Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rokszin Mónika Pszichológus

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rokszin Mónika Pszichológus"— Előadás másolata:

1 Rokszin Mónika Pszichológus
Csoport Rokszin Mónika Pszichológus

2 Csoportfajták Személyes csoport: 2 v. több személy, akik egymással interakcióba lépnek, és egymást befolyásolják. Társas csoport: olyan személyekből állnak, akik osztoznak egymás, társas szempontból jelentésteli tulajdonságokban, vagy jellemzőkben.

3

4 Kísérletek Sherif egy fényt villantottak fel, ami úgy tűnt, hogy mozog becsléseket tettek külön-külön. csoportosan csoporttagok becslése azonos volt. Asch vonalas kísérlete. Utólagos kikérdezés után a megszégyenítéstől tartottak. Akik megőrizték önazonosságukat azok rosszul érezték magukat. Befolyásoló a csoporttagok véleménye, és gyakran elfogadjuk azt.

5 Konformitás: egyének gondolatainak, érzéseinek igazodása a csoportéhoz.
Nyilvános konformitás v. behódolás valós vagy vélt nyomásnak engedelmeskedve olyan csoportnormák szerint viselkednek, amit a személy szerint nem helyeselnek.

6 Csoportnorma kialakulása
A csoporttagok többsége kezdetben egy bizonyos állásponton van. Csoportvita a jóból még jobbat; rosszból még rosszabbat csinál kockázatvállalás pl. A csoport gyakran heurisztikákat, alkalmaz.

7 A többség hatása Érveit sokkal erősebbnek érzékeljük.
Többség véleményét nehezebb elutasítani. 3 ember ugyanazt mondja meggyőzőbb, mintha 1 ember 3x. Asch kísérlet módosítása 1 v 3 beépített embernél.

8 Hogyan működik a csoportgondolkodás?
Anélkül alakítjuk ki a konszenzust, hogy az összes hozzáférhető infót figyelembe vennénk. Elszigeteljük magunkat a külső hatásoktól, és új nézőpontoktól. A konformitás hatása igen nagy.

9 Csoportgondolkodás ellenszere
Aktívan támogatni kell a nyílt kérdések és ellenvetések kifejezését. Az ördög ügyvédje szerep kiosztása. Kívülállók bevonása. Titkos szavazás.

10 Kisebbség a többséggel szemben sikeresen.
A kisebbség akkor tud sikeres lenni, ha: Ha a konszenzust 1 személynél több képviseli. Ha egymás közt megegyeznek Ha a konszenzus nem csak alkalmi jellegű Hosszabb ideig ragaszkodik saját kialakított elképzeléséhez Következetes Következménye az lesz, hogy a többség megkérdőjelezi önmagát.

11 Sztereotípiák és csoport percepció
Diszkrimináció minden poz v neg viselkedés, amely egy társadalmi csoport és annak tagjai felé irányul. Általában magában fogalja az előítéletet. Előítélet 1 társadalmi csoportnak és tagjainak a poz v neg értékelése.

12 Sztereotípia 1 társadalmi csoportról való kognitív reprezentáció v benyomás, amit az emberek alakítanak ki, h összekötik a jellemző tulajdonságokat és érzelmeket a csoporttal. (fejünkben lévő kép) Magukba foglalnak: - fizikai megjelenést - érdeklődési kört - kedvelt tevékenységet sztereotípiák befolyásolják: - gondolatot - gondolkodást - a viselkedést

13 Nemi sztereotípianő és férfi
Meghatározzák a kultúrák, társadalmi elképzelések.

14 Csoportsztereotípia kialakulása
Társadalmi szerepeket a társadalom, kultúra, gazdasági, politikai tényezők hozzák létre. Csoportoknak társadalmi tényezőket tulajdonítanak. Csoportok a szerepeknek megfelelően viselkednek. Megfeleltetési torzítás: szerephez tartozó viselkedést a csoporttag személyiségének tulajdonítják. Kialakul a csoportsztereotípia

15 Mi aktivizálja a sztereotípiát?
A sztereotípia csak akkor befolyásolja véleményünket, ha a személy láttán elsőként az jut eszünkbe. Mindig megfigyeljük az alábbi kategóriákat: - nem - származás - kor Minél nyilvánvalóbb és feltűnőbb a csoporttagság, annál valószínűbb, h a kategória és az arra vonatkozó sztereotípia is eszünkbe fog jutni.

16 Sztereotípia leküzdése
Közvetlen és személyes kapcsolat hatással lehet Ha egy viselkedés hosszú ideig és minden körülmény között stabil marad A sztereotípiának ellentmondó viselkedés 1-2 alkalomnál többször kell előfordulnia. Tudatosan keressük az ellentmondást Motiváltaknak kell hogy legyünk a leküzdéshez

17 Társas identitás Az énfogalom azon aspektusai, melynek a csoporttagságról alkotott tudásunkból táplálkozik. Társas identitás az ˝én˝t, ˝mi˝re változtatja. Önértékelést befolyásolja, hogy mások és mi, hogyan gondolkodunk arról a csop.-ról melynek tagjai vagyunk. A csoporthoz tartozás az én fontos része (mentális, fizikai egészség). Hátránya: saját csoportot pozitívabbnak látjuk.

18 Önmagunk kategorizálása csoportként:
Csoporttagok fontossága (nem, munka) Önkategorizáció: magunkat egy csop tagként határozzuk meg. Saját csop megismerése megfigyeléssel történik. Lehetnek emlékeztető jegyek. A csop-hoz tartozást meghatározza a kultúra. (individuális, közösségi)

19 Társadalmi kategorizációk hatásai
Ha a csoporttagság aktiválódik befolyásolja, hogy hogyan látjuk magunkat és másokat. Az emberek hajlamosak tipikus csoporttagként látni magukat. A csoporttagság befolyásolja hangulatot és önértékelést.  rosszul érezzük magunkat, ha a csoportunkat kudarc éri és jól ha siker. Sütkérezni a csoport dicsőségében BIRG: a csoporttagok jó eredményeivel v. tulajdonságaival azonosulunk, önértékelésünk poz.lesz.

20 Csoporttársak kedvelése
Saját csoporttal nagylelkübbek vagyunk, mint más csoport tagjaival.  akkor is ha a csop. véletlen alakult. Ha a csop. tagja a személy akkor is kedveljük, ha egyéni tulajdonságai miatt nem szeretnénk.

21 Külső csop.-ot homogénebbnek látjuk, mint a saját csoportot.
Magyarázat: Ismertség Kommunikáció, megismerkedési mód Jövőbeli interakció Éndifferenciáció Etnikai homogenitás  arcfelismerés

22 Minimális csoportközi helyzet:
Kísérleti helyzet csoport önkényes v jelentéktelen alapon kategorizálták. Minimális csoportközi helyzetben a személy saját csop. preferálta. Ha a csop. túlzottan fenyegetett 2 válasz van: 1. felmagasztaljuk a saját csop. 2. lekicsinylik, támadják a fenyegető csop.-ot.

23 Morális közöny Külső csop tagjainak szenvedéseit nyugodtabban fogadjuk. Irántuk empátiát nem mutatunk. Morális kirekesztés Külső csoport tagjait úgy kezeljük, mintha rájuk nem lennének érvényesek a morális szabályok.

24 Amikor a csoport tagság negatív
Kirekesztett csoport tagjának lenni csökkent önértékeléssel és csökkent emocionális jólléttel jár.

25 Szociális mobilitás: menekülés a negatív csoporttagság elöl
Szociális mobilitás lehetővé teszi a negatívan értékelt csoportosulásból való kiválást, dezidentifikáció és disszociáció által. Dezidentifikáció pszichológiai távolság teremtése az én és csoport között Disszociáció: csoportból való fizikai kilépés.

26 Mára köszönöm a figyelmet!
Kellemes hétvégét!


Letölteni ppt "Rokszin Mónika Pszichológus"

Hasonló előadás


Google Hirdetések