Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Németország Deutschland. Deutschland Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Németország Deutschland. Deutschland Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache."— Előadás másolata:

1 Németország Deutschland

2 Deutschland Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache. Sein Gebiet 357023 km². Seine Bevölkerung 82210000, seine Bevölkerungsdichte 230 Köpfe/km². Der Euro ist seine Wahrung. D. ist sein internationales Autozeichen. 5 von Deutschlands volreichsten Stadten: Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache. Sein Gebiet 357023 km². Seine Bevölkerung 82210000, seine Bevölkerungsdichte 230 Köpfe/km². Der Euro ist seine Wahrung. D. ist sein internationales Autozeichen. 5 von Deutschlands volreichsten Stadten: Berlin (3392425 Einwohnen) Berlin (3392425 Einwohnen) Hamburg (1751000 Einwohnen) Hamburg (1751000 Einwohnen) München (1288307 Einwohnen) München (1288307 Einwohnen) Köln (975907 Einwohnen) Köln (975907 Einwohnen) Frankfurt am Main (651087 Einwohnen) Frankfurt am Main (651087 Einwohnen) Europa ist 6. ein mit einem grössten Gebiet, seinen 2. volkreichstes Land. Europa ist 6. ein mit einem grössten Gebiet, seinen 2. volkreichstes Land.

3 Németország nagy városai

4 Németország karácsonykor

5 Ünnepi szokások A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja. A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja. Németország karácsonyi desszertje az ún. Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez a desszert kinézetre leginkább a briósra hasonlít. A stollen, története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják. Németország karácsonyi desszertje az ún. Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez a desszert kinézetre leginkább a briósra hasonlít. A stollen, története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják.

6 Adventi időszak 1.Klöpfelesnächten - kopácsolós éjszakák E szokás a kereszténységet megelőző pogány néphitből ered, miszerint az őszi sötét éjszakákban keringő démonokat és szellemeket meg kell engesztelni. Advent csütörtökjein (különösen veszélyes és sejtelmes napok) a gyerekek házról házra járnak, az ablakokon kopogtatnak és babot, borsót, lencsét szórnak az ablakokra, a házakra. Ezek a hüvelyes termések a germán hit szerint a legfontosabb isteni étkek. Azoknál a házaknál viszont, akiket a gyerekek nem szeretnek homokszemeket szórnak. A kopogtatáshoz egy kopogtató botot használnak: Rendszerint egy üres fémdobozba babot, borsót, lencsét töltenek, és a dobozt egy botra erősítik, hogy a magasban lévő ablakok előtt is tudjanak kopácsolni.

7 Adventi Szokások 2.Perchtenlaufen - maszkos járások Az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatott gazdálkodók hosszú időn át féltek a természet isteneitől, a sötétség gonosz szellemeitől. Úgy vélték a démoni hatalmak ellen csak démoni maszkokba bújva tudnak fellépni. Ennek a rég feledésbe merült természetvallásnak állít emléket e szokás, mely Ausztriában és a Dél-német vidékeken igen népszerű. A szőrös ördögökre emlékeztető maszkokat december 5-én és a karácsonyt követő időszakban öltik magukra a férfiak és a nők. Csörgőkkel, láncos kereplőkkel nagy zajt keltve vonulnak végig az utcákon és ijesztgetnek, lófarkakkal csapkodnak, hogy elűzzék a rosszat és egyben sok szerencsét és jó egészséget hozzanak arra, amerre járnak. Egyes településeken szokás a "Perchten" maszkosokat vendégül látni, mert ezzel igen nagy szerencse száll a gazdára. A maszkos alakok egyik fő figurája Perchta asszony, aki azonos a Grimm meséből ismert Holle anyóval. Ő is bünteti a lustaságot, a túlzott kíváncsiságot és jutalmazza a szorgalmat, segítőkészséget. 2.Perchtenlaufen - maszkos járások Az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatott gazdálkodók hosszú időn át féltek a természet isteneitől, a sötétség gonosz szellemeitől. Úgy vélték a démoni hatalmak ellen csak démoni maszkokba bújva tudnak fellépni. Ennek a rég feledésbe merült természetvallásnak állít emléket e szokás, mely Ausztriában és a Dél-német vidékeken igen népszerű. A szőrös ördögökre emlékeztető maszkokat december 5-én és a karácsonyt követő időszakban öltik magukra a férfiak és a nők. Csörgőkkel, láncos kereplőkkel nagy zajt keltve vonulnak végig az utcákon és ijesztgetnek, lófarkakkal csapkodnak, hogy elűzzék a rosszat és egyben sok szerencsét és jó egészséget hozzanak arra, amerre járnak. Egyes településeken szokás a "Perchten" maszkosokat vendégül látni, mert ezzel igen nagy szerencse száll a gazdára. A maszkos alakok egyik fő figurája Perchta asszony, aki azonos a Grimm meséből ismert Holle anyóval. Ő is bünteti a lustaságot, a túlzott kíváncsiságot és jutalmazza a szorgalmat, segítőkészséget.

8 A mi receptünk: kókuszgolyó Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz 10 dkg vaj 2 evõkanál kakaó 20 dkg porcukor 1 mokkáskanálnyi rumaroma 1 csomag kókuszreszelékkókusz meggybefõtt leve Elkészítés A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik. Sütés nélkül készíthetõ desszert.

9 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Németország Deutschland. Deutschland Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache."

Hasonló előadás


Google Hirdetések