Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyszerű függvények az Excelben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyszerű függvények az Excelben"— Előadás másolata:

1 Egyszerű függvények az Excelben
Multimédia produkció értékelése Multimédia szinopszis Az üzenet megfogalmazása Az ötlet rövid leírása Rendszerszemléletű tervezés A produkció célja Struktúra A célközönség Navigáció Kivitelezési, megjelenítési mód Kommunikáció-interakció A struktúra leírása Pedagógiai didaktikai szempontok A kivitelezéshez szükséges eszközök Pszichológiai, ergonómiai szempontok Forrásanyagok Multimédia komponensek vizuális elemei Meglévő produkciók Multimédia komponensek auditív elemei Költségtervezet Multimédia technikai kivitelezése Egyéb megjegyzések Járulékos elemek 2005. november Váradi Zsolt EKF, Informatikus-könyvtáros szak 3. éf., távoktatás On-line frissítés Kilépés Szubjektív értékelés

2 Multimédia produkció értékelése

3 A produkció címe Egyszerű függvények az Excelben

4 Az üzenet megfogalmazása
A legelterjedtebb táblázatkezelő alkalmazás alapvető függvényeinek ismertetése szakmailag korrekt. A mondatok egyszerűek, a stílus közvetlen és tömör.

5 Rendszerszemléletű tervezés
A produkció az egyéni tanulást, felkészülést támogatja. Végigkövetve a lépéseket a tanuló valóban elsajátítja a függvények használatának módját, a paraméterezéssel (argumentumokkal) kapcsolatos tudnivalókat. Minden képernyő gyorsan azonosítható, így a gyorsabban haladók vagy a „lényeget” keresők könnyen átugorhatnak részeket.

6 Struktúra Mind az egyes képernyők, mind a multimédia alkalmazás egésze átgondolt tervezésről tanuskodik. A bal felső sarokban kiemelten megjelenő szöveg az aktuális téma megnevezését tartalmazza. A képernyő-képekhez tartozó magyarázó szöveg jól elkülönül a törzsszövegtől. Megfelel az alapvető didaktikai követelményeknek (egyszerűbbtől a bonyolultabb felé halad, az előző ismeret-egységre támaszkodik).

7 Navigáció A keretben elhelyezett navigációs gombok standard megjelenésűek (előre, vissza, szünet, állj). A következő lépés tartalmára utaló parancsgomb kereten belül jelenik meg.

8 Kommunikáció-interakció
A tanuló nem passzív szemlélője az eseményeknek, és a navigáláson túl több ponton is kommunikál a rendszerrel. A flash videóban a megadott képernyőpontokra kattintva követheti végig a függvény varázsló használatát egy konkrét példán, míg a önellenőrzés lehetőségét nyújtó „Játék”-ban tételeket kell párosítania. Az aláfestő zene kikapcsolható. Az alkalmazás tetszőleges pontban megszakítható. (Kilépés csak megerősítésre)

9 Pedagógiai-didaktikai szempontok
Az érdeklődés fenntartását az egyszerű szöveg, a beszédes képernyőképek, színes nyilak és az interaktív elemek segítik. Fontos, hogy egy-egy lépésben nem kerül túl sok új ismeret közlésre, illetve hogy az egyszerű példákat legtöbbször komplexek is követik.

10 Pszichológiai, ergonómiai szempontok
Tartalmi felépítés: általános ismeret – új függvény részletesen – újabb függvények utalással a hasonlóságokra. Harmonikus színek, áttekinthető képernyőkép, jól eltalált betűméret jellemzi a produkciót.

11 Multimédia komponensek vizuális elemei
A 16 pontos Arial betűtípus, helyenként félkövér kiemeléssel jól olvashatóvá, barátságossá teszi a szöveget. A flash videó minősége (felbontási probléma) nem a legkiválóbb, de még élvezhető. Mivel flash-ben nem megoldható a drag-and-drop érzékelése, ezért a bemutatott gyakorlat a tartomány kijelölési résznél nem teljesen élethű.

12 Multimédia komponensek auditív elemei
A hátterzene megfelelően halk (gombbal némítható), alkalmas a tananyagra való koncentrálás fenntartására. A tananyag nem igényel hangsúlyos auditív elemeket.

13 Multimédia technikai kivitelezése
A NeoBook for Windows megfelelő eszköz volt a produkció elkészítésére. A képek képszerkesztővel, a flash Macromedia FlashMaker-rel készültek. A függvény-párosító feladat az alkalmazás saját script nyelvén való programozást igényelte.

14 Járulékos elemek A trial verzió miatt az EXE állomány két napig használható, ráadásul egy extra szövegdoboz is megjelenik. E helyett ezért, a pub és a többi állomány együttes másolása, valamint a szoftver helybeni telepítettsége szükséges a futtatáshoz. Külön dokumentuáció a produkcióhoz nem tartozik.

15 On-line frissítés Szükség esetén a fájlok web szerverről történő frissíthetősége megoldható. Az automatikus frissítésre nincs közvetlen lehetőség.

16 Szubjektív értékelés Összességében egyszerű, de jól felépített és kivitelezett. Alkalmas a kitűzött cél eléréséhez.

17 Multimédia szinposzis

18 Az ötlet rövid leírása A táblázatkezeléssel ismerkedők első valódi problémája a – a képletek használatának elsajátítása után – a függvényekkel kapcsolatos. Egy jó multimédiás produkció alkalmas lehet, hogy bárki egyszerűen, saját haladási tempójában elsajátítsa a szükséges ismereteket.

19  A produkció célja Cél, az Excel függvényei közül a Sum, Average, Min, Max és Count ismertetése.

20 3. A célközönség megnevezése
Kezdő Excel-használók.

21 4. A kivitelezés módja Multimédiás prezentáció formájában.
Interaktív elemek felhasználásáva.

22 5. A struktúra leírása Lineáris szerkezet.
Azonosító címkék alkalmazása. Kezelőgombok a navigációhoz.

23 6. A kivitelezéshez szükséges eszközök
Neobook for Windows Macromedia FlashMaker Adobe PhotoDeluxe Microsoft Excel

24 7. Forrásanyagok Képernyőképek Tananyag-tematika

25 8. Meglévő produkciók Nincs

26 9. Költségtervezet Tervezett ráfordítási idő 5 óra
Beszerzendő szoftverek: nincs

27 10. Egyéb megjegyzések Eldöntendő az alkalmazni kívánt képernyőfelbontás és színmélység. Flehasználói dokumentáció? Támogatás, visszajelzés?

28 A főoldal képernyőterve
Az alkalmazás neve Téma Excel képernyő Vezérlőgombok Fv. nevek vízjelszerűen Névjegy


Letölteni ppt "Egyszerű függvények az Excelben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések