Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel Péterfi Ferenc 2012.11.28. Ág.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel Péterfi Ferenc 2012.11.28. Ág."— Előadás másolata:

1 Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel Péterfi Ferenc 2012.11.28. Ág

2 Kommunikációs alapvetések I. Kommunikáció Információcsere (az üzenet, a jel útja): adó közvetítő közeg (komm. csatornák) vevő Kommunikációs csatornák Átvitt üzenet aránya Verbális< 10 % Vokális~ 30-40 % Non-verbális (metakommunikáció)> 50 % arcjáték szemkontaktus kézmozdulatok testtartás távolság szimbólumok (ruha, jelvény, ékszer…)

3 Kommunikációs alapvetések II. A vokális (akusztikus) csatorna használata - Érthetőség – kapcsolat a tartalomhoz (légzés, beszédhibák, artikuláció) - Érzelmi telítődés – kapcsolat az érzelmi elfogadáshoz (hangerő, hangszín, hangmagasság)

4 Kommunikációs alapvetések III. Metakommunikáció „Minél távolabb van egy testrészünk a fejünktől, annál nehezebb vele hazudnunk” (kivétel: szem) „Ne gesztusokat tanuljunk be, hanem megfelelő lelkiállapotot érjünk el.”

5 „A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem”

6 Biztosan van valaki, aki örülne, ha meglátogatnád. Mert fontos vagy! (NEVI)

7 Ellesett hartai párbeszéd: -A Mari jól van? -Jól. -Azt mondták nincs jól. -Ki mondta? -A Kati -A Kati csak ne beszéljen. Nincsen jól. -Nincs jól a Kati? -Rosszul van. -Megmondom a Marinak.

8

9 Helyi nyilvánosság funkciói - megteremtődjön a részvétel, a változásokba bekapcsolódhassanak a helyi társadalom tagjai, közösségei - kifejlődjön a véleménycsere, az együttműködés a közösség tagjai között. - olyan sokirányú kommunikációs folyamatok alakuljanak, amelyekben mód nyílik a társadalom működése szempontjából fontos információk társadalmi használatba vételére.

10 Helyi nyilvánosság funkciói - Hogy kiépüljön a közhatalom társadalmi kontrollja. - A nyilvánosság keretében olyan helyzet, társadalmi légkör teremtődjön, amely a civil társadalom tagjainak lehetőséget kínál az információk értelmezésére, - felszínre hozza a véleményeket, segít azok mérlegelésében, a konfliktusok kezelésében, - a helyi közösségekben hozzá járul az álláspontok finomodásához, a konszenzus megteremtődéséhez.

11 Civil részvétel a társadalmi kontroll, az ellenőrzés, az áttekinthetőség, a hozzáférés esélye a beleszólás megteremtése a helyi köz(össégi)ügyekben, a kezdeményezés serkentése, a társadalmi nyilvánosság szélesítése a különféle kérdésekben. a pörölés, a döntéshozók – a hatalom folyamatos ellenőrzése és számonkérése.

12 Részvételi formák Nyilvános rendezvényeken jelennek meg Különféle szerveződéseket (intézményeket) állampolgári-, tanácsadó bizottságokat, közösségi-, szomszédsági tanácsokat alapítanak az állampolgárok Szószólót-ombudsmant neveznek ki Lobbiznak a törvényhozóknál, döntéshozóknál Közmeghallgatáson vesznek részt Felügyelik a jogszabályok betartását

13 Elégedetlenséget kifejező részvételi eszközök Tüntetéseket, kampányokat szerveznek Bojkottálnak különféle termékeket, üzleteket Nyílt leveleket, petíciókat, hirdetéseket tesznek közzé Aláírásgyűjtést szerveznek

14 Részvétel – a közösségfejlesztés egyik alapvető célja A helyi közösséghez és a társadalomhoz tartozás elősegítése Közösségi-társadalmi beágyazottságban éljünk Bevonás; a társadalomba-, a helyi folyamatokba való belefoglalás (inclusion) Képessé tétel + felhatalmazás (empowerment)


Letölteni ppt "Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel Péterfi Ferenc 2012.11.28. Ág."

Hasonló előadás


Google Hirdetések