Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)"— Előadás másolata:

1 HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 A testek, legyenek bármilyen halmazállapotúak, hőhordozó közvetítése nélkül is sugárzással felvehetnek, illetve leadhatnak hőt. A hősugárzás fizikailag nagyon hasonló a látható fény sugárzásához, csak hullámhosszban különböznek egymástól. A hősugarak hullámhossza 800 – nm tartományban van. A test fizikai és kémiai tulajdonságai határozzák meg, hogy a hősugarak mekkora részét fogja elnyelni, visszaverni illetve átengedni.

3 Magas hőmérsékleten (t>600 oC) a szilárd testek, és a gázok közötti hőcserében a hősugárzás uralkodóvá válik. A testek elnyelő- és sugárzóképessége teljesen azonos fogalmak. Az a test, amely a sugarakat jól elnyeli, erősen sugároz is. Ez fordítva is érvényes: a sugarakat nagymértékben visszaverő testek - gyenge sugárzók.

4 A valóságos testek feketeségi foka kisebb 1-nél és nagyobb 0-nál.
A testek sugárzóképességét a test feketeségi fokával jellemzik. Az abszolút fekete test, az összes ráeső sugarakat elnyeli, ezért a feketeségi foka 1. Az abszolút fehér test az összes ráeső sugarakat visszaveri, ezért a feketeségi foka 0. A valóságos testek feketeségi foka kisebb 1-nél és nagyobb 0-nál.

5 A - a szemben fekvő felületek nagysága
A sugárzó hőcsere törvényszerűségeit a Stefan- Boltzman- féle törvény írja le: - sugárzó-hőkicserélési tényező A - a szemben fekvő felületek nagysága T1 – a magasabb hőmérsékletű felület abszolút hőmérséklete T2 – az alacsonyabb hőmérsékletű felület abszolút hőmérséklete

6 Ha mindkét felület nagymértékben elnyel sugarakat, akkor:
Az abszolút fekete test sugárzási tényezője


Letölteni ppt "HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések