Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Bevásárlás, az árak összehasonlítása. 2 Mária, 20 éves egyetemista, félállásban dolgozik Mi a közös ezekben az emberekben? Teréz, 30 éves, dolgozó édesanya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Bevásárlás, az árak összehasonlítása. 2 Mária, 20 éves egyetemista, félállásban dolgozik Mi a közös ezekben az emberekben? Teréz, 30 éves, dolgozó édesanya."— Előadás másolata:

1 1 Bevásárlás, az árak összehasonlítása

2 2 Mária, 20 éves egyetemista, félállásban dolgozik Mi a közös ezekben az emberekben? Teréz, 30 éves, dolgozó édesanya Karcsi, 8 éves, 3. osztályos fiú Tímea, 25 éves egyedülálló anya, segélyből és támogatásból él Márk, 42 éves, eladó, házas egy fia van Mihály, 75 éves nyugdíjas három gyermeke és hat unokája van Mindannyian vásárlók és fogyasztók

3 3 Hol vásárolhatunk?

4 4 Shopping Around, Comparing Prices KatalógusTelefonHázalóInternetBoltÁruház Bevásárlás, az árak összehasonlítása

5 5 Mire figyeljünk a bevásárlás során?

6 6  A fogyasztó minden vásárlással szerz ő dést köt az áru vagy szolgáltatás eladójával.  Ez még akkor is így van, ha a piacon veszünk 10 tojást...  A fizetség fejében az eladó vállalja, hogy az amit eladott megfelel ő min ő ség ű és képes betölteni az áru leírásában szerepl ő funkciókat

7 7 Kövesd az „Okos vásárló listáját” Kérdezd meg magadtól, hogy:  Tényleg szükséged van erre a dologra?  Körülnéztél és összehasonlítottad az árakat, a kiszállítás lehet ő ségeit, a garanciát, az eladás utáni szolgáltatásokat stb.?  Van az árun olyan címke, amely garantálja a min ő ségét és a biztonságát?  Van az árun olyan címke, amely a különleges tulajdonságokra, kezelési eljárásokra utal?  Alaposan megvizsgáltad a terméket? Ne feledd:  Ne mutasd ki, hogy valamit nagyon meg szeretnél venni  Ne hagyd, hogy az eladó belehajszoljon olyan dolognak a megvételébe, amire nincs is igazán szükséged!

8 8 Légy okos és tudatos vásárló legyen szó bármilyen áruról vagy szolgáltatásról!

9 9 Milyen következménye lehet, ha rosszul bánsz a pénzzel?  A pénzügyi felel ő sség azt jelenti, hogy okosan és megfontoltan használod fel a pénzedet.  Ha nem így teszel, az súlyos következményekkel járhat  Mit érzel és mire gondolsz, ha nagyon szeretnél valamit megvenni, de nincs rá elég pénzed?

10 10  Ma gyakran el ő fordul, hogy a keresked ő k olyan áruk vásárlására bátorítják és ösztönzik az embereket, amit nem engedhetnek meg maguknak.  Ezt nevezzük el ő rehozott vásárlásnak: vegyél most, fizess kés ő bb.  Az el ő rehozott vásárlás mindig valaki másnak a pénzéb ő l történik így gyakran olyan eladósodáshoz vezet, amit a vev ő kés ő bb nem tud kifizetni. Milyen következménye lehet, ha rosszul bánsz a pénzzel?

11 11 Adósság  Az adósság az a pénz, amivel valaki másnak tartozunk.  Az adósság fejében több pénzt kell visszafizetnünk, mint amennyit kölcsön kaptunk.  Ezt a többletet nevezzük kamatnak.  Ha eladósodsz, akkor rendszerint még keményebben kell dolgoznod ahhoz, hogy elég pénzt keress annak visszafizetéséhez.

12 12 Az eladósodás következményei  Gyakori többletmunka  Másodállás vállalása  Stressz  Romló egészség  Leépül ő társasági kapcsolatok  Romló családi kapcsolatok, válás

13 13 Nem jársz jobban, ha csak azokat az árukat veszed meg, amit valóban megengedhetsz magadnak?


Letölteni ppt "1 Bevásárlás, az árak összehasonlítása. 2 Mária, 20 éves egyetemista, félállásban dolgozik Mi a közös ezekben az emberekben? Teréz, 30 éves, dolgozó édesanya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések