Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Harry Stack Sullivan interperszonális személyiség-koncepciója.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Harry Stack Sullivan interperszonális személyiség-koncepciója."— Előadás másolata:

1 Harry Stack Sullivan interperszonális személyiség-koncepciója

2 Mi a személyiség? A személyiség hipotetikus létező, nem különíthető el a személyközi szituációktól „az emberi lény életére jellemző, visszatérő személyközi szituációk viszonylag tartós mintája”.

3 Az interperszonális viszonyok legfontosabb folyamatai  Dinamizmusok  Én-rendszer (én-dinamizmus)  Megszemélyesítések  Megismerési folyamatok  Prototaxikus  Parataxikus  Szintaktikus

4 A személyiség dinamikája A feszültségek forrása:  A szervezet szükséglete  Szorongás  Csökkenti a hatékonyságot az előbbiek kielégítésében.  Megzavarja a személyközi kapcsolatokat és a gondolkodást.  Intenzitása aszerint változik, hogy mekkora a fenyegetés és mennyire hatásosak a rendelkezésre álló rendszabályaink.  Meghatározza azt a mintát, ahogy az egyén a másokról szerzett tapasztalatait és a velük való kölcsönhatást kialakítja (vagyis az én-rendszert).

5 Személyiségfejlődés és szorongás  A baba szükségletei és a gondozó válaszai kiegészítik egymást, kölcsönös kielégülést nyújtanak.  A szorongás kívülről csap le a kisbabára…  A csecsemő élményvilágában az első alapvető felismerés a szorongás mentes állapot elkülönítése a szorongástól!  A lelki állapotokat a csecsemő kezdetben passzívan éli meg…  A saját viselkedése alakításával alakítja én- rendszerét

6 Interperszonális terápia  A terapeuta „résztvevő megfigyelő”  A szavak jelentése beleágyazódik abba az interperszonális helyzetbe, amelyben megtanultuk őket; az analitikus csak úgy ismerheti meg, hogy miről beszél valójában a paciense, ha részletesen kikérdezi. (Mi történt? Ki, mit mondott? Milyen hangulatban volt? Stb.) A vizsgálat célja megtudni, ki is a beteg?  A pszichiáternek többet kell tudnia, mint amennyit a beteg érez és gondol… a részletekbe menő kutakodás azt szolgálja, hogy megismerjük azokat a kölcsönhatásokat, összefüggéseket, ahogyan a beteg újra meg újra megteremti saját sorsát.  A kérdésekkel és az önreflexió bátorításával a terapeuta fokozza az én- rendszer működéseinek tudatosítását. A múltban formálódott csalóka megszemélyesítésekkel a jelenben lép interakcióba a beteg.  A változás elsősorban észlelési jellegű: az egyénben mind a belső folyamatok, mind a pillanatnyi interperszonális események sorozata egyre kiterjedtebben tudatosul.


Letölteni ppt "Harry Stack Sullivan interperszonális személyiség-koncepciója."

Hasonló előadás


Google Hirdetések