Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”."— Előadás másolata:

1 DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”

2 Melyik osztályba soroljuk őket?
A hüllők osztályába soroljuk őket.

3 Kinek nevéhez fűződik a dinoszaurusz kifejezés?
Sir Richard Owen nevéhez fűződik a dinoszaurusz kifejezés.

4 Ki volt az első felfedezők egyike?
Gideon Mantell és felesége.

5 Mely korszakban éltek ezek a hatalmas állatok?
A mezozoikumban (földtörténeti középkor) volt a dinoszauruszok evolúciójának és kihalásának kora. A középkort három korszakra osztották: Triász ( millió év), Jura ( millió év), Kréta (144-65millió év).

6 Triász ( millió év) Ekkor jelentek meg a dinoszauruszok. A klíma meleg és száraz, a sivatagok egyre kiterjedtebbek. Akkor még a földrészek egybefüggő tömeget alkottak (Pangea). Az állatok így könnyen vándorolhattak egyik helyről a másikra. Megjelennek az első emlősök, melyek kb. 10cm hosszúak voltak.

7 PANGEA

8 Jura ( millió év) A Pangea őskontinens kettévált: az északi részéből lett Laurasia, a déliből Gondwana. Megnövekszik a csapadék mennyisége. Megjelenik az első madár: az Archaeopteryx (amely nem tudott repülni, inkább csak siklani a levegőben), továbbá az első békák és a korai emlősök. Olyan rovarok is megjelentek, amelyek képviselői még napjainkban is élnek, mint például a legyek, a sáskák és a termeszek.

9 Kréta (144-65millió év) A földrészek már a maihoz hasonló módon helyezkedtek el. Nagyjából már az évszakok is kialakultak. Az emlősök között megjelentek az első erszényesek, mint pl. az oposszum. A dinoszauruszok elérték a legmagasabb fejlettségi szintjüket, mielőtt kihaltak volna.

10 Hogyan alakultak ki a mai földrészek?

11 Mekkorák lehettek a dinoszauruszok?
3 kilogrammtól 130 tonnáig terjedt a súlyuk. A legkisebb alig volt nagyobb egy pulykánál, a legnagyobb pedig kb. 30 méter hosszú lehetett.

12 Mivel táplálkoztak? Többségük növényekkel táplálkozott, de voltak közöttük ragadozók és mindenevők is. Fogaik táplálkozási szokásuknak megfelelően alakultak ki, például a húsevőknek hosszú, hegyes fogaik voltak.

13 Hogyan szaporodtak? Tojásokkal szaporodtak. Kikelés után gondoskodtak kicsinyeikről addig, míg azok teljesen önállóak nem lettek.

14 Hogyan haltak ki a dinoszauruszok?
Számtalan elképzelés alakult ki erről. A legújabb feltevés szerint hatalmas meteorit csapódott be a Földbe, amely robbanásokat, cúnamikat, erős szélfúvásokat és a hőmérséklet jelentős emelkedését okozta. A légkör megtelt porszemcsékkel, ami hónapokig vagy talán évekig magakadályozta, hogy a napfény és hője elérje a Földet, s ez okozta sok növényi és állati életforma pusztulását.

15 Melyek a legismertebb dinoszauruszok?
Triceratops Allosaurus Tyrannosaurus

16 Még néhány kép...

17

18

19

20


Letölteni ppt "DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”."

Hasonló előadás


Google Hirdetések