Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ferenczi Sándor. Az Ödipusz-komplexus helyett az anya-gyerek kapcsolat kerül a figyelem középpontjába. Elveti az analitikus teljes passzivitását és a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ferenczi Sándor. Az Ödipusz-komplexus helyett az anya-gyerek kapcsolat kerül a figyelem középpontjába. Elveti az analitikus teljes passzivitását és a."— Előadás másolata:

1 Ferenczi Sándor

2 Az Ödipusz-komplexus helyett az anya-gyerek kapcsolat kerül a figyelem középpontjába. Elveti az analitikus teljes passzivitását és a ráirányuló áttétel elutasítását Felismerte a viszontáttétel fontosságát és felhasználását a terápiában lehetségesnek tartotta. Nárcisztikus és borderline betegeket kezelt Elsőként hangsúlyozta a terapeuta kiképző analízisének szükségességét

3 Az aktív technika Az első analitikus, aki az analízis rövidítése érdekében technikai, módszertani változtatásokat próbált ki. 1908. körül kezdett kísérletezni az általa „aktív technnikának” nevezett módszerrel. Kísérletezett az analitikus aktivitásának különböző formáival.

4 A valóságérzék fejlődése A feltétlen mindenhatóság időszaka A mágikus-hallucinatórikus mindenhatóság időszaka A mágikus taglejtések mindenhatósági időszaka A mágikus gondolatok és szavak időszaka A valós viszonyok hatalmának a méltányolása

5 A valóságérzék fejlődése A valóság-elvből fejleszti ki a valóság-érzék fogalmát, ami az a fokozatosan kialakuló képesség, ami az ént a külvilágtól meg tudja különböztetni. Ezzel együtt fokozatosan épül le az én és a külvilág egységéből eredő mindenhatóság érzése. Az én-fejlődés lényegét abban látja, hogy a gyermekkori mágikus gondolkodás, nagyzás, mindenhatóság érzését elfoglalja a természeti erők hatalmának elismerése: a tapasztalat, a valóság kényszere folytán.

6


Letölteni ppt "Ferenczi Sándor. Az Ödipusz-komplexus helyett az anya-gyerek kapcsolat kerül a figyelem középpontjába. Elveti az analitikus teljes passzivitását és a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések