Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 A heterogén rendszerek fogalma és csoportosítása Heterogénnek (nem egyneműnek) nevezzük azokat az anyagrendszereket, amelyekben két, vagy több fázis található.Heterogénnek (nem egyneműnek) nevezzük azokat az anyagrendszereket, amelyekben két, vagy több fázis található.

3 A fázis fizikai állapotától függően megkülönböztetünk:A fázis fizikai állapotától függően megkülönböztetünk:  szuszpenziót,  emulziót,  habot,  port, füstöt és  ködöt.

4 A szuszpenziók olyan heterogén rendszerek, amelyek folyadékból és abban lebegő szilárd részecskékből állnak.A szuszpenziók olyan heterogén rendszerek, amelyek folyadékból és abban lebegő szilárd részecskékből állnak.  A szilárd részecskék méreteitől függően megkülönböztetünk: Durva szuszpenziókat (a részecskék mérete 10 μm-nél nagyobb), Durva szuszpenziókat (a részecskék mérete 10 μm-nél nagyobb), Finom szuszpenziókat (a részecskék mérete 0,5 - 100 μm ) és Finom szuszpenziókat (a részecskék mérete 0,5 - 100 μm ) és Zagyokat (a részecskék mérete 0,1 - 0,5 μm ). Zagyokat (a részecskék mérete 0,1 - 0,5 μm ).

5 A heterogén rendszerek szétválasztási módszerei A következő módszerek használhatók fel: 1.Ülepítés, 2.Szűrés, 3.Centrifugálás és 4.Nedves szétválasztás (többnyire gáz rendszerek szilárd fázisának leválasztására).

6 ÜLEPÍTÉS Az ülepítés olyan szétválasztási művelet, amelynek során a folyadékban, vagy gázban szilárd részecskék, vagy folyadékcseppek a nehézségi erő, a tehetetlenségi erő (beleértve, a centrifugális erőt is), vagy elektrosztatikus erő hatására válnak ki.Az ülepítés olyan szétválasztási művelet, amelynek során a folyadékban, vagy gázban szilárd részecskék, vagy folyadékcseppek a nehézségi erő, a tehetetlenségi erő (beleértve, a centrifugális erőt is), vagy elektrosztatikus erő hatására válnak ki.

7 Az ülepedés mechanizmusa 1 – Szilárd fázis (iszapréteg); 2 – Szabad ülepedési zóna; 3 – Besűrűsödött szuszpenzió; 4 – Kitisztult folyadék.

8 Az ülepedési sebesség fogalma A folyadékban levő szilárd részecske, amennyiben nagyobb a sűrűsége, mint a folyadéké, először gyorsulva mozog lefelé, majd egy bizonyos idő után a gyorsulás megszűnik. A részecske, ezután állandó sebességgel süllyed, mert a rá ható erők kiegyenlítődnek, egyensúlyi helyzet jön létre.A folyadékban levő szilárd részecske, amennyiben nagyobb a sűrűsége, mint a folyadéké, először gyorsulva mozog lefelé, majd egy bizonyos idő után a gyorsulás megszűnik. A részecske, ezután állandó sebességgel süllyed, mert a rá ható erők kiegyenlítődnek, egyensúlyi helyzet jön létre.

9 A részecske egyensúlyi helyzetére jellemző állandó sebességet ülepedési sebességnek nevezzük (w ü ).A részecske egyensúlyi helyzetére jellemző állandó sebességet ülepedési sebességnek nevezzük (w ü ).

10 Az ülepedési sebesség ismerete nagyon fontos, amikor az ülepítés teljesítményét akarjuk meghatározni. Erre azért van szükség, mert egy adott technológiai folyamathoz elsősorban, a teljesítmény ismeretében tudjuk kiválasztani a megfelelő ülepítő készüléket.Az ülepedési sebesség ismerete nagyon fontos, amikor az ülepítés teljesítményét akarjuk meghatározni. Erre azért van szükség, mert egy adott technológiai folyamathoz elsősorban, a teljesítmény ismeretében tudjuk kiválasztani a megfelelő ülepítő készüléket.

11 Az ülepedési sebesség lamináris áramlás esetén a következő összefüggéssel határozható meg:Az ülepedési sebesség lamináris áramlás esetén a következő összefüggéssel határozható meg:

12 Az ülepítési teljesítmény fogalma Q = w ü ∙A [ m 3 /s ] w ü – az ülepedési sebesség, A - az ülepítő készülék felülete.

13 Az ülepítés készülékei-ülepítők

14 Gereblyés ülepítő

15


Letölteni ppt "HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések