Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I/O csatlakozók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I/O csatlakozók."— Előadás másolata:

1 I/O csatlakozók

2 Billentyűzet (DIN):

3

4 6-pin Mini-DIN (PS/2) :

5

6 Soros port: A soros port, ismertebb nevén COM-port vagy kommunikációs port egy soros adatátvitelű PC csatlakozó. Mára már elavult, régebben rengeteg különféle eszközt (főképp egereket, nyomtatókat, modemeket, stb.) lehetett rá csatlakoztatni.. A port főképp alacsony sebessége (115 kbit/sec maximum) és az USB portok térhódításának köszönhetően veszített népszerűségéből. A csatlakozó az RS232 kommunikációs szabványt használja.

7 Rs-232 szabvány: Definiálja hogy milyen vezetékeken, milyen jelszinttel (hány volt magyarul) mekkora terhelhetőséggel (mit lehet rá kapcsolni...) megy az adat. A legelterjedtebb soros szabvány. Max 15 méter

8 Null modem: A kereskedelmi forgalomban kapható ún. nullmodem kábellel lehetőség van két, soros porttal rendelkező számítógépet összekapcsolni. Az elérhető sebesség itt is csak 115k, ezért manapság vesztett a jelentősségéből. A legtöbb 1990-es évekbeli számítógépes, multiplayer móddal ellátott játék támogatta ezt a lehetőséget.

9 Ma a soros portot leginkább mikrokontrollerek, mikrokontroller alapú berendezések telefonközpontok, CNC gépek, stb. programozására, vezérlésére használják. Az új számítógépekben, főleg notebookokban már gyakran nem található meg, ennek kiküszöbölésére kaphatóak USB-s vagy akár PCI-E, PCMCI,XpressCard soros port bővítő eszközök is.

10 Soros csatlakozó 9 Tűs:

11

12

13 Soros csatlakozó 25 Tűs

14

15

16 Universal Serial Bus

17

18 Az Universal Serial Bus (USB; magyarul: univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt, 1996-ban kifejlesztett számítógépes csatlakozó. Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC akár Mac számítógép része.

19 Az USB jó tulajdonsága, hogy osztható, ezt ún. USB hubok hajtják végre
Az USB jó tulajdonsága, hogy osztható, ezt ún. USB hubok hajtják végre. Minden USB bővítőkártyán van egy integrált ún. root hub (gyökérhub). Erre csatlakoztathatunk USB eszközöket, vagy akár egy külső hubot (ez asztali gépeknél nem jellemző, inkább notebookoknál szokták használni). Több verziója létezik: a régi gépeken USB 1.0 vagy 1.1 (a gyors módban („full speed”) 12 Mbit/sec=1,5 MB/s), ami lassabb, az újabb gépeken már USB 2.0 van (aminek névleges átviteli sebessége 480 Mbit/sec=60 MB/s). 2008 novemberében bejelentették a SuperSpeed nevű USB 3.0 tervezetet, amely a jelenlegi USB 2.0 változatnál tízszer gyorsabb 5 Gbit/s lesz. A felhasználói piacon legkorábban 2010-ben jelenhet meg.

20 A SATA A SATA szabvány szerinti adatkábel 7 erű (ebből 3 a földelés és 4 az aktív adatvezeték 2 párban), a végén a csatlakozó 8mm széles. A kábel 1 m hosszú lehet. A régebbi, PATA szabványú szalagkábel 40 vagy 80 vezetéket tartalmaz és maximum 45 cm hosszú lehet, ezért a SATA kábelek kisebb helyet foglalnak, ami számítógép zárt térében javítja a levegő áramlását, egyszerűbbé teszi a hűtést. A SATA kábelek a PATÁ-tól könnyebben kihúzhatóak (részben a hot swap lehetősége miatt), de lehetőség van fix, biztonsági rögzítésre is.

21

22 SATA Tápcsatlakozó

23 Átalakító segítségével a 4 tűs Molex csatlakozót SATA csatlakozóvá lehet alakítani. Azonban a 4 tűs Molex csatlakozó nem tud 3,3 V-ot előállítani, ezek az átalakítók csak 5 V-os és 12 V-ot képesek előállítani és a 3,3 V-os csatlakozót szabadon hagyják. Így ilyen átalakítóval 3,3 V-ot használó eszközöket nem tudunk használni. Részben ezért a legtöbb gyártók kerüli a 3,3 V-os ág használatát. Ilyenkor használhatatlan a hotplug

24 IDE, ATA, PATA Az adatátviteli sebesség növelésének egyik módja, ha a lemez és a meghajtó elektronika közötti távolságot lecsökkentjük. Ebből az elgondolásból született meg az IDE (Integrated Device Equipment, integrált eszköz-elektronika) rendszer, ahol az elektronikát magára a meghajtóra építettér rá, ezért a nagysebességű jelvezetékek hossza minimális. Így csak a bővítősín jeleit kell a meghajtóig elvinni.

25 Ezen a 16 bites párhozamos interfészen a jelek már jóval kisebb sebességgel áramlanak. Az IDE meghajtó 1-4 Mb/s –os átviteli sebességre képesek. Az újabb szabványa az Ultra ATA-100 szabvány 100 MByte/s sebességű A csatoló két egység kezelését teszi lehetővé. Az egyik meghajtót MASTERnek, a másikat SLAVEnek kell beállítani. Lehetőség van még egy harmadik beállításra is, ez a CS (Cable Select) ilyenkoz a csatoló autómatikusan jelöli ki a MASTER és a SLAVE meghajtót.

26 Kábelei: - Ultra DMA 33/66 –ig 40 eres szalagkábel,
- Ultra ATA 66/100/133 –nál 80 eres szalagkábel (ajánlott a zavarvédettsége miatt)

27

28

29 Floppy vagy hajlékonylemez meghajtó

30

31

32


Letölteni ppt "I/O csatlakozók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések