Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest, 2004. 12. 09.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest, 2004. 12. 09."— Előadás másolata:

1 A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest, 2004. 12. 09.

2 Miért alakult meg a Magyar Távmunka Szövetség? A világgazdaságban csak gyors, rugalmasan reagáló megoldásokkal lehet csak eredményt elérni. Ennek egyik eszköze a távmunka, amely rugalmas időben és térben, emellett hatékony, költségcsökkentő valamint munkahely teremtő. A világgazdaságban csak gyors, rugalmasan reagáló megoldásokkal lehet csak eredményt elérni. Ennek egyik eszköze a távmunka, amely rugalmas időben és térben, emellett hatékony, költségcsökkentő valamint munkahely teremtő. A fejlett gazdaságokban a távmunkahelyek száma dinamikusan fejlődik, amíg hazánkban ezen a téren jelentős lemaradás van, ezért szükségesnek láttuk létrehozni egy olyan szakmai civil szervezetet, a Magyar Távmunka Szövetséget, amely elősegíti a távmunka elterjedését. A fejlett gazdaságokban a távmunkahelyek száma dinamikusan fejlődik, amíg hazánkban ezen a téren jelentős lemaradás van, ezért szükségesnek láttuk létrehozni egy olyan szakmai civil szervezetet, a Magyar Távmunka Szövetséget, amely elősegíti a távmunka elterjedését.

3 Miért most (2004. augusztus) alakult meg? Most körvonalazódtak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a távmunka ugrásszerű elterjesztését. Most körvonalazódtak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a távmunka ugrásszerű elterjesztését.

4 Melyek ezek a feltételek? 1. Objektív feltételek – szubjektíven a.) műszaki feltételek Hardver: PC, hálózat stb. Hardver: PC, hálózat stb. Szoftver: működtető, biztonsági ellenőrző, betanító Szoftver: működtető, biztonsági ellenőrző, betanító b.) kormányzati szándék jogszabályok: foglalkoztatási, adó, munkavédelmi stb. jogszabályok: foglalkoztatási, adó, munkavédelmi stb. támogatás: pályázatok támogatás: pályázatok

5 c.) kellő hazai szakértelem és tapasztalat d.) gazdaság, ahol ez a munkaszervezés és tevékenység alkalmazható Az objektív feltételek globálisan lehetővé teszik már a távmunka nagymértékű elterjesztését. Az objektív feltételek globálisan lehetővé teszik már a távmunka nagymértékű elterjesztését.

6 2. Szubjektív adottságok - félelem - az ismeretlentől - a kockázattól - a kockázattól - vezetői mentalitás

7 Miért nem terjed? – komplex feladat jogszabályi jogszabályi műszaki műszaki adatbiztonsági adatbiztonsági munkavédelmi munkavédelmi munkaszervezési munkaszervezési ellenőrzési stb. ellenőrzési stb. ismereteket igényel.

8 A Magyar Távmunka Szövetség a feltételek javításában, az ismeretek bővítésében látja elsősorban a jelenlegi feladatát. A Magyar Távmunka Szövetség a feltételek javításában, az ismeretek bővítésében látja elsősorban a jelenlegi feladatát. Cél: önfenntartóvá tenni a folyamatot. Cél: önfenntartóvá tenni a folyamatot.

9 A Magyar Távmunka Szövetség célja konkrétan: a távmunka alkalmazásának és elterjedésének elősegítése a távmunka gazdasági előnyeinek integrált kommunikációjával, a távmunka alkalmazásának és elterjedésének elősegítése a távmunka gazdasági előnyeinek integrált kommunikációjával, nemzetközi projektek távmunkában történő kivitelezésének elősegítése, nemzetközi projektek távmunkában történő kivitelezésének elősegítése, a távmunkával kapcsolatos döntésekre jelentős befolyással bíró, tagjaival jól és gyorsan kommunikáló, jó hírnevű és hatékonyan működő szakmai szervezet létrehozása, a távmunkával kapcsolatos döntésekre jelentős befolyással bíró, tagjaival jól és gyorsan kommunikáló, jó hírnevű és hatékonyan működő szakmai szervezet létrehozása, a tagok érdekeinek képviselete és védelme a jogalkotási folyamatban és a jogalkalmazásban, a tagok érdekeinek képviselete és védelme a jogalkotási folyamatban és a jogalkalmazásban, a távmunkához kapcsolódó vagy kapcsolható támogatások lehívásának elősegítése. a távmunkához kapcsolódó vagy kapcsolható támogatások lehívásának elősegítése.

10 A fentieknek megfelelően a Szövetség feladata: A távmunka alkalmazását elősegítő ismeretek és megoldások elterjedésének elősegítése. A Szövetség tagjainál létrehozott távmunkahelyek kommunikációja a társadalom, a munkaadók és a kormányzat felé. Előadások, konferenciák, szakmai fórumok, továbbképzések és gyakorlati bemutatók szervezése. A távmunka alkalmazását elősegítő ismeretek és megoldások elterjedésének elősegítése. A Szövetség tagjainál létrehozott távmunkahelyek kommunikációja a társadalom, a munkaadók és a kormányzat felé. Előadások, konferenciák, szakmai fórumok, továbbképzések és gyakorlati bemutatók szervezése. A tagok szakmai információval való ellátásának, folyamatos szakmai továbbképzésének, tapasztalatcseréjének elősegítése, szakmai információs kiadványok kiadása és terjesztése, média publikációk koordinálása. A tagok szakmai információval való ellátásának, folyamatos szakmai továbbképzésének, tapasztalatcseréjének elősegítése, szakmai információs kiadványok kiadása és terjesztése, média publikációk koordinálása.

11 A tagok és már szervezetek összehangolt fellépésének koordinálása minden távmunkával kapcsolatos szakterületen. A távmunka elterjesztése érdekében együttműködés az érdekelt szervezetekkel, a Távmunka Tanáccsal valamint szakmai és gazdasági kamarákkal. A tagok és már szervezetek összehangolt fellépésének koordinálása minden távmunkával kapcsolatos szakterületen. A távmunka elterjesztése érdekében együttműködés az érdekelt szervezetekkel, a Távmunka Tanáccsal valamint szakmai és gazdasági kamarákkal. Kapcsolattartás a nemzetközi távmunka szervezetekkel. Részvétel a távmunkázás gazdasági és informatikai feltételrendszerének javításában, kezdeményezve a nemzetközi szervezetekben lévő tagságból származó tapasztalatok, információk és megoldások hazai figyelembevételét illetve bevezetését. Kapcsolattartás a nemzetközi távmunka szervezetekkel. Részvétel a távmunkázás gazdasági és informatikai feltételrendszerének javításában, kezdeményezve a nemzetközi szervezetekben lévő tagságból származó tapasztalatok, információk és megoldások hazai figyelembevételét illetve bevezetését.

12 Részvétel az EU és a magyarországi pályázatokban. Részvétel az EU és a magyarországi pályázatokban. Közreműködés a Nemzeti Távmunka Stratégia kidolgozásában. Közreműködés a Nemzeti Távmunka Stratégia kidolgozásában. Tanulmányok kidolgozása, felkérésre társadalmi vita megszervezése, szakértői, szakmai és promóciós feladatok ellátása. Tanulmányok kidolgozása, felkérésre társadalmi vita megszervezése, szakértői, szakmai és promóciós feladatok ellátása.

13 Közreműködés a távmunka módszertanának, oktatási programjának, képesítési rendszerének, a vizsgáztatás szabályainak kidolgozásában, részvétel a vizsgabizottságok munkájában. Közreműködés a távmunka módszertanának, oktatási programjának, képesítési rendszerének, a vizsgáztatás szabályainak kidolgozásában, részvétel a vizsgabizottságok munkájában. Távmunka portál üzemeltetése. A tagok elektronikus úton történő tájékoztatása a távmunkát érintő legújabb hazai és nemzetközi trendekről, irányelvekről, lehetőségekről. Távmunka portál üzemeltetése. A tagok elektronikus úton történő tájékoztatása a távmunkát érintő legújabb hazai és nemzetközi trendekről, irányelvekről, lehetőségekről.

14 A Magyar Távmunka Szövetség tagjainak összetétele: alkalmazók – tapasztalatcsere, információ alkalmazók – tapasztalatcsere, információ megoldás szállítók – ICT szakterületen, tanácsadó cégek megoldás szállítók – ICT szakterületen, tanácsadó cégek munkavállalók munkavállalók elemzők, kutatók elemzők, kutatók kommunikációs szakemberek kommunikációs szakemberek A Magyar Távmunka Szövetség reméli, hogy munkájával eredményesen járulhat hozzá a távmunka dinamikus fejlesztéséhez. A Magyar Távmunka Szövetség reméli, hogy munkájával eredményesen járulhat hozzá a távmunka dinamikus fejlesztéséhez.


Letölteni ppt "A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest, 2004. 12. 09."

Hasonló előadás


Google Hirdetések