Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adventi szokások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adventi szokások."— Előadás másolata:

1 Adventi szokások

2 Advent Az Advent hagyományosan nyugalmas időszak, amikor – elsősorban lelkileg - a karácsonyra készülünk. De manapság már ez sem olyan nyugodt, mint egykor volt. A karácsonyra való felkészülés része a bevásárlás az ünnepi díszbe öltöztetett üzletekben, forralt bor és sütemény kóstolgatás, ajándékok és a karácsonyfa beszerzése. A legtöbb lakásban és üzletben adventi koszorút helyeznek el négy gyertyával. A négy adventi vasárnap mindegyikén 1-1 gyertyát gyújtanak, míg a legvégén mind a négy ég. Az adventi koszorú mindössze 150 éves múlttal rendelkezik, a protestáns Észak-Németországból származik.

3 Szent Miklós és a Krampusz
A Mikulás-várás Heiliger Nikolaus – a Mikulás Szent Miklós napja december hatodika. Manapság a Mikulásnak és a legfontosabb kísérőjének, a krampusznak az adventi ünnepek sorában annyira megnőtt a jelentősége, hogy a Mikulás ünnepségek és krampuszfutások már december hatodika előtt megkezdődnek.

4 A karácsony A karácsonyt német nyelvterületeken csak 813-ban fogadták el hivatalosan. A karácsony fontos része a fa, az ajándékok, a sütemények és az éjféli mise. A karácsonyfa állítás hagyomány a 16. századra nyúlik vissza. Zöld tűleveleivel azt jelképezi, hogy a tél nem tudja teljesen kioltani az életet. Gyertyákkal díszítik, azaz fénnyel, amely ellenáll a sötétségnek. Szenteste, a december 24-ről 25-re virradó éjszaka egyes helyeken tömjénnel füstölik tele a házat és az istállót, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket.

5 Zord éjszakák A december 21-én kezdődő 12 zord éjszaka a tél legveszedelmesebb időszakának számít. Szellemek és démonok kísértenek és a ház körül süvöltő szél vadul kergeti, ami útjába kerül. Ezen a 12 napon különösen az időjárásra kell odafigyelni, mert a hiedelem úgy tartja, hogy a küszöbön álló év egyes hónapjainak előhírnökei. Ha például a harmadik napon esik az eső, akkor a március igen csapadékos lesz. És ezeknek az éjszakáknak az álmait is érdemes megjegyezni, mert a jövő év megfelelő hónapjában állítólag teljesül az álom.

6 Adventi vásár Bécsben A bécsi "Adventi varázslat" idején a Városháza előtti park kivilágított fái, és a hagyományos karácsonyi vásár 145 ünnepi díszben pompázó standja meghitt sétára, és a karácsonyi ajándékok vásárlására csábít. Csodás szórakozást kínál a Belvedere kastély is, ami egy valóságos karácsonyi falu, több tucat kunyhó csábít önfeledt időzésre. A „Tél a Múzeumi Negyedben“ elnevezésű kezdeményezés keretén belül a Múzeumi Negyed főudvarán egy iglu falut állítanak fel, fűszeres puncsot, karácsonyi specialitásokat kínálnak és dj-k gondoskodnak az önfeledt hangulatról.

7 A bécsi utcákon karácsonyi zene szól, a főtereken óriási karácsonyfákat állítanak. December 16-ától a Bécsi Szimfonikusok karácsonyi koncertsorozatát élvezhetik az érdeklődők. Ugyanúgy 24-én ünnepelnek, a fát is aznap díszítik, olyankor a nagyszülők sétálnak a gyerekekkel. A városok és falvak ünnepi díszbe borulnak. Bécs híres a "kis Jézus búcsúja" nevű karácsonyi búcsúról. A városháza körül elterülő varázslatos karácsonyi parkról, ahol a rengeteg játék és színes program mellett jégpálya és kisvasút várja a gyerekeket, akik, mielőtt a vonatra felszállnak, levelet írnak a Jézuskának.

8 Adventi ételek

9 Ezt az ételt eszik az osztrákok Szenteste
Sült ponty Ezt az ételt eszik az osztrákok Szenteste

10 Mandulás kalács narancsraguval
A mandulás kalács tepsiben sült kelt tésztaféle, amelyet a hagyományok szerint ünnepekre készítenek

11 Császármorzsa sütőben sütve
A császármorzsa (más néven smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.

12 Sacher torta A Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben megalkotta Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít.

13 Almás rétes Az almás rétes hagyományos osztrák karácsonyi sütemény, ami hasonlít a magyar almás réteshez vagyis lágy tésztában van a töltelék, aminek az alapja reszelt alma, de van benne porcukor és fahéj is.

14 Linzer karika A vaníliás tésztából készült karikákat lekvárral összeragasztjuk, a felső karika közepe pedig lyukas. Általában a közepébe barack lekvárt teszünk.

15 Ischler A linzerhez hasonló osztrák desszert. Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt

16 Vaníliás kifli A vaníliás kifli Ausztriából-Bécsből származó félhold alakú sütemény. Gyakran ízesítjük őrölt mandulával vagy mogyoróval. A süteményt vaníliával készítjük, tetejére porcukrot hintünk. Ezt a desszert hagyományosan karácsonykor sütjük, de az év bármely időszakában megtalálható Bécs cukrászdáiban, kávéházaiban.

17 Készítették: Csillag Márton Király Zsófia Pernyész Marcell
Petőházi Bence


Letölteni ppt "Adventi szokások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések