Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hősugárzás Radványi Mihály. Bevezetés Minden test bocsát ki elektromágneses sugárzást –Alacsony hőmérsékleten (kb. szobahőmérsékletig) ez elhanyagolható.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hősugárzás Radványi Mihály. Bevezetés Minden test bocsát ki elektromágneses sugárzást –Alacsony hőmérsékleten (kb. szobahőmérsékletig) ez elhanyagolható."— Előadás másolata:

1 Hősugárzás Radványi Mihály

2 Bevezetés Minden test bocsát ki elektromágneses sugárzást –Alacsony hőmérsékleten (kb. szobahőmérsékletig) ez elhanyagolható –Magasabb hőmérséklet -> jelentős Az energia, mint elektromágneses hullám ->bonyolult matematikai leírás ->Egyszerűbb modelleket használunk

3 A környezetével sugárzásos kapcsolatban lévő test hőárama: (12.1) -> a hővezetés és hőszállításal szemben itt kétirányú az energia forgalom

4 Ha I λω erőssége irány független (12.11) a féltér teljes sugárzása π-szerese a tetszőleges irányú sugárzásnak. Egy adott irányba kisugárzott energia, az egységnyi térszögre vonatkoztatott intenzitás: (12.5) elnyelés(a), visszaverődés(r), áteresztőképesség(d) ->jól jellemezik a testet (1=a+r+d ) Diffúz sugárzás

5 Fekete test Ha a=1 (elnyelő képesség) –Azaz az áteresztett és a visszavert hányada a sugárzásnak = 0 maximális elnyelő képességű maximális energia kibocsátó

6 A hősugárzás alaptételei Planck (12.12) A fekete test tetszőleges irányban egységnyi térszögre eső sugárzási intezitása c az elektromágneses sugárzás terjedési sebessége = 2.998 10^8m/s, h=6.625 10-34 Js, a PLANCK állandó, k=1.38 10-23 J/K, a BOLTZMANN állandó, T az abszolút hőmérséklet K-ben, λ a sugárzás hullámhossza m-ben. ->a fekete test diffúz sugárzó, és a kibocsátott energia is nagymértékben függ az abszolút hőmérséklettől (testé)

7 Az egyes görbék maximumai->Wien-féle eltolódási törvény - azaz minél magasabb a hőmérséklete a testnek, a max. energiájú kisugárzás a rövidebb hullámhossz felé tolódik el.

8 Stefan-Boltzmann -Az egyes görbék integrálásával az energiasűrűség: (12.13) ->a fekete test teljes spektrumára vonatkoztatott felületi energiasűrűséget kapjuk, adott hőmérsékleten A hősugárzás alaptételei – folyt.

9 A testek hősugárzását a fekete testéhez viszonyítjuk: - színes testek - emissziós képességük NEM független λ-tól - szürke testek (12.17) -a szürke testek olyan diffúz sugárzók, melyek minden hullámhosszúságon a fekete test energiájának állandó hányadát sugározzák ki.

10 –effektív (látszólagos) sugárzás segédfogalma: az 1 testtől a 2 test felé irányuló összes sugárzott áramsűrűséget jelenti, azaz a saját és a visszavert sugárzás összegét. Távolságukhoz képest nagy felületek között –más testről nem érkezi sugárzás, legalábbis nem éri el –hősugárzás = effektív sugárzások különbsége –relatív emissziós tényező: (12.21) –Hőáramsűrűség: (12.22) Hőáramsűrűség

11 Egymást burkoló felületek között –Az egyik elnyeli a másik által sugárzott teljes energiát –bevezetve az effektív összes sugárzást (12.23) (12.24)

12 Általános felületek közötti hőáram A teljes hőáram: (12.31) –a […] rész csak a 2 test elhelyezkedésének függvénye méret, alak, pozíció ezt nevezzük térszög aránynak (12.32) ezt behelyettesítve: (12.33)


Letölteni ppt "Hősugárzás Radványi Mihály. Bevezetés Minden test bocsát ki elektromágneses sugárzást –Alacsony hőmérsékleten (kb. szobahőmérsékletig) ez elhanyagolható."

Hasonló előadás


Google Hirdetések