Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐSUGÁRZÁS (Radiáció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐSUGÁRZÁS (Radiáció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 HŐSUGÁRZÁS (Radiáció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  A testek, legyenek bármilyen halmazállapotúak, hőhordozó közvetítése nélkül is sugárzással felvehetnek, illetve leadhatnak hőt.  A hősugárzás fizikailag nagyon hasonló a látható fény sugárzásához, csak hullámhosszban különböznek egymástól. A hősugarak hullámhossza 800 – 40000 nm tartományban van.  A test fizikai és kémiai tulajdonságai határozzák meg, hogy a hősugarak mekkora részét fogja elnyelni, visszaverni illetve átengedni.

3  Magas hőmérsékleten (t>600 o C) a szilárd testek, és a gázok közötti hőcserében a hősugárzás uralkodóvá válik.  A testek elnyelő- és sugárzóképessége teljesen azonos fogalmak. Az a test, amely a sugarakat jól elnyeli, erősen sugároz is. Ez fordítva is érvényes: a sugarakat nagymértékben visszaverő testek - gyenge sugárzók.

4  A testek sugárzóképességét a test feketeségi fokával jellemzik.  Az abszolút fekete test, az összes ráeső sugarakat elnyeli, ezért a feketeségi foka 1.  Az abszolút fehér test az összes ráeső sugarakat visszaveri, ezért a feketeségi foka 0.  A valóságos testek feketeségi foka kisebb 1-nél és nagyobb 0-nál.

5  A sugárzó hőcsere törvényszerűségeit a Stefan- Boltzman- féle törvény írja le: - sugárzó-hőkicserélési tényező A - a szemben fekvő felületek nagysága T 1 – a magasabb hőmérsékletű felület abszolút hőmérséklete T 2 – az alacsonyabb hőmérsékletű felület abszolút hőmérséklete

6 Ha mindkét felület nagymértékben elnyel sugarakat, akkor: Az abszolút fekete test sugárzási tényezője


Letölteni ppt "HŐSUGÁRZÁS (Radiáció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések