Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Audacity.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Audacity."— Előadás másolata:

1 Audacity

2 Bevezető Az Audacity program egy ingyenes elérhető hangmanipuláló program, amely magyar nyelvű felülettel is rendelkezik (Edit/Preferences/Interface/Language).

3 Használata A hangállományt a File / Open paranccsal nyitjuk meg. Beolvasható állományok: wav, aif, au, mp3, ogg és aup (project) Illetve a mikrofon segitségével rögzítjük a kívánt hangállományt. Amint a képen is látható, láthatóvá válik az állomány hullámformája, így már vizuálisan is megkülönböztethetjük a halkabb, illetve hangosabb részeket. A hullámforma felett megjelenik  egy időskála is.

4 Mentés A Save project parancs csak az aktuális módosítás sorozatát menti el, magát a hangállományt nem. Hogy a hangállományt is elmentsük, ahhoz a következőre kell kattintani. File / Export as Wav / Export as MP3 / Export as OggVorbis

5 EDIT menü Sok hasznos parancs található, többnyire csak akkor működnek, ha ki van választva a hangsáv vagy egy része. - Cut, Copy, Paste – kivágás, másolás, beillesztés - Trim – csak a kijelölt hangrészlet megtartása - Delete – a kijelölt hangrészlet eltávolítása - Silence – a kijelölt területet csenddé alakítja - Split – a kijelölt időpontnál ketté vágja a hangsávot - Duplicate – a kijelölt hangrészlet duplázása

6 Kezelő (control) eszköztár
A kezelő (control) eszköztáron  látható ikonok egy része bizonyára mindenki számára ismerős, hiszen ugyanazokat a jeleket láthatjuk itt is, mint a szórakoztató elektronikai eszközökön.

7 Kezelő (control) eszköztár
SKIP TO START A hangállomány elejére ugrik PLAY A lejátszás az aktuális pozíciótól történik, illetve ha kijelöltük a hang egy részét, akkor a kijelölt részt hallgathatjuk meg. LOOP E funkció eléréséhez a SHIFT billentyűt kell nyomva tartanunk. Ez a lejátszás annyiban különbözik az előbbitől, hogy a hangfájlt, vagy annak a kijelölt részét végtelenítve, egymás után ismétlődően lejátszva hallgathatjuk meg. RECORD Hangot rögzíthetünk a mikrofonról, vagy CD-lejátszóról, külső bemenetről, stb. A felvétel az aktuális kurzor pozíciótól történik.

8 Kezelő (control) eszköztár
PAUSE Ideiglenesen leállítja a lejátszást vagy felvételt addig, míg újra meg nem nyomjuk a gombot. STOP A lejátszást, illetve a felvételt megállítja. SKIP TO END A hangállomány végére ugrik.

9 Audió importálása Amennyiben a programot több hangállomány össze-mixelésére szeretnénk használni, arra is lehetőségünk van, hogy több hangállományt helyezzünk el egymás alatt. Ehhez viszont a további állományokat a Project / Import Audio funkcióval kell beolvasni.

10 Infó – panel A panel tetején láthatjuk a sáv nevét (ifeelgood). Alatta láthatók a hangállomány legfontosabb tulajdonságai: a csatornatulajdonságok (monó, sztereó, bal vagy jobb), milyen mintavételezési frekvenciával került rögzítésre (Hz), a hangminta formátuma, amely a hangállomány egyik minőségi mutatója

11 Infó – panel A Néma gombra kattintva elnémíthatjuk az adott sávot, a szóló gombot megnyomva, pedig kiválaszthatjuk azon sávokat, amelyeket a lejátszásnál hallani szeretnénk. A panel alján 2 csúszkát láthatunk. A felső szolgál a hangerő beállítására, az alsó pedig a balansz beállítására. Ha a panelen egy üres területre kattintunk, a teljes hangállomány kijelölésre kerül.

12 Effektek A kijelölt hangrészleteket különböző effektekkel módosíthatjuk. Az Effekt menüpontot kiválasztva rengeteg módosítási lehetőségünk van, pl.: - Amplify (erősítés), - Bass boost (melyhang megváltozatás) - Change Pitch (hangmagasság-változatás) - Change Speed (sebesség megváltozatása) - Change Tempo (tempó megváltozatása) - Echo (visszhang) - Fade In és Fade Out (fel- és lehallkítás) - stb

13 Bővebben Bővebb leírás: Letöltési link:

14 Köszönöm a figyelmet!!!


Letölteni ppt "Audacity."

Hasonló előadás


Google Hirdetések