Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."— Előadás másolata:

1 Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

2 A fogyasztói magatartás 4. lecke

3 Fogyasztói magatartás és kereslet Fogyasztás, szükséglet, hasznosság és preferenciák A fogyasztó az a gazdasági szereplő (egyén, háztartás, intézmények, szervezetek) akinek célja a saját szükségleteinek a kielégítése. Szükséglet: valamely jószág megszerzése vagy elfogyasztása iránti vágy, hiányérzet, amely cselekvésre késztet, és a fogyasztás révén intenzitása csökken, hosszabb-rövidebb ideig megszűnik.

4 Fogyasztói magatartás és kereslet Hasznosság Hasznos jószág: minden olyan anyagi vagy nem anyagi jószág, amelyre vonatkozóan a társadalom valamely tagjának hiányérzete van. Hasznossági függvény: a különböző javak mennyisége (jószágcsoportok, fogyasztói kosarak) és az elfogyasztásuk által nyerhető hasznosságérzet közötti kapcsolat.

5 Fogyasztói magatartás és kereslet Kardinális elmélet: Feltételezi, hogy a fogyasztó számszerűen meg tudja határozni, hogy mekkora hasznosságot jelent az elfogyasztott mennyiség. Ordinális elmélet: Nem igényli a számszerűsítést, a fogyasztó képes a jószágokat, jószágkosarakat hasznosságuk szerint rangsorolni.

6 Fogyasztói magatartás és kereslet Preferencia: valamely megoldás (jelen esetben valamely jószág, vagy jószágcsoportok) előnyben részesítése. Preferenciarendszer: a döntéshozó egyéni céljait és értékelését tükrözi. A fogyasztó döntését három tényező határozza meg: - Preferenciák - Ár - Jövedelem

7 Fogyasztói magatartás és kereslet Közömbösségi görbe: az egymással közömbösségi viszonyban álló jószágkosarakat reprezentáló pontok, mértani hely a fogyasztói térben. Közömbösségi térkép: a közömbösségi görbék együttese, amellyel a fogyasztó ízlését, preferenciarendszerét fejezzük ki közömbösségi görbék formájában.

8 Közömbösségi görbe x y U A x1x1 y1y1 B x2x2 y2y2 Helyettesítési határráta (MRS): Marginal Rate of Substitution Az egyik jószág (Y) azon mennyisége, amelyet a fogyasztó hajlandó feláldozni a másik jószág (X) tetszőleges kis egységgel történő pótlólagos növelése céljából. -dY MRSx,y= --------- dX

9 Hasznosság Teljes haszon: a javak mennyisége és az elfogyasztásuk által nyerhető összes haszon (TU) közötti függvényszerű kapcsolat. TU=f(q) Telítettségi pont: egy jószág azon mennyisége, amelynél többet fogyasztva az összhaszon már nem nő tovább.

10 Hasznosság Határhaszon: az a szám, amely megmutatja, hogyan változik a fogyasztó összhaszna, ha egységnyivel növeli fogyasztását valamely termékből. MU (q) = d TU(q) / dq A határhaszon függvény értelmezési tartománya egészén szigorúan monoton csökkenő. Zérushelye a teljes haszon függvény maximumánál van.

11 Hasznosság Q Q TU öszhaszon MU határhaszon TU MU Telítettségi pont q1q1 q1q1 MU (q) = d TU(q) / dq Ahol TU max. ott MU min. TU=f(q)

12 Gossen törvényei Gossen I. törvénye: Egy jószág fogyasztását egyoldalúan növelve (miközben a többi jószág fogyasztása változatlan) a hasznosságérzet fokozatosan nő, de ez a javulás egyre kisebb mértékű (a határhaszon csökken) és a telítettségi pont után egy újabb egység elfogyasztásával már csökken az összhaszon.

13 Gossen törvényei II. Gossen II. törvénye: A fogyasztó akkor költi el optimálisan a jövedelmét, ha az utolsó pénzegység által nyerhető határhaszon bármely termékre vonatkozóan azonos és egyenlő a pénzegység határhasznával. (Az előnykiegyenlítődés elve)

14 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések