Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI Nagyatád, 2010. március 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI Nagyatád, 2010. március 26."— Előadás másolata:

1 A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI Nagyatád, 2010. március 26.

2 „Az ember szimbólumteremtő lény.” „A szimbólumképzés az ember megkülönböztető jegye.”

3 Mi is a szimbólum? Eredetileg: szümbolon=mellé állítani Széttört tárgy - összeillesztve adta a teljes valót.

4 Érzékelhető jelek, amelyekben valami szellemi, közvetlenül el nem érhető valóság fejeződik ki, ismerhető fel. A belső élet (szellemi – lelki) kifejezői és megismertetői. Szimbólumok átadása KÖZÖSSÉGBEN, SZERTARTÁSOKBAN (kiemelkedés a hétköznapokból – szertartás lényege: élmény, átlényegülés, meghaladás). élmény, átlényegülés, meghaladás).

5 HÚSVÉT  Az ószövetségi zsidó pészáh („átugrani, megkegyelmezni”→ „átvonulás”).  Ünneplése: a múltat úgy idézi fel, hogy egyúttal a jelenbe hozza.  Évi húsvét ünneplés már az első keresztényeknél is.  Kezdettől hozzá tartozott az ünnepet megelőző böjt  Kulcsszó: „ÚJ ÉLET, ÁLDOZAT ÁRÁN”

6 NAGYBÖJT  ↔ farsang („a világ a feje tetejére áll”→káosz)  HAMU: bánat és vezeklés, a fájdalmak megtestesítője. a fájdalmak megtestesítője.  A regeneráció és a meg- tisztulás szimbóluma. tisztulás szimbóluma.  a TŰZ végterméke

7 Böjt: kimenni a pusztába, találkozni önmagammal. Valamit megvonni magamtól és a hiányt Istennel betölteni. Istennel betölteni. Rátekinteni a megkísértettségre. Hivatás (→ „ki vagyok én”)

8 Teremtés könyve (tanítói elbeszélés)→ Az ember előtt két legyőzhetetlen valóság: halál és a bűn (hibát követ el). →Idő, mint ellenség ÁLDOZAT: kiemel az időből, az ember meghaladja önmagát (ünneplés=időtlenség) Áldozat átlényegül, kiemelkedik a „világából” Áldozat = teremtés „régebbi számla kiegyenlítése”

9 Az utolsó vacsora  Utolsó vacsora: „végső jelét adta szeretetének.” (→ „ki szeret engem?” )  Jézus tanítványaival együtt ünnepli a pészahot.  Kenyér és bor → új életet adó és megtartó új életet adó és megtartó táplálék. táplálék.

10  „Harangok Rómába mennek”  Harang: felébressze, emlékeztesse az embert valamire. Gyülekezésre szólít. Hírt ad (veszélyben, haláleset). „Az ég hangja”  →az apostoli közösség megbomlása, az apostolok futása

11  Lábmosás → Isten akarata elfogadásának szimbóluma.  Oltárfosztás: az apostolok szétfutását, Jézus magárahagyatottságát és ruháitól való megfosztását jelenti.  (A 4. kehely felemelése!)

12 Jézus halála  Kereszt: régebbi szimbólum (ókori Egyiptom: a lélek halhatatlansága) halhatatlansága) A közvetítés és az A közvetítés és az összetartozás szimbóluma Iránymutatás szimbóluma Iránymutatás szimbóluma  A szélsőségek egysége →megváltás egyetemessége

13  Bárány: az ókorban leggyakoribb áldozat  A harciasság teljes hiánya  →Jézus önmagát adja áldozatul  Jézus főpap és áldozat és áldozat („Istenem, Istenem miért hagytál el engem?”)

14 Jézus feltámadása („Legyőzi a bűnt és a halált”)  TŰZ: a megtermékenyítő, megtisztító, megvilágosító erőt jelképezi.  Gyertya: önmagát feláldozó élet ~ FÉNY: igazság, tudás, az Isten lakhelye ↔ sötétség: pusztító erők, gonoszság, tudatlanság

15  Újra szólnak a harangok  VÍZ: megtisztulás, tisztaság, termékenység  (keresztség: újjászületés szentsége, áldozatból élet!) SZÓ: Isten szavával teremt.  A szó a kapcsolat Isten és az Isten és az ember között. ember között.  A szó, az Ige testté lett. testté lett.  ASZTALKÖZÖSSÉG: „létközösség” Húsét napja→a Feltámadott étkezés keretében jelenik meg (Lk 24,30; Jn21,13)


Letölteni ppt "A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI Nagyatád, 2010. március 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések