címe: Kovács Zorica Béky Imre Bartók Béla Ált. Isk. 2360 Gyál, Bartók Béla u. 75."

Hasonló előadás


Google Hirdetések