Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI 2009. December 18. Nagyatád.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI 2009. December 18. Nagyatád."— Előadás másolata:

1 A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI 2009. December 18. Nagyatád

2  „Mi az élet értelme?”  Ki vagyok én?  Ki szeret engem?  Ki tesz engem szabaddá?  Ki teszi az életemet teljessé (egésszé)?

3 „Az ember szimbólumteremtő lény.” „A szimbólumképzés az ember megkülönböztető jegye.”

4 & ☼ @ ¼ W § ♣ ♫ ® β

5 Mi is a szimbólum? Eredetileg: szümbolon=mellé állítani Széttört tárgy - összeillesztve adta a teljes valót.

6 Érzékelhető jelek, amelyekben valami szellemi, közvetlenül el nem érhető valóság fejeződik ki, ismerhető fel. A belső élet (szellemi – lelki) kifejezői és megismertetői. Szimbólumok átadása KÖZÖSSÉGBEN, SZERTARTÁSOKBAN (kiemelkedés a hétköznapokból – szertartás lényege: Élmény, átlényegülés, meghaladás).

7 KARÁCSONY

8 DECEMBER 25. Miért? 1.Ősi elképzelés – világ teremtése tavasszal → március 25. a teremtés első napja (Jézus fogantatása) = december 25. Jézus születése. 2.Róma: „a legyőzhetetlen Nap ünnepe” Nagy Konstantin császár (306-336) a napkultusz hívéből lett kereszténnyé→ december 25. „az Igazság Napjának” születése.

9 A fény December 25.= „a Világosság legyőzi a sötétséget.” (Világosság, fény=igazság, tudás, az Isten lakhelye Sötétség=pusztító erők, gonoszság, tudatlanság)

10 ÁDVENT

11  Ádvent = érkezés, eljövetel  Egyidős a karácsony ünnepléssel  Bűnbánati időszak  Egyik főszereplője Keresztelő János (a pusztában hirdeti a bűnbánat keresztségét)  Ádvent=kimenni a pusztába, találkozni önmagammal és a vágyaimmal.  Böjt – valamit megvonni magamtól, a hiányt Istennel betölteni.

12 A fény szimbóluma ádventben  „Roráte” (hajnali) misék – sötétben kezdődik, mire vége arra kezd felkelni a nap. → erősödik a remény, hogy „győz a világosság”.  „harmat” = görögöknél: szeretet, szerelem perzsáknál: szűz, finom, érintetlen zsidóknál: Isten emberekről való gondoskodásának a jelképe→Új élet  Ádventi koszorú

13 Az első ádventi koszorú Johann Wichern, evangélikus lelkész 1860-ban egy hamburgi árvaházban 24 gyertyával (~ádventi kalendárium) A XIX. sz-tól nagyon elterjedt a világban

14  Koszorú -ókorban: győzelem és megbecsülés jele -kereszténység: az elnyert üdvösség jele →fenyőkoszorú – az örök, el nem múló jele JEL, HOGY ÜDVÖSSÉGET NYERTÜNK, HOGY ÉLETÜNK JÉZUS KRISZTUS ELJÖVETELE ÁLTAL „EGÉSSZÉ”, TELJESSÉ LESZ; ÉS ÉLETÜNK SIKERÜLNI FOG.

15  A koszorú gyertyái (4 = 3 lila+ 1 rózsaszín) 4 – négy égtáj száma, Isten neve a zsidóknál: 4 betű: JHWH; a változás előkészületeinek a száma Jung: az ember önmagává, egésszé válásának a jele A kör négyzetesítésével köznyelvileg a lehetetlen, erőnket meghaladó folyamatokat jelöljük→ „Istennél semmi sem lehetetlen”

16 1.Ádám és Éva: hit 2. Zsidó nép: remény 3.Szűz Mária: öröm 4.Keresztelő János: szeretet 1.Bűnbeesés után Isten megígéri a megváltót 2. Kr.e. 1900 évvel: Jákob áldása 3. Kr.e. 600 :Dániel próféta megjövendöli Jeruzsálem újjáépítését, a messiás születésének idejét és azt, hogy saját népe fogja megölni 4.Keresztelő János – „íme az Isten báránya”

17

18  Születés, gyermek: saját születésünket ünnepeljük → újjászületés (magány, idegen hely, éjszaka, fájdalom – először mindig fáj mikor valami új születik bennünk.   Új kezdet – Isten viszi végbe   remény  „Emberré lett”: Isten azért lett emberré, hogy hagyjunk fel a törekvéssel, hogy olyanok akarjunk lenni, mint az Isten (Ádám, „Új Ádám)  Istálló: Istállók vagyunk, amiben Istennek kell megszületnie – mindig élet van, születés, elmúlás, gondok. Folyamatosan tisztítják, mégsem ragyog.

19  Ökör és szamár: az emberek nem ismerik fel Jézust  Ökör: zsidó törvény-rabigában tart  Szamár: pogányok → Jézus mindenkinek a megváltója. (Válasz a kérdéseinkre!)  Vágyak és ösztönök → legmélyebb vágyunk megtalálni Istent.


Letölteni ppt "A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI 2009. December 18. Nagyatád."

Hasonló előadás


Google Hirdetések