Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina."— Előadás másolata:

1 Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina

2 A röplabda története A massachusettsi Holyoke városában ben William G. Morgan megalkotott egy új szabadidős játékot Mintonette néven, a tenisz és a kézilabda egyes elemeit is felhasználva. A játékot főleg teremben lehetett játszani, és eredetileg a Fiatal Katolikus Férfiak Szövetsége már korosabb, de mégis atletikus beállítottságú tagjai számára ötlötte ki Morgan a túlságosan is erőszakosnak tartott kosárlabda helyett.

3 Kezdetben A Morgan által papírra vetett első, kezdetleges szabályok a háló méretét 1,98 méterben, a pályáét pedig 7,6×15,2 méterben határozták meg, s ekkor még a játékosok számát nem korlátozták. Egy- egy meccs kilenc labdamenetből állt, és mindkét csapat játékosai korlátlanul érinthették a labdát, mielőtt átütötték volna azt az ellenfél térfelére. A hölgyek – ujjaik védelmében – megfoghatták, majd vissza is dobhatták a labdát.

4 Röplabda elnevezés A Springfieldben rendezett első, os bemutatómeccsen az egyik nézőt, bizonyos Alfred Halsteadet megihlette a játék „röpködő” természete – tőle ered a volleyball, vagyis a röplabda név.

5 Mi a röplabda? A röplabda csapatsportág, amelyet két – egymástól hálóval elválasztott – hatfős együttes játszik labdával. Mindkét együttes háromszor érintheti meg a labdát, s legkésőbb a harmadik érintésre továbbítania kell azt a másik térfélre. A játék célja, hogy az ellenfél hibázzon előbb.

6 A labda bőrből vagy műbőrből készül
A labda bőrből vagy műbőrből készül. Az FIVB szabályai szerint körmérete 65–67 cm, súlya 260– 280 g, és a labda belsejében uralkodó nyomás 0,30– 0,325 kg/cm².

7 Pálya méretei:

8 Játék menete Egy csapat hat kezdő játékosból, öt cserejátékosból és egy liberóból áll. Utóbbi – a nyitás kivételével – tetszés szerinti posztra cserélhető, de alapjában védekező specialista. Érmefeldobással választják ki, hogy melyik csapat kezd. Az adogató csapat játékosa a levegőbe dobja a labdát, és megpróbálja úgy megütni, hogy az ellenfél területén landoljon. Az ellenfél játékosai legfeljebb háromszor érinthetik a labdát, mielőtt visszajuttatják a másik oldalra (az érintésbe a sáncolás nem számít bele). A labdamenet ily módon a következő mozzanatok sorozatából áll: fogadás, feladás, ütés.

9 Egy játszma megnyeréséhez – legalább két pont különbséggel – 25 pontot kell szerezni. Ha a két pont különbség eddig nem alakul ki, akkor maximálisan 30 pontig folytatják, és ekkor már egyetlen pont különbség is elég. Amennyiben döntő, azaz ötödik játszmára is sor kerül, ott 15 pont is elég a győzelemhez.

10 Csapatom

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések