Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyszerű függvények az Excelben Multimédia produkció értékelése Multimédia szinopszis Az üzenet megfogalmazása Rendszerszemléletű tervezés Struktúra Navigáció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyszerű függvények az Excelben Multimédia produkció értékelése Multimédia szinopszis Az üzenet megfogalmazása Rendszerszemléletű tervezés Struktúra Navigáció."— Előadás másolata:

1 Egyszerű függvények az Excelben Multimédia produkció értékelése Multimédia szinopszis Az üzenet megfogalmazása Rendszerszemléletű tervezés Struktúra Navigáció Kommunikáció-interakció Pedagógiai didaktikai szempontok Multimédia komponensek vizuális elemei Multimédia komponensek auditív elemei Multimédia technikai kivitelezése Járulékos elemek On-line frissítés Szubjektív értékelés Pszichológiai, ergonómiai szempontok Az ötlet rövid leírása A produkció célja A célközönség Kivitelezési, megjelenítési mód A struktúra leírása A kivitelezéshez szükséges eszközök Meglévő produkciók Költségtervezet Egyéb megjegyzések Forrásanyagok Kilépés 2005. november Váradi Zsolt EKF, Informatikus-könyvtáros szak 3. éf., távoktatás

2 Vissza a menühöz Multimédia produkció értékelése

3 Vissza a menühöz A produkció címe Egyszerű függvények az Excelben

4 Vissza a menühöz Az üzenet megfogalmazása A legelterjedtebb táblázatkezelő alkalmazás alapvető függvényeinek ismertetése szakmailag korrekt. A mondatok egyszerűek, a stílus közvetlen és tömör.

5 Vissza a menühöz Rendszerszemléletű tervezés A produkció az egyéni tanulást, felkészülést támogatja. Végigkövetve a lépéseket a tanuló valóban elsajátítja a függvények használatának módját, a paraméterezéssel (argumentumokkal) kapcsolatos tudnivalókat. Minden képernyő gyorsan azonosítható, így a gyorsabban haladók vagy a „lényeget” keresők könnyen átugorhatnak részeket.

6 Vissza a menühöz Struktúra Mind az egyes képernyők, mind a multimédia alkalmazás egésze átgondolt tervezésről tanuskodik. A bal felső sarokban kiemelten megjelenő szöveg az aktuális téma megnevezését tartalmazza. A képernyő- képekhez tartozó magyarázó szöveg jól elkülönül a törzsszövegtől. Megfelel az alapvető didaktikai követelményeknek (egyszerűbbtől a bonyolultabb felé halad, az előző ismeret- egységre támaszkodik).

7 Vissza a menühöz Navigáció A keretben elhelyezett navigációs gombok standard megjelenésűek (előre, vissza, szünet, állj). A következő lépés tartalmára utaló parancsgomb kereten belül jelenik meg.

8 Vissza a menühöz Kommunikáció-interakció A tanuló nem passzív szemlélője az eseményeknek, és a navigáláson túl több ponton is kommunikál a rendszerrel. A flash videóban a megadott képernyőpontokra kattintva követheti végig a függvény varázsló használatát egy konkrét példán, míg a önellenőrzés lehetőségét nyújtó „Játék”-ban tételeket kell párosítania. Az aláfestő zene kikapcsolható. Az alkalmazás tetszőleges pontban megszakítható. (Kilépés csak megerősítésre)

9 Vissza a menühöz Pedagógiai-didaktikai szempontok Az érdeklődés fenntartását az egyszerű szöveg, a beszédes képernyőképek, színes nyilak és az interaktív elemek segítik. Fontos, hogy egy-egy lépésben nem kerül túl sok új ismeret közlésre, illetve hogy az egyszerű példákat legtöbbször komplexek is követik.

10 Vissza a menühöz Pszichológiai, ergonómiai szempontok Tartalmi felépítés: általános ismeret – új függvény részletesen – újabb függvények utalással a hasonlóságokra. Harmonikus színek, áttekinthető képernyőkép, jól eltalált betűméret jellemzi a produkciót.

