Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tárgyas szószerkezet Emlékleztető: -Mi a különbség az egyszerű és az összetett mondat között? -Hogyan csoportosítjuk az egyszerű mondatokat? Gyakorlás:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tárgyas szószerkezet Emlékleztető: -Mi a különbség az egyszerű és az összetett mondat között? -Hogyan csoportosítjuk az egyszerű mondatokat? Gyakorlás:"— Előadás másolata:

1 A tárgyas szószerkezet Emlékleztető: -Mi a különbség az egyszerű és az összetett mondat között? -Hogyan csoportosítjuk az egyszerű mondatokat? Gyakorlás: Televíziónk tízéves lett. A testvéreim szeretik nézni Öcsi a mesefilmeket falja.

2 Kérdezz a kiemelt mondatrészekre a példa alapján! Bocsánatot kértek.  bocsánatot  ez a tárgy. A tévések gyerekeket akartak válogatni. Fiúkat és lányokat kerestek. Őt választják. Tortát sütöttek. A tudást nem lehet ajándékba kapni. Kéz kezet mos. Nem szeretem a tökfőzeléket. Olvasd el a kötelező olvasmányokat!

3 A tárgy az a bővítmény, amelyre a cselekvés irányul, vagy amely a cselekvés eredményeképp létrejön. (Pl. Zavarják az órát. Tortát sütöttek.) A tárgy jelölése elemzéskor: -----------, Ábrázoláskor: T A tárgy nyelvi kifejezőeszköze: - -t tárgyrag (almát, szépet, egyet, minket) - tárgyrag nélküli alak (névmás v. főnévi igenév) Kérdése: Kit? Mit? Kiket? Miket? Milyet? Mennyit? + az igével v. igenévvel kifejezett mondatrész Tárgyas szószerkezet (szintagma) = T + igével, igenévvel kifejezett mondatrész

4 tárgy Jelölt (ragos) Főnév v. egyéb szófaj főnévi értékben (virágot, házat, nagyot, hármat) Névmás (magamat, őt, egymást) Jelöletlen(ragtalan) Főnév vagy egyéb szófaj főnévi értékben (kezem, Tollad) -Névmás (téged, magam, az enyém) - Főnévi igenév (szeret repülni, elkezd olvasni)

5 Tárgy Határozott -tulajdonnév: Bálintot -hat. névelős: a könyvet -birtoklás: barátomat, Katiét Határozatlan Határozatlan névelős vagy névelő nélküli köznév (egy fiút, levelet stb.)

6 Halmozott tárgy: Kati kenyeret és tejet vesz. Kati szeret sütni, főzni, takarítani. Alárendelt tárgy: Kati szeret süteményt sütni. (A süteményt sütő Kati dalol. Kati süteményt sütve dalol)


Letölteni ppt "A tárgyas szószerkezet Emlékleztető: -Mi a különbség az egyszerű és az összetett mondat között? -Hogyan csoportosítjuk az egyszerű mondatokat? Gyakorlás:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések