Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szororigén pszichikus ártalmak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szororigén pszichikus ártalmak"— Előadás másolata:

1 Szororigén pszichikus ártalmak
Rokszin Mónika

2 Szororigén pszichikus ártalmak
Lényege a nővér kedvezőtlen magatartásában kereshető, ami azután kedvezőtlen hatást is gyakorol a beteg pszichés állapotára. Ezek között szembetűnők a durva szerephibák.

3 A betegek iránt mutatott:
Érdektelenség Elhanyagolás Közöny Érzéketlen bánáshód Bizalmaskodás Önállóság visszanyerését gátló kényeztetés Sértő megjegyzések A beteg panaszának leértékelése

4 Fontos: ne okozzunk a betegnek felesleges stresszt (szakzsargon, nem megalapozott vélemény, tanács stb) A pszichés eredetű ártalmak másik része nonverbális, metakomm: Hangszín, hangerő, tekintet, gesztus, mimika, testtartás stb. nem tudatos ! Zavaró, ha komm.és metakomm nem egyezik inkongruencia .

5 Kezdeti nővér- beteg kapcs
Kezdeti nővér- beteg kapcs. Beteg elvárásai (megértés, figyelés stb) Fontos kommunikáció reciprok folyamat. Tartós beteg-nővér kapcs.a beteg állapota romlik. Önhibáztatás, rosszkedv  befolyásolja a betereget is. A nővértől érkező pszichés ártalmak kiküszöbölését nem várhatjuk el a betegtől. ápoló helyzetfelismerése! Kongruencia és empátia szükséges.

6 Egyéb szorongást keltő dolgok
Tárgyak amiket nem ismer Kárt okozhatnak azok az emberek, akikkel kapcs. kerül (portás, beteghordó stb) Orvos-beteg kiegyensúlyozatlan kapcsolat  pszichés károsodás  orvos dolga megoldani.

7 Csökkentheti a pszichés károsodás gyakoriságát:
-A beteg központú ápolás -A jó kommunikáció -Jó munkatársi kapcsolat(orvos-nővér,nővér-nővér) -Jó légkör


Letölteni ppt "Szororigén pszichikus ártalmak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések