Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség"— Előadás másolata:

1 12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség

2 Kulturális önszerveződés: ,,a szabadság kis körei” (Bibó István).
Az elkülönülés a fegyelmet biztosító intézményesülési formákkal együtt lehetőséget teremt az önmegvalósításra, kreativitásra. A preindusztriális társadalmakat a rokonság- és szomszédság-elvű önszerveződési formák uralták. A legsötétebb diktatúrában is létezett önszerveződés

3 A civil társadalom, civil szervezet legnagyobb értékei közé tartozik a ,,minden kényszer nélkül” történő társulás. Önkéntes az, aki szabad akaratából, tudatosan, mások javára történő tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez.

4 Haszon: az önkéntes munkájával hozzájárul a köz változásához.
Személyes haszon: kapcsolatalakítás, csoporthoz való tartozás kialakítása, megerősítése. Adott esetben: a fizetett munka nem adja meg azt az elégedettséget, örömet, amelyet az önkéntes munka biztosít. Önkéntesség:a társadalom állapotának az egyik mutatója. Minél nagyobb az önkéntesek száma, annál nagyobb az állampolgári felelősségérzet, szolidaritás.

5 Az önkéntesekkel való munkára a civil szervezetnek fel kell készülnie.
Akkor lesz sikeres az önkéntesek bevonása, ha a szervezetnek már van: -- Kialakult jövőképe és programjait ennek megfelelően végzi, -- Hosszú és rövid távú terve, -- Kialakult szervezeti felépítése, -- Infrastruktúrája, -- Terve arra, hogyan fog az önkéntesekkel dolgozni, hogyan fogja őket felkészíteni vagy továbbképezni, és a munka után elismerni és jutalmazni.

6 Ki lehet önkéntes? Mindenki, aki szeretne valamit tenni a közösségért. Meg: képes és tud azonosulni a szervezet célkitűzéseivel, nyílt gondolkodású, segítőkész, motivált, és lehetőleg kezdeményező. Kisegítő (fizikai) munkát bárki végezhet – az igazán értékes a szakmai segítség.

7 Nagyon fontos funkció: tanácsadás, ötlet-adás.
Az önkéntesekkel való kapcsolattartás: önkéntes-koordinátor. Az önkéntes munka tervezése, munkaköri leírás. Toborzás, interjú, munkacsoportok alakítása. Felkészítés és továbbképzés

8 Ellenőrzés, motiválás Be kell mutatni az önkénteseket a szervezet tagjainak, meg egymásnak. Lehetőséget teremtünk számukra, hogy elmondhassák a munkájukkal kapcsolatos észrevételeket. Bevonjuk őket a döntéshozatalba. Igyekszünk változatos munkát biztosítani nekik. Meghívjuk más típusú rendezvényeinkre. Rensdszeresen informáljuk a szervezet sikereiről, kiemelve az önkéntesek szerepét. Egyenrangúként kezeljük őket!

9 Elismerés, jutalmazás Az embert is értékeljük, ne csak a munkáját. A szervezet dolgozói foglalkozzanak az önkéntesekkel szabad idejükben. Vigyázzunk arra, hogy az egyforma teljesítményeket egyformán kiemeljük, jutalmazzuk. Az egyik leghálátlanabb feladat a sikertelen önkéntes elbocsátása.

10 Önkéntesközpontok Vállalati önkéntesség: egy vállalt dolgozói végeznek önkéntes munkát a cég telephelyén, vagy a célcsoportok között. Ez jó és olcsó személyiségfejlesztő és szakmai továbbképzés a dolgozók számára! Csoporttréning. PR-eszköz.


Letölteni ppt "12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések