Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ember László 2008 1 Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ember László 2008 1 Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás."— Előadás másolata:

1 Ember László Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás

2 Ember László Lemezkezelési szabványok ATA (Advanced Technology Attachment with Packet Interface (ATA/ATAPI)) újabban (P-ATA), vagy IDE (Intelligent Drive Electronics or Integrated Drive Electronics) szabvány SCSI szabvány (Small Computer System Interface) ejtsd: szkázi S-ATA (Serial Advanced Technology Attachment)

3 Ember László Lemezkezelési szabványok ATA (P-ATA) 1986-ban fejlesztette ki a Western Digital Busz: 16 bites Sávszélesség: 16MB/s eredetileg, majd továbbfejlesztették 33MB/s, 66MB/s Maximum 2 db egység 1 csatlakozón (Master/Slave) Protokoll: párhuzamos adatátvitel Kábel: 40 eres szalagkábel

4 Ember László Lemezkezelési szabványok ATA-2 vagy EIDE 1996-ban fejlesztette ki a Western Digital Busz: 16 bites Sávszélesség: 100MB/s, 133MB/s Maximum 2 db egység 1 csatlakozón (Master/Slave) Protokoll: párhuzamos adatátvitel Kábel: 80 eres szalagkábel Maximum 137 Gigabyte méretű merevlemez!

5 Ember László

6 Ember László

7 Ember László Forrás: Wikipedia

8 Ember László Lemezkezelési szabványok: SCSI 1981-ben fejlesztették ki eredetileg: "SASI", the "Shugart Associates System Interface„ névvel

9 Ember László Lemezkezelési szabványok: SCSI

10 Ember László Lemezkezelési szabványok: SCSI

11 Ember László Lemezkezelési szabványok: SCSI

12 Ember László Lemezkezelési szabványok: S-ATA Serial Advanced Technology Attachment 2003-ban fejlesztették ki. Eredetileg 1,5 Gbit/s sávszélességgel Ma már létezik 3 Gbit/s és 6 Gbit/s változata is Protokoll: soros adatátvitel 1 csatlakozóra 1 eszköz csatlakoztatható Alapvetően belső (alaplapi), de létezik eSATA azaz external SATA változata is (külső)

13 Ember László Lemezkezelési szabványok: S-ATA Serial Advanced Technology Attachment

14 Ember László Lemezkezelési szabványok: S-ATA Serial Advanced Technology Attachment SATA adatkábel SATA tápkábel

15 Ember László Lemezkezelési szabványok: RAID (Redundant Array of Inexpensive Disk vagy Redundant Array of Independent Disks) A Kaliforniai Egyetem számítástudományi tanszéke (University of California, Berkeley) 1987-ben dolgozta ki a RAID rendszert, melynek első célkitűzései csupán a két vagy több merevlemez összekapcsolása oly módon, hogy az a számítógép számára az egy darab logikai meghajtónak látszódjon (RAID 0), majd ezt követően fejlesztések során 1-től 5-ig határoztak meg különböző szinteket (RAID levels), amelyek mind más és más elven valósítják meg az összekapcsolást, olyan szempontokat figyelembe véve mint a nagyobb kapacitás, nagyobb biztonság illetve nagyobb sebesség elérése. Akkoriban még az Inexpensive (olcsó) szót használták a rövidítésben, mára inkább az Independent (független) szerepel a mozaikszóban.

16 Ember László Lemezkezelési szabványok: RAID RAID 0 avagy összefűzés: bár a neve RAID, de ez még semmilyen redundanciát nem alkalmaz! NEM HIBATŰRŐ! Viszont rettenetesen gyors…

17 Ember László Lemezkezelési szabványok: RAID RAID 1 avagy tükrözés: ez már redundáns (hibatűrő) A RAID 1 eljárás alapja az adatok duplikált tárolása, azaz tükrözése (disk mirroring).

18 Ember László Lemezkezelési szabványok: RAID

19 Ember László Lemezkezelési szabványok: RAID A RAID 5 a paritás információt nem egy kitüntetett meghajtón, hanem körbeforgó paritás (rotating parity) használatával, egyenletesen az összes meghajtón elosztva tárolja, kiküszöbölvén a paritás meghajtó jelentette szűk keresztmetszetet. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosan végezhetőek.

20 Ember László Lemezkezelési szabványok: RAID Az ismertetett RAID technikák közül a RAID 0-t, RAID 1-et és RAID 5-öt használják elterjedten

21 Ember László Lemezkezelési szabványok: File Systems (fájlrendszerek) FAT (File Allocation Table) Láncolt lista Eredetileg 1976/1977-ben Bill Gates és Marc McDonald fejlesztette ki. Először a QDOS-ban jelent meg 1980-ban. Mint láthatjuk a legutóbbi változata a Vista SP1-ben is megtalálható 2008-ban.

22 Ember László Lemezkezelési szabványok: File Systems (fájlrendszerek) NTFS vagy New Technology File System (új technológiájú fájlrendszer) Indextáblás tárolás Az NTFS-nek három verziója létezik: v1.2 – NT 3.51, NT 4.0 v3.0 – Windows 2000 v3.1 – Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista

23 Ember László Lemezkezelési szabványok: File Systems (fájlrendszerek)


Letölteni ppt "Ember László 2008 1 Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések