Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalandjaim III. Kenguruk

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalandjaim III. Kenguruk"— Előadás másolata:

1 Kalandjaim III. Kenguruk

2 A kenguruk Ausztráliában
és az Óceániai szigetvilágban élő erszényes emlős állatok. Az Európából érkezők egyik legnagyobb vágya, hogy személyesen találkozhassanak a kenguruval, ill. a koalával, melyek az ország nevezetes állatai és nemzeti szimbólumai.

3 A különböző területeken különböző kenguru fajták terjedtek el
A különböző területeken különböző kenguru fajták terjedtek el. A civilizáció terjeszkedésével egyes élőhelyekről kiszorultak, máshol azonban az ember mezőgazdasági kulturája kedvezett az elszaporodásuknak.

4 Ausztráliában sehol nincs kengurutenyésztés
Ausztráliában sehol nincs kengurutenyésztés. Évente több millió példányt szervezett vadgazdálkodás keretében, engedéllyel rendelkező vadászok kilőhetnek. Az egyes államokban külön szabályozzák az állat állományt. Van ahol teljesen tiltott a kilövés. De a kenguru húsát az üzletekben mindenhol a többi tenyésztett- és vad húsokkal együtt meg lehet vásárolni.

5 Erre a kicsi földrészre érkezve egy darabig én csupán a szimbólumokkal találkoztam. Láttam kengurut az útjelzőtáblákon, az autók műszaki érvényességét jelző matricáin az eredeti ausztrál termékek védjegyeként és életnagyságú szoborként. De számtalan példánnyal találkoztam az ajándékboltokban is.

6 Az ausztráliai Qantas légitársaság rerülőgépein piros háttérre festett fehér kengurut ábrázolnak.

7 A legelső személyes találkozásunk a Melbourne Zoo-ban volt
A legelső személyes találkozásunk a Melbourne Zoo-ban volt. Ekkor még a telefonommal készített képekkel kellett beérnem. Vörös óriás kenguru Szürke óriás kenguru

8 Azóta a kenguruk családjából két fajt ismertem meg közelebbről a természetes élőhelyén.
Az egyik a mocsári kenguru, vagy Wallaby, a másik pedig a Szürke óriás kenguru. Mindkettő élőhelye dél-kelet Ausztrália. Wallaby Szürke óriás kenguru

9 Egy szép nyári napon egy aboriginál múzeumot látogattunk meg,
a Mia Mia galériát, mely Templestowe egy csöndes, erdős területén bújik meg a fák között.

10 Megcsodáltuk a szebbnél-szebb festményeket, de érdekes módon csak egyetlen egyen
ismertem fel a kengurut. A galéria tulajdonosa elmondta, hogy ez azért van, mert az őslakosok hagyományuk szerint többnyire jeleket ábrázolnak. A kengurut a festményeiken a lábnyomával jelenítik meg. Kenguru lábnyom

11 Miután megcsodáltuk a festményeket és kipróbáltam a helyi őslakosok jellegzetes hangszerét a didgeridoot, elindultunk sétálni a pakban. Legnagyobb meglepetésemre itt láttam meg életem legelső vadon élő Szürke óriás kengurujait.

12 Más alkalommal a Fülöp szigetre mentünk és a pingvin telep felé tartottunk, amikor egy nagyobb kutyának kinéző állatot vettem észre egy kis földúton. Elhaladtunk mellette, de azonnal visszafordultunk, amikor rájöttem, hogy az „illető” egy kenguru. Mégpedig Wallaby.

13 Egyszer egy éjszakai esőzés után vásárból tartottunk hazafelé
Egyszer egy éjszakai esőzés után vásárból tartottunk hazafelé. A forgalmas műút melletti fákon túl nagy tisztás terült el, ahol egy hatalmas csapat Szürke óriás kengurut vettünk észre, amint békésen heverésztek és sütkéreztek a délelőtti napon.

14 Ekkorra jó szokásunkká vált, hogy magunkkal hordjuk a fényképezőgépet, és sikerült is megörökítenünk őket a kerítésen keresztül, amit azért építettek az út mellé, hogy az állatok és az autósok épségét megóvják. Közeledtünkre persze fölkeltek és mind minket figyeltek.

15 De a fényképezőgép mellett a távcső is állandó útitársunkká vált
De a fényképezőgép mellett a távcső is állandó útitársunkká vált. Amit nem sikerült megközelíteni, azt ezen keresztül figyeltük meg.

16 Későbbi sétáink során többször meglátogattuk a nagy kiterjedésű Plenty Gorge Nemzeti Parkot Whittlesea-ben, ahol az előbb említett kengurukat is láttuk nem messze a műúttól. Rendszeres látogatóivá váltunk és a legtöbb fényképet ott készítettük ezekről a különös állatokról.

17 De a Wallaby-hoz is sikerült közelebb kerülni egy alkalommal, mégpedig a Fülöp-szigeten található Koala Nemzeti Parkban.

18 A Wallaby, vagy Mocsári kenguru nevével ellentétben nem mocsarakban él
A Wallaby, vagy Mocsári kenguru nevével ellentétben nem mocsarakban él. Igénytelen kis állat, viszonylag kopár területeken is megél, de főként a kisebb erdők és füves területek lakója.

19 Ez a fajta kicsi, és rejtőzködő szürkésbarna színével jól beleolvad a környezetébe. Kitűnően ráillik az a találó elnevezés, hogy kúszó erszényes, mert valóban óvatosan kúszik előre, miközben legel és apró rügyeket keresgél.

20 A Wallabykat párban láttuk, s a párok egymástól jól elkülönülve legeltek, nem pedig nagy csapatban.

21 A Szürke óriás kenguruk azonban több százan is előfordulhatnak egyetlen csapatban, mely időnként kisebb csoportokra oszlik, s ezekben mindig van egy-két hatalmas hím is.

22 Amikor ember közeledik hozzájuk, a legnagyobb hímek viselkednek látszólag a legnyugodtabban, de amikor a csapat elindul és továbbáll, ők maradnak legutoljára és megvárják, míg a kisebbek elhagyják a veszélyesnek vélt területet.

23 A kenguruk hatalmas ugrásokkal haladnak és szinte semmi nem állhatja az útjukat. Még az ilyen kerítés sem, ahol éppen a fénykép elkészülte előtt pár perccel ugráltak át.

24 De nem csak a sík területeken közlekednek ügyesen, hanem kitűnően megmásszák a meredek völgy katlanok oldalát is.

25 Amikor ugranak, hosszú, izmos lábaikkal lökik el magukat a talajtól, a farkukkal pedig ügyesen egyensúlyoznak. Testfelépítésük és izomzatuk a természet tökéletes alkotásaként alkalmazkodik mozgásukhoz.

26 A kenguruk növényevő állatok
A kenguruk növényevő állatok. Rövid mellső lábaikon hatalmas, erős karmok vannak, melyek segítségével a földből képesek gyökereket, gumókat kikaparni, ill. a zsenge növényeket legelik. Megfigyeléseink során sokszor találkoztunk barátaink által hátrahagyott különböző nyomokkal is.

27 Azt is megfigyeltük, hogy a pihenő csoport mindig állít külső őrszemeket, akik néhány méterre a többiektől figyelmesen pásztázzák a környéket.

28 A nemzeti park területén megszokták az ember jelenlétét
A nemzeti park területén megszokták az ember jelenlétét. Ha azonban keresztezik egymás útjait, igyekszenek továbbállni.

29 A kenguru nagyságát az orrtól a farok tőig mérik és ehhez adják még hozzá a farok hosszát. Így azonban a méret egy kissé csalóka. Ez a mérete ugyanis akkor érvényes, amikor ül. Mi pedig láttunk csaknem két méterre magasodó Szürke óriás kenguru hímet is, amikor két hátsó lábán felemelkedett, olyan formán, mint amikor egy ember megrogyasztja a térdeit. Ilyen példányhoz az ember jobb, ha nem közelít.

30 És ha már a hímekről van szó, megemlítek néhány érdekességet.
Augusztusban kezdődik a kenguruk párzási időszaka. A hímek összemérik erejüket, hogy eldöntsék, ki párosodhasson. De a fiatal hímek is próbára teszik magukat ilyenkor. A kezdeményező beleköt a másikba, majd elkezdődik a meccs. Lehet boxolni, lökdösődni, ütni, rúgni, s az egyensúly megtartását kitűnően biztosítja az erős farok.

31 Egyetlen hiányossága van a mérkőzésnek, mégpedig, hogy nem szurkol senki a küzdőknek.

32 De a győztes elnyeri méltó jutalmát. Övé a párzás lehetősége.
A hím kenguru pénisze különös módon a heréi mögött helyezkedik el, amiket viszont liftszerűen ereszt le, vagy emel föl, így nem akadályozzák a párzást.

33 Hónapok teltek el, sok fényképet készítettünk és úgy fogtam hozzá a kengurus pps elkészítéséhez, hogy a mamája zsebéből nézelődő kicsi kengurut nem is láttam még. Korábban egy fénykép alapján lefestettem, ez volt minden.

34 Aztán pár napja teljesült a vágyam. Megpillantottam a kicsi Joey-t.
Így hívják őt az ausztrálok, amíg az anyja erszényében nevelkedik. Először csak távolról tűnt úgy, mintha mocorogna valami a kenguru mama mellső lábainál, de hosszú, türelmes várakozás után bebizonyosodott, hogy kicsinyét hordja ott.

35 Miközben a csapat nyugodtan legel, a kenguru mama időről időre megáll, a levegőbe szimatol és éberen figyel. Kicsinye, ha már nagyobbacska, rövid időre elhagyja az erszényt, de hamar bújik is vissza. A biztonságos helyről viszont szivesen hajol ki, és a mamájával együtt legelészik.

36 Eléggé nagy, amikor még mindig befurakszik az erszénybe
Eléggé nagy, amikor még mindig befurakszik az erszénybe. Fejjel előre bújik és a kenguru mama telejesen meggörnyed, míg ő kényelmesen elhelyezkedik. De negyven hetes kora után egyre többet tartózkodik kint, és anyja hamarosan elválasztja. Még ez után is egymás közelében vannak és az anya csaknem egy éves koráig szoptatja.

37 A nemzeti parkban találkoztunk egy rádiós jeladó készülékkel ellátott anya állattal is.

38 Olykor csak messziről figyeltük a kengurukat, hogy ne zavarjuk az életüket. De bármikor, bárhol találkoztunk velük, ők is, és mi is betarottuk azt a szabályt, hogy nem tesszük próbára egymás tűrőképességét. Egymás tolerálása teszi ugyanis lehetővé, hogy még sokszor találkozhassunk és megfigyelhessük ezeket a különleges és szép állatokat.

39 V é g e Készítette: Kormányos Ildikó Csilla
Fényképezte: Kormányos Ildikó Csilla és Szántó Tibor Zene: Didgeridoo music V é g e „szepnapot” kilépés: esc


Letölteni ppt "Kalandjaim III. Kenguruk"

Hasonló előadás


Google Hirdetések