11 Vissza a menühöz Multimédia komponensek vizuális elemei A 16 pontos Arial betűtípus, helyenként félkövér kiemeléssel jól olvashatóvá, barátságossá teszi a szöveget. A flash videó minősége (felbontási probléma) nem a legkiválóbb, de még élvezhető. Mivel flash-ben nem megoldható a drag-and- drop érzékelése, ezért a bemutatott gyakorlat a tartomány kijelölési résznél nem teljesen élethű.

12 Vissza a menühöz Multimédia komponensek auditív elemei A hátterzene megfelelően halk (gombbal némítható), alkalmas a tananyagra való koncentrálás fenntartására. A tananyag nem igényel hangsúlyos auditív elemeket.

13 Vissza a menühöz Multimédia technikai kivitelezése A NeoBook for Windows megfelelő eszköz volt a produkció elkészítésére. A képek képszerkesztővel, a flash Macromedia FlashMaker-rel készültek. A függvény-párosító feladat az alkalmazás saját script nyelvén való programozást igényelte.

14 Vissza a menühöz Járulékos elemek A trial verzió miatt az EXE állomány két napig használható, ráadásul egy extra szövegdoboz is megjelenik. E helyett ezért, a pub és a többi állomány együttes másolása, valamint a szoftver helybeni telepítettsége szükséges a futtatáshoz. Külön dokumentuáció a produkcióhoz nem tartozik.

15 Vissza a menühöz On-line frissítés Szükség esetén a fájlok web szerverről történő frissíthetősége megoldható. Az automatikus frissítésre nincs közvetlen lehetőség.

16 Vissza a menühöz Szubjektív értékelés Összességében egyszerű, de jól felépített és kivitelezett. Alkalmas a kitűzött cél eléréséhez.

17 Vissza a menühöz Multimédia szinposzis

18 Vissza a menühöz 1. Az ötlet rövid leírása A táblázatkezeléssel ismerkedők első valódi problémája a – a képletek használatának elsajátítása után – a függvényekkel kapcsolatos. Egy jó multimédiás produkció alkalmas lehet, hogy bárki egyszerűen, saját haladási tempójában elsajátítsa a szükséges ismereteket.

19 Vissza a menühöz 2. A produkció célja Cél, az Excel függvényei közül a Sum, Average, Min, Max és Count ismertetése.

20 Vissza a menühöz 3. A célközönség megnevezése Kezdő Excel-használók.

21 Vissza a menühöz 4. A kivitelezés módja Multimédiás prezentáció formájában. Interaktív elemek felhasználásáva.

22 Vissza a menühöz 5. A struktúra leírása Lineáris szerkezet. Azonosító címkék alkalmazása. Kezelőgombok a navigációhoz.

23 Vissza a menühöz 6. A kivitelezéshez szükséges eszközök Neobook for Windows Macromedia FlashMaker Adobe PhotoDeluxe Microsoft Excel

24 Vissza a menühöz 7. Forrásanyagok Képernyőképek Tananyag-tematika

25 Vissza a menühöz 8. Meglévő produkciók Nincs

26 Vissza a menühöz 9. Költségtervezet Tervezett ráfordítási idő 5 óra Beszerzendő szoftverek: nincs

27 Vissza a menühöz 10. Egyéb megjegyzések Eldöntendő az alkalmazni kívánt képernyőfelbontás és színmélység. Flehasználói dokumentáció? Támogatás, visszajelzés?

28 Vissza a menühöz A főoldal képernyőterve Az alkalmazás neve Téma Excel képernyő Vezérlőgombok Fv. nevek vízjelszerűen Névjegy


Letölteni ppt "Egyszerű függvények az Excelben Multimédia produkció értékelése Multimédia szinopszis Az üzenet megfogalmazása Rendszerszemléletű tervezés Struktúra Navigáció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések