Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Magyarországgal határos országok vasútforgalmi utasításainak bemutatása és összehasonlítása a személyforgalom biztonságának szempontjából Szlovák, Ukrán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Magyarországgal határos országok vasútforgalmi utasításainak bemutatása és összehasonlítása a személyforgalom biztonságának szempontjából Szlovák, Ukrán."— Előadás másolata:

1 A Magyarországgal határos országok vasútforgalmi utasításainak bemutatása és összehasonlítása a személyforgalom biztonságának szempontjából Szlovák, Ukrán és Román jelzési utasítások rövid bemutatása, előnyei és hátrányai

2 Egyértelmű jelzés = BIZTONSÁG n A jelzések, legyenek bármilyenek, a forgalom biztonságának elősegítésére, és a pontos közlekedés vagy tolatómozgás lebonyolítására vannak kifejlesztve. A jelző egy olyan eszköz, melynek pontos alakja, milyensége, és helye meg van határozva a vasúti forgalmi utasításokban.

3 Követelmények:

4 Szlovák Vasúttársaság jelzési utasítása alapján n Jellemzők, n Jellemzők, rövid ismertető n Összehasonlítás n Előnyök n Előnyök és hátrányok

5 è Zöld-Szabad, a megengedett legnagyobb sebességgel è Gyorsan villogó zöld-legfeljebb 100km/h-val szabad è Lassan villogó zöld- legfeljebb 80km/h-val szabad è Gyorsan villogó sárga-legfeljebb 60km/h-val szabad è Lassan villogó sárga-legfeljebb 40km/h-val szabad è Sárga-"Megállj!" várható Előjelzések

6 è Sárga + két zöld vízszintes fény Szabad, legfeljebb 100km/h sebességgel è Sárga + egy zöld vízszintes fény Szabad, legfeljebb 80km/h sebességgel è Sárga + egy sárga vízszintes fény Szabad, legfeljebb 60km/h sebességgel è SárgaSzabad, legfeljebb 40km/h sebességgel è Sárga + két függőleges sárga fény között egy sárgán világító "3" Szabad, legfeljebb 30km/h sebességgel Sebesség- korlátozás váltókörzetben

7 Ismétlőjelzők - az előző jelző jelzési képe w Zöld + FehérSzabad w Gyorsan Villogó Zöld + Fehér 100km/h w Lassan Villogó Zöld + Fehér 80km/h w Gyorsan Villogó Sárga + Fehér 60km/h w Lassan Villogó Sárga + Fehér 40km/h w Sárga + FehérMegállj!

8 Nem elégséges fékút esetén alkalmazott jelzők z Főlap fölött levő egy fehér fénycsík  előjelző  a következő jelző után rövid féktávolságú szakaszra kell számítani  legalább minimális féktávolságra a szakasz kezdetétől z Főlap alatt levő két fehér fénycsík  rövid fékutas szakasz kezdete A két kiegészítő jelzést egy jelzőárbócon egyszerre nem lehet használni! Ha előjelzőn, vagy előjelzővel egyesített főjelzőn vannak elhelyezve, nem világíthatnak a fehér fénnyel egy időben!

9 Alakjelzők Alakjelzők - főjelzők Megállj!Szabad Szabad, és a következő jelzőn „Megállj!” jelzés várható

10 Szabad legfeljebb 40km/h sebességgel, és a következő jelzőn megállj jelzés várható Szabad

11 Alakjelzők Alakjelzők -előjelzők „Megállj!” jelzés várható „Szabad” jelzés várható

12 ZHívójelzés X Hasonló jelentésű mint a MÁV jelzési utasításában X A főlapon található X Jelentése nem függ attól, hogy hová szerelik föl X Különálló jelzésként is megjelenhet, nem csak vörössel egyidőben

13 Táblák Csoportos vágányszám jelző Vágányszám jelző Irányjelző Következő állomás kezdőbetűje

14 Előjelzések ismertetői Bejárati, kijárati és nem egyesített térközjelzők előjelzője Fedező és szakaszjelzők előjelzője „Szakasz vége” előjelző

15 Távolsági figyelmeztető jelzések n Bejárati- vagy fedező-jelző következik

16 Távolsági figyelmeztető jelzések n Szakasz- vagy fedező- jelző következik

17 Távolsági figyelmeztető jelzések s Figyelem! A vonat főjelzőhöz közeledik –Rossz látási körülmények esetén (pl. ahol gyakori a köd, erős hóesés…) –Ahol a földrajzi viszonyok miatt rossza a jelző láthatósága

18 Ha a jelző a menetirány szerinti bal oldalon található főjelzőelőjelzőtérközjelző

19 Jelfeladó, vonatbefolyásoló rendszer Y Zöld - Szabad jelzés várható Y Sárga - Sebességcsökkentésre intő jelzés várható Y Villogó Vörös - Megállj jelzés várható Y Vörös - A következő jelzőn „megállj”, vagy annak előjelzése várható Y Sárga gyűrű - csökkentett sebességgel, amíg más jelzési kép nem jelenik meg Y Kék - megkezdődött a fékezés

20 ÷Jelfeladás tolató és gurítódodmbi mozgások során n Kék - A biztosító berendezés készen áll a tolató és gurítódombi jelzések fogadására. n Fehér és Kék - Lehet gyorsabban tolni. n Fehér alapon vízszintes fekete csík és Kék Lassabban kell tolni. n Vörös és Kék - Tilos a tolatás. n „Z” betű fehér alapon és Kék - Vissza

21 Ukrán vasúttársaság jelzési utasítása alapján / Jellemzők, rövid ismertető / Összehasonlítás / Előnyök és hátrányok

22 Bejárati jelző l l Zöld - Szabad, szabad jelzés várható. Y Y Villogó sárga - Szabad, szabad csökkentett sebességgel jelzés várható. l l Sárga - Szabad, „Megállj!” jelzés várható. X X Két sárga, felső villog - Szabad, csökkentett sebességgel, szabad jelzés várható. l l Két sárga - Szabad, csökkentett sebességgel, „Megállj!” jelzés várható. l l Vörös - Megállj!

23 Vízszintes zöld fény n Kiegészíti ezeket a jelzéseket, hasonló a MÁV jelzési utasításában ismertetett vízszintes zöld fogsor jelentéséhez, megengedett legna- gyobb sebesség jelzésében van szerepe. bejárati-, kijárati- vagy térköz-jelzőkön, ahol kitérő irányba is járnak a szerelvények

24 Kijárati jelző A kijárati jelzők lehetnek kettő, három vagy négy fényjelzésűek, attól függően, hogy biztosított, nem biztosított vagy önműködő jelfeladórendszerrel felszerelt vonalszakaszokon vannak elhelyezve.

25 Y Zöld - Szabad, legnagyobb sebességgel, legalább két térköz szabad Y Sárga - Szabad, „Megállj!” várható Y Villogó Sárga és Sárga - Szabad csökkentett sebességgel, szabad várható Y Sárga és Sárga - Szabad csökkentett sebességgel, „Megállj!” várható. Y Vörös - „Megállj!”

26 Önműködő térközbiztosítással felszerelt szakaszokon â Villogó Zöld + Sárga + Zöld vízszintes csík - Szabad, legfeljebb 80km/h sebességgel, a következő jelzőn szabad jelzés várható. â Zöld + Sárga + Sárga + Zöld vízszintes csík- Szabad, legfeljebb 60km/h sebességgel, a következő jelzőn Megállj! jelzés várható.

27 Önműködő térközbiztosítással nem rendelkező vonalakon f Zöld - Szabad az engedélyezett legnagyobb sebességgel, a térköz a következő állomásig szabad. f Vörös - Megállj! f Sárga + Sárga - Szabad csökkentett sebességgel, a térköz a következő állomásig szabad. f Villogó Sárga + Sárga - Szabad csökkentett sebességgel, a térköz a következő állomásig szabad, és a következő állomás bejárati jelzőjén is szabad jelzés várható.

28 Jelfeladó rendszerrel felszerelt szakaszokon l Zöld + Fehér - Szabad a kijárás, a vonat előtt legalább két térköz szabad. l Zöld - Szabad a kijárás, a térköz szabad a következő állomásig. l Sárga + Fehér - Szabad a kijárás, a vonat előtt egy térköz szabad. l Vörös - Megállj!

29 Áthaladásjelzők l Zöld - Szabad, a következő jelzőn „szabad” jelzés várható. l Sárga - Szabad, a következő jelzőn „Megállj!” jelzés várható. l Vörös - Megállj! Y Villogó Sárga - Szabad, a következő jelzőn „szabad csökkentett sebességgel” jelzés várható. Y Villogó Sárga + Sárga - Szabad, csökkentett sebességgel, a következő jelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés várható. l Sárga + Sárga - Szabad, csökkentett sebességgel, a következő jelzőn „Megállj!” jelzés várható.

30 Térközjelzők a A térközjelzők is, a kijárati jelzőkhöz hasonlóan, lehetnek több félék, attól függően, hogy biztosított vagy nem biztosított vonalszakaszon vannak fölszerelve.

31 l Zöld - Szabad, a vonat előtt legalább két térköz szabad. l Sárga - Szabad, a következő jelzőn „Megállj!” jelzés várható. l Vörös - Megállj!

32 > >Önműködő térközbiztosítással felszerelt fővonali szakaszokon ' Zöld - A vonat előtt legalább két térköz szabad. ' Sárga - A vonat előtt csak egy térköz szabad. ' Vörös - Megállj!

33 Bejárati jelző előjelzőjével egyesített térközjelző ò Villogó Sárga - Szabad, az engedélyezett legnagyobb sebességgel, a bejárati jelző mellett szabad az áthaladás csökkentett sebességgel. ò Villogó Zöld - Szabad, az engedélyezett legnagyobb sebességgel, a bejárati jelző mellett szabad az áthaladás legfeljebb 80km/h sebességgel.

34 Nem biztosított szakaszok térközjelzői c Zöld - Szabad, az engedélyezett legnagyobb sebességgel, a térköz a következő állomásig szabad. c Vörös - Megállj!

35 Permisszív jelzők ; Egy térközjelzőt permisszív (feltételesen engedélyező) jelzőként jelölnek meg olyan helyeken, ahol a földrajzi viszonyok miatt egy hosszú tehervonat nehezen, vagy egyáltalán nem tudna elindulni egy esetleges megállás után. ;Csak tehervonatokra érvényes, személyvonatnak a fényjelző tiltó jelzését kel figyelembe venni.

36 Fedezőjelzők Csupán kétféle jelzési képet mutathatnak. Zöld - szabad Vörös - megállj

37 Előjelzők l Zöld - Szabad, és szabad jelzés várható. l Sárga - Szabad, és a főjelzőn Megállj! jelzés várható. Y Villogó Sárga - Szabad, és a főjelző mellett szabad az áthaladás csökkentett sebességgel.

38 Ismétlőjelzők Ü Csak állomásokon használják l Zöld - a kijárati- vagy áthaladásjelzőn szabad jelzés várható l Sötét - a főjelzőn Megállj! Jelzés várható

39 Jelfeladó rendszer jelzései a mozdony fedélzetén l Zöld - Szabad jelzés várható l Sárga - Következő jelzőn sárga vagy két sárga fényű jelzés várható l Sárga/Vörös - Megállj jelzés várható l Fehér - A vonatbefolyásoló rendszer működik, de nem jelennek meg a feladott jelzések a mozdony fedélzetén Ha a fényjelzéseket ismétli:

40 Ha a jelfeladó rendszert önálló térközbiztosítási eszközként használják (nincsenek fényjelzők): l Zöld - Szabad, a vonat előtt legalább két térköz szabad l Sárga - Szabad, a vonat előtt csak egy térköz szabad l Sárga/Vörös - Fel kell készülni a fékezésre, a következő térközszakasz foglalt l Vörös - A vonat belépett a foglalt térközre l Fehér - A vonatbefolyásoló rendszer működik, de nem jelennek meg a feladott jelzések a mozdony fedélzetén

41 Tolatásjelzők l Hold Fehér - Szabad a tolatás l Kék - Tilos a tolatás

42 Előnyök s s Egyszerű s s Minden jelző ki van világítva s s Egy ugyanazon fény lassan és gyorsan villogásának nincs különböző jelentése, csak egyféleképpen villoghat egy fény s s A jelfeladó rendszert kiterjedten használják, önállóan is

43 Hátrányok t t Kevés a kiegészítő jelzés, tábla t t Az engedélyezett legnagyobb sebesség nincs egyértelműen meghatározva, jelezve t t A fedezőjelzőkről nem lehet tudni, hogy mire vonatkoznak, az útátjárók sincsenek megfelelőképpen előjelezve t t A sötét jelző is jelentéssel bírhat, ami félreértésekhez vezet (pl. ismétlőjelző) t t Amiatt, hogy a jelzők típusa nincs egyértelműen jelezve, nagymértékű vonalismeretet igényel

44 Román Állami Vasúttársaság jelzési utasítása alapján / Jellemzők, rövid ismertető / Összehasonlítás / Előnyök és hátrányok

45 Mechanikus bejárati-, kijárati-, áthaladás-, váltó- és térközjelzők à Az főjelző alakjelzők nagy része kétkarú, egykarú jelzőt csak kijárati jelzőként használnak. à Bizonyos esetekben találkozhatunk háron karú jelzőkkel is à A jelzések jelentése hasonló a szlovák forgalmi utasításban ismertetett főjelzőkéhez

46 KülönbségekKülönbségek à Nincs sárga karú jelző, csak vörös à A jelző karja eltérő kialakítású

47 Alakjelzők - előjelző à Szabad, a következő jelzőn Megállj!, vagy sebességcsökkentésre intő jelzés várható. Szabad”, és a következő jelzőn „Szabad” jelzés várható.

48 Alakjelzők - előjelző à „Szabad”, sebességcsökkentés nélkül. A következő jelzőn „Megállj!” jelzés várható. l„Szabad”, a következő jelző „Szabad sebesség- csökkentéssel” jelzés várható, kitérő állású váltó miatt.

49 Alakjelzők - Kijárati jelző előjelzője à Szabad”, sebességcsökkentés nélkül. A kijárati jelzőn „Megállj!” jelzés várható.

50 Alakjelzők - Ismétlőjelző A következő jelzőn „Megállj!” jelzés várható. A következő jelzőn „Szabad” jelzés várható.

51 Alakjelzők - Tolatásjelző Tilos a tolatásSzabad a tolatás

52 Fényjelzők - Fényjelzők - bejárati l Vörös - Megállj! l Zöld - Szabad, és Szabad várható. l Sárga1 - Szabad, és Megállj! várható. Y Sárga1,villogó - Szabad, és a következő jelző csökkentett sebességgel haladható meg. l Zöld, Sárga2 - Szabad,csökkentett sebességgel, és Szabad várható. l Sárga1, Sárga2 - Szabad, csökkentett sebességgel Megállj! várható.

53 Fényjelzők - Fényjelzők - Áthaladás à Kialakításuk és jelentésük is megegyezik a bejárati jelzőkével

54 Fényjelzők - Fényjelzők - Kijárati- és kitérőjelző à Ezeknek a jelzőknek csak három fényük van, melyek jelentése egységesen a következő: lVörös - Megállj! lZöld - Szabad, a meghatározott maximális sebességgel. lZöld, Sárga - Szabad, csökkentett sebességgel

55 Fényjelzők - Fényjelzők - Térközjelző l Vörös - Megállj l Zöld - Szabad, és Szabad jelzés várható. l Sárga - Szabad, Megállj! jelzés várható. Y Sárga, villog - Szabad, és Szabadcsökkentett sebességgel jelzés várható.

56 Fényjelzők - Fényjelzők - Nem biztosított előjelzők Zöld - Szabad, és Szabad jelzés várható. Sárga - Szabad, és Megállj! jelzés várható. Y Sárga, villog - Szabad, és Szabadcsökkentett sebességgel jelzés várható.

57 Fényjelzők - Fényjelzők - Ismétlőjelzők

58 Fényjelzők - Fényjelzők - Hívójelzés l Villogó hold-fehér színű fény l Felszerelhető bejárati-, kijárati-, áthaladó-, térköz- és kitérőjelzőre l Vörös fénnyel együttesen, vagy sötét jelző mellett l A továbbhaladást engedélyezi 20km/h sebességgel

59 Fényjelzők - Fényjelzők - Tolatásjelző Ü Kialakításuk és jelzésük is megegyezik az ukrán jelzési utasításban ismertetettel

60 Egyéb jelzések Ô Irányjelző ÜVágányszámjelző

61 Egyéb jelzések l A távolság a következő jelzőig kisebb mint 700m l Engedélyezett nagyobb sebesség kitérőben

62 Egyéb jelzések Várakozz A következő vonalszakasz központosított irányítás alatt áll Vágányszám jelző

63 Egyéb jelzések Sebesség- korlátozás előjelzője Feloldó

64 Telepített jelzőket kiegészítő jelzések Az előjelző ettől a jelzőtől legalább 1000m távolságra van Az előjelző ettől a jelzőtől kevesebb mint 1000m távolságra van

65 Telepített jelzőket kiegészítő jelzések Bejárati, kijárati, áthaladó és váltó fényjelzők ismertető jele. Térközi fényjelzők ismertetője

66 Egyéb jelzések Biztosított, előjelzővel egyesített térközjelzők ismertetője Nincs meg az 1200m-es féktávolság a következő két térközjelző között Útátjáró fedezőjelzővel egyesített térközjelző

67 Általános rendelkezésektől eltérő jelezések wFejállomások ismétlőjelzője

68 Általános rendelkezésektől eltérő jelezések wVeszélyes útátjáró jelző

69 Általános rendelkezésektől eltérő jelezések wVeszélyes alagút

70 Váltókörzetben nagyobb sebességet engedélyező fényjelzők wZöld vízszintes lámpasor - Váltókörzetben engedélyezett 90km/h sebesség jelzésére, bejárati és váltójelzőn. wSárga vízszintes lámpasor - Váltókörzetben engedélyezett 60km/h sebesség jelzésére, bejárati és váltójelzőn.

71 Hamis vágányon közlekedő szerelvények jelzései A fényjeltő a menetirány szerinti bal oldalon található

72 Hamis vágányon közlekedő szerelvények jelzései Szabad a kijárat a bal vágányra

73 Előnyök _Jó láthatóság _Az alakjelzők sokféle, változatos jelzési képet mutathatnak _Hívójelzés kivezérelhető sötét jelzőre is _Sokféle kiegészítő jelzés és tábla _Egy fény nem villoghat gyorsan és lassan is

74 Hátrányok tAz alakjelzők használata viszonylag nehézkes, sok helyre kell fölszerelni, hosszú huzalozást igényel tA fejállomásokon használatos kijárati jelző ismétlőjelzője nem egyértelmű


Letölteni ppt "A Magyarországgal határos országok vasútforgalmi utasításainak bemutatása és összehasonlítása a személyforgalom biztonságának szempontjából Szlovák, Ukrán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések