Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter"— Előadás másolata:

1 Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Szalmaházak Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter

2 Bevezetés A szalmaház egy régi-új technológia, mely előtt sokak szerint nagy jövő áll. Ezen épületeknek, lakóházaknak, de kisebb közösségi épületeknek is számos előnyük van. Olcsóságuk elsősorban nem az építkezés során mutatkozik meg, hanem sokkal inkább az üzemeltetés, egész konkrétan a kisebb fűtésigény kapcsán válik nyilvánvalóvá. Mindemellett az időnkénti karbantartási munkálatok költségei is kisebbek, mint egy hagyományos téglaépületé. Ezeken túl számos más ökológiai szempont szerint is energiatakarékosnak, azaz környezetkímélőnek bizonyulnak a szalmaházak.

3 Szalmaházak eredete Szalmát időtlen-idők óta használnak az építkezésben: tetőnek, rönkházaknál hézagolásnak, szigetelésnek, vályogháznál adalékanyagnak. Azt hogy falazóanyagnak mikor és hol használták először, nem tudjuk. A biztos ismereteink szerint a század fordulóján Észak-Amerikában jelent meg ez az építkezési forma, de nehéz elképzelni, hogy korábban ne alkalmazták volna. A legrégebbi, ma is álló szalmaház 1901-ben épült Nebraskában. Ez az adat egyben a technológia tartósságára és időtállóságára is utal. Több, közel hasonló korú épületet megbontottak, és a szalma még "friss", azaz sárga színű, kellemes illatú volt.

4 Szalmaházak reneszánsza
1980-as évek USA, Kanada, majd Európa több országában is megjelenik. Oka: a környezettudatos szemlélet elterjedése

5 Amerikai szalmaház

6 Buzsáki szalmaház

7 Jogi háttér Magyarországon a szalmaház építési technológiája ÉME engedéllyel rendelkezik, mely tulajdonosa a Ceredom Kft. A lakcímke-energiatanúsítványa A, A+.

8 Mit is jelent ez? Mit „takar” a szó: Lakcímke? A Lakcímke-kampány az épületek energiatanúsítványának megismertetését, népszerűsítését, előkészítését szolgálja. Mi az épületek energiatanúsítványának a lényege? Megtudható, hogy az adott ingatlan milyen minősítést kapott, amit egy skálán lehet jelölni, ezzel az épület egy energetikai besoroláshoz jut. Ennek a számítási módját Magyarországon is egy rendelet szabályozza majd. Milyen sorrendben követik egymást a minősítő fokozatok? Az „I” betű a legrosszabb, az „A+” a legjobb minősítést jelenti. Összesen tíz különböző betű jelzi egy épület energetikai minősítését.

9 Technológia A szalmaház építési technológiája egyszerű.
Az alapozásra felépítjük a ház favázát, majd a vázat kitöltjük a kötésben felfalazott szalmabálákkal, Egyes szalmabálákat természetszerűleg méretre kell szabni. A falat mindkét oldalán rabichálóval borítjuk, majd több rétegben vályoggal, sárral bevakoljuk. Az épületgépészeti megoldások természetesen a körülményeknek megfelelőek kell hogy legyenek, ezek azonban semmilyen "extra" megoldást nem igényelnek.

10 Költségek Az építkezés költségei az adott konkrét viszonyoktól, illetve az egyéni igényektől függően lehetnek valamivel olcsóbbak vagy valamivel drágábbak, mint egy ugyanolyan hagyományos épületé. A ház olcsósága elsősorban az üzemeltetés során jelentkezik. A szalmaház fűtési költsége akár a harmadannyi is lehet, mint a jelenlegi szabályozásnak megfelelően épített házaké. Fontos tényező, hogy az ilyen házak alapvetően meleg, természetességet sugárzó, barátságos hangulatú otthonok. Ezen túl a karbantartás költségei is olcsóbbak.

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések