Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

G permutáció kombináció variáció m kombinatorika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "G permutáció kombináció variáció m kombinatorika."— Előadás másolata:

1 g permutáció kombináció variáció m kombinatorika

2 g ismétlés nélküli ismétléses permutáció definíció: tétel: példa: definíció: tétel: példa: m m „n” darab elem egy lehetséges sorrendjét az „n” darab elem egy permutációjának nevezzük. „n” darab elem összes permutációjának száma: P n =n! „n” darab elem összes lehetséges permutációinak száma: P n k,l,m =n!/k!*l!*m! „n” darab elem, „k” darab azonos, de a többitől különböző; „l” darab egymással azonos, de a többitől különböző; „m” darab… összes lehetséges permutációját az „n” darab elem ismétléses permutációjának nevezzük. Az 1,2,2,3,3 számokból hány ötjegyű szám alkotható, ha minden számjegyet csak egyszer használhatunk fel? Az 1,2,3,4 számokból hány négyjegyű szám alkotható, ha minden számjegyet csak egyszer használhatunk fel? P 4 = 4! = 24

3 g ismétlés nélküli ismétléses variáció definíció: tétel: példa: definíció: tétel: példa: m m ha „n” különböző elemből kiválasztunk „k”-t, és vesszük ezek egy sorrendjét, akkor ezt az „n” elem „k”-ad osztályú variációjának nevezzük. „n” különböző elem „k”-ad osztályú variációjának száma: V n k =n!/(n-k)! ha „n” különböző elemből kiválasztunk „k”-t úgy, hogy egy elem többször is szerepelhet, akkor azt az „n” elem egy „k”-ad osztályú ismétléses variációjának nevezzük. az „n” különböző elem „k”-ad osztályú ismétléses variációinak száma: V n k(i) =n k Van három színünk (fehér, fekete barna). Egy kétszínű zászlót hányféleképpen színezhetünk ki úgy, hogy egy szín többször is felhasználható? Egy zsákban van egy sárga, egy fehér és egy barna golyóm. Hányféleképpen húzható ki két golyó?

4 g ismétlés nélküli ismétléses kombináció definíció: tétel: példa: definíció: tétel: példa: m m „n” különböző elemből kiválasztunk „k” db-ot, és a kiválasztott elemek sorrendje nem számít, akkor egy ilyen kiválasztást az „n” elem egy „k”-ad osztályú kombinációjának nevezzük. k≤n „n” különböző elem „k”-ad osztályú kombinációinak száma: C nk =n!/k!*(n-k)! ha „n” különböző elemből kiválasztunk „k”-t úgy, hogy az egyes elemek többször is szerepelhetnek, és az elemek sorrendjére nem vagyunk tekintettel, akkor ezt az „n” elem „k”-ad osztályú ismétléses kombinációjának nevezzük „n” különböző elem ismétléses kombinációinak száma: Van egy fehér, fekete és sárga golyó. Hányféleképpen választható ki kettő golyó? Egy urnában van három golyó (fekete, sárga, barna). Hányféle színösszeállításban húzható ki kettőt úgy, hogy húzás után visszatesszük a golyót?

5 g makaji máté baja, 2006.06.02. m


Letölteni ppt "G permutáció kombináció variáció m kombinatorika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések