Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tendereztetés lehetőségei a logisztikai rendszerek fejlesztésében IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Kovács Gábor Kovács Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tendereztetés lehetőségei a logisztikai rendszerek fejlesztésében IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Kovács Gábor Kovács Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi."— Előadás másolata:

1 A tendereztetés lehetőségei a logisztikai rendszerek fejlesztésében IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Kovács Gábor Kovács Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar, Közlekedésüzemi Tanszék (kovacsg@kku.bme.hu) Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (gabor.kovacs@adversum.hu)

2 A tenderek alkalmazásának jelentősége A tenderek lebonyolítási folyamata Tartalom A tenderek kiértékelésének algoritmusa IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A kidolgozott algoritmus gyakorlati előnyei

3 A tenderek alkalmazásának jelentősége IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Megvalósítás Cél: a legkedvezőbb megoldás (beszállító) keresése

4 A tenderek lebonyolítási folyamata IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Az alapfolyamat részfolyamatainak időszükséglete A tenderek lebonyolításának alapfolyamata

5 A tenderek folyamata – ajánlatkérő dokumentáció IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A tervezéshez szükséges alapvető információk: -A tervezéshez szükséges alapvető információk: - Tervrajzok; - A tárolt és mozgatott egységek, egységrakomány-képző eszközök tulajdonságai; - A tárolási és anyagmozgatási feladatok pontos definiálása; - Speciális szállítási és rakodóhelyi adottságok leírása; - Fényképes illusztrációk a már meglévő eszközökről. A tervezéshez szükséges kiegészítő információk:A tervezéshez szükséges kiegészítő információk: - Kötelező tételek, opciók, kiegészítő elemek részletes leírása; - Alternatív megoldások; - A kivitelezéssel kapcsolatos információk (helye, ideje); - Az ajánlatadás szabályai és az ajánlatkezelés technológiája (e-mail, FTP); - A benyújtandó dokumentumok; - Összegző táblázatok; - A tender időbeni ütemezése; - A kapcsolattartás módja. Az ajánlatkérő dokumentáció számos fontos alapadatot és információt közöl.

6 A tenderek folyamata – meghívás a tenderre IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A lehetséges beszállítók körének meghatározása:A lehetséges beszállítók körének meghatározása: - A beszállítók kompetenciájának pontos ismerete szükséges; - 10…15 beszállító kiválasztása. A kiválasztott beszállítók meghívása a tenderre (e-mail):A kiválasztott beszállítók meghívása a tenderre (e-mail): - Az ajánlatkérő dokumentáció elérhetővé tétele (e-mail, FTP); - Az ajánlatadás technológiájának rövid leírása; - Az ajánlatkérő dokumentációhoz tartozó további dokumentumok leírása; - Fontos felhívni a figyelmet a formai és tartalmi kötöttségekre; - Értesítő, tájékoztató e-mail-ek kérése. A lehetséges beszállítókkal történő kapcsolatfelvétel fázisa.

7 A tenderek folyamata – beszállítói ajánlatkészítés IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A beszállítói ajánlatkészítés:A beszállítói ajánlatkészítés: - Minimum 2 hét terjedelmű; - Fontos a folyamatos kapcsolattartás; - Gyors döntések meghozatala szükséges; - Ismertségek kötődnek, fontos a jó kapcsolat. A tender folyamán a legnagyobb időigényű folyamat, sajnos késésre mindig számítani kell. Az ajánlatkérő dokumentáció alapján a tenderre meghívott beszállítók ajánlatot készítenek.

8 A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A kiértékelés szempontjai:A kiértékelés szempontjai: - Ár paraméterek: az egyes alternatívák ára, a választható opciók ára; - Szállítási költségek; - Szerelési/telepítési költségek; - Karbantartási költségek (például 18000 üzemórára targoncák esetén); - Karbantartás, folyamatos üzem biztosításának megoldásai; - Szállítási határidő paraméterek; - Szerelés/telepítés időszükséglete; - Garancia, utánszállítási garancia; - Fizetési feltételek és módozatok; - Egyéb, feladat specifikus műszaki és gazdasági szempontok. Multikritériumos döntéstámogató módszertan alkalmazása!!!

9 A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A döntési modell felépítése:

10 A mátrix elemei: Páros összehasonlítás mátrix - súlyszámarányok: Konzisztens mátrix elemeire: A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05.

11 A fenti probléma sajátérték feladatra vezethető vissza: Az inkonzisztencia mérőszáma a maximális sajátérték növekedésén alapul: Matematikai módszerek segítségével a legnagyobb sajátértékhez tartozó sajátvektor meghatározható: A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05.

12 Alszempontonkénti értékelés Főszempontonkénti értékelés Teljesítési érték (Alternatív) optimum(ok) A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05.

13 Nagyvonalú működési folyamat: A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05.

14 Érzékenységvizsgálat: mindig egy szempont súlyszámának változására bekövetkező teljesítési érték változást vizsgáljuk. Korlátozó feltételek: A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. 1. A súlyszámok összege továbbra is 1 marad; 2. A súlyszámok alsó korlátja 0, felső korlátja 1; 3. A módosított súlyszámhoz tartozó szempontot kivéve az összes többi szempont egymáshoz viszonyított relatív súlyszáma változatlan marad:

15 Érzékenységvizsgálat – szempont típusok A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Kritikus szempontok és kritikus súlyszámok kijelölése! Súlyszámhatárok tisztázása!

16 Érzékenységvizsgálat – további jellemzők A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. A súlyszámok módosításának logikájaA teljesítési érték változása

17 Kiértékelő riport (MDA – Multikritériumos Döntéstámogató Algoritmus) A tenderek folyamata – ajánlatok kiértékelése IFFK Konferencia, 2008. 09. 05.

18 A döntést megelőző további lehetséges részfolyamatok: Az ajánlat műszaki pontosítása; További tenderkörök kiírása; Referencialátogatások; Ártárgyalások. A tenderek folyamata – döntés IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Súlyos problémákat okozhat a DÖNTÉSKÉPTELENSÉG!!! Többszörös, a megbízóval és a kivitelezővel történő egyeztetések után kialakul a végső döntés, és megkötik a szerződést. A végső döntés időszükséglete a legkevésbé tervezhető.

19 Az alkalmazott tendereztetési és kiválasztási algoritmus főbb előnyei: Jól lehatárolt és definiált folyamatok és feladatok; Nagy bonyolultságú, magas befektetési költségű logisztikai rendszerek megvalósítására leginkább alkalmas beszállító kiválasztása; A kiértéklés során is lehetőség van számtalan beszállító „változat” kidolgozására; A kapcsolatok bővülése, új tudásforrás! Gyakorlati előnyök IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Evolúciós fejlődés

20 Köszönöm a figyelmet! IFFK Konferencia, 2008. 09. 05.


Letölteni ppt "A tendereztetés lehetőségei a logisztikai rendszerek fejlesztésében IFFK Konferencia, 2008. 09. 05. Kovács Gábor Kovács Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések