Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nexonbér Bér és munkaügyi program bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nexonbér Bér és munkaügyi program bemutatása"— Előadás másolata:

1 Nexonbér Bér és munkaügyi program bemutatása
Készítette: Bisztrán Beáta Szélpál Szilvia

2 Általános tudnivalók A dos-os alapú Berenc programból lett továbbfejlesztve és ez már windows alapú A program 4 nagyobb egységre bontható: 1. bér modul 2. HR modul 3. nexontime 4. nexonjob

3 bejelentkezés

4 Bér modul Ezen a modulon belül található
a bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása a Honorárium alpont, ahol a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak nyilvántartása van Az OEP ellátások A családtámogatási ellátások

5 Bér modul További modulok Listák Átutalások Adatszolgáltatások
Karbantartás Egyedi modulok Állományválltás

6 Bér modul dolgozói névsor

7 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása
A dolgozó adatainak nyilvántartásába bele tartozik a személyes adatok, a családi állapotára vonatkozó adatok, végzettség-nyelvtudás, előző munkahely adatai, a jogviszonyára vonatkozó adatok, az állandó juttatások, a távolléti díj-szabadság, a munkavégzésre irányuló szerződések, a levonások, időadatok, számfejtések, halmozott járulék és adóadatok.

8 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása itt a személyes adatok találhatók, nem kötelező minden mezőt kitölteni, de vannak amik a számfejtéshez elengedhetetlenek

9 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása Az itt felvezetett adatok alapján működnek az adatszolgáltatások, és a szabadság számítás is azon gyermekekre számol szabadságot, akiknek be van pipálva a Szabad. szám. mező. Az Eltartás jellege a személyügyi nyilvántartáshoz tölthető ki. Az Eltartott kódja és a Kedvre jogosító hónapok száma az év végi adóbevalláshoz szükséges. A Családi kedvezmény beállítást a családtámogatási modul használja

10 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása az előző munkahelyek adatai itt találhatók

11 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása A képernyőn az iskolai végzettség és a nyelvtudás rögzíthető. Az itt beírt adatokat több modul is használja, ezért az adatokat célszerű a bizonyítvány, illetve az oklevél alapján már a dolgozó felvételekor pontosan kitölteni.

12 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása Az órakeretet a típusnak megfelelően kell meghatározni. Az átlagos napi órakeret az adatszolgáltatásokhoz szükséges. Amennyiben nincs kitöltve, akkor az órakeret alapján lesz meghatározva.

13 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása Minden béradatot egy kétbetűs kód megadásával kell rögzíteni. A juttatáskód határozza meg a program számára, hogy hogyan kell számolni vele, az adott bértétel kifizetése minek a terhére történik, valamint, hogy adós vagy nem adós, vagy járulék alap-e, stb. a jövedelem.

14 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása a jogviszonyhoz tartozó aktuális időadat naptár nézete

15 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása a jogviszonyhoz tartozó valamennyi időadat nyilvántartása itt van

16 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása a számfejtés összesített eredménye látható ezen a képernyőn

17 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása 4 fülön található a bevallásra kötelezett jövedelmek évközi nyilvántartása

18 A bérre és munkaviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartása ezen a képernyőn van gyűjtve a járulék számításához szükséges adatok aktuális időszak és aktuális év bontásában

19 Főkönyvi feladás A főkönyvi feladás bontásai több szintű is lehet, melyek leggyakrabban kifizetőhely, egység, költséghely, munkaszám. A feladás bontása a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy költségnem annyi felé lesz alábontva, ahány szintű a bontás (Pl. 541 bérköltség lehet az I. és a II. költséghelyen is). A költségnemeket is meg lehet bontani. Bontani lehet akár fizikai – szellemire (Pl fizikai, 5412 szellemi), ebben az esetben a FEOR szám kerül a Költségnem besorolásokhoz, illetve akár foglalkozási viszonyonként (Pl.: teljes munkaidős, 5412 részmunkaidős, 5413 nyugdíjas). Ezek a bontási lehetőségek mindkét esetben a besorolási adatok közül választhatók ki. Ezen a képernyőn megadható meg az az opció, hogy készüljön-e a feladás adataiból dolgozónkénti, vagy csoportonkénti fájl. Ez a beállítás a lista indításakor még módosítható.

20 Főkönyvi feladás itt kell felsorolni a bérlistában megjelenő, bérekhez, költségekhez, TB járulékokhoz, stb. tartózó számlaszámokat

21 Főkönyvi feladás a könyvelés szerinti ellenszámlák rögzítése itt történik

22 Főkönyvi feladás ha megfelelő a főkönyvi feladás adatai, akkor egy fájl készítésével megtörténik a feladás, amit a könyvelőprogram már tud használni

23 OEP ellátások Ennek pontos kitöltése egyrészt az egyéni járulék levonás megállapításához, másrészt a kimutatásokhoz szükséges.

24 OEP ellátások A gyermekápolási napok számát követhetjük nyomon.

25 OEP ellátások Ezen a képernyőn kell rögzíteni azoknak az 1 évet meghaladó közép-, vagy felsőfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányoknak az idejét, amelyeket a terhességi gyermekágyi segély, illetve a GYED folyósítása esetén a 180 napi biztosítási időbe be kell számítani.

26 OEP ellátások A jövedelem adatokat a dolgozó által leadott OEP jövedelem igazolás alapján kell felvezetni az előző munkahely adatainak további képernyőire.

27 OEP ellátások A dolgozó aktuális jogviszonyán lévő számfejtéseket tekinthetjük meg.

28 OEP ellátások Az ellátás típusai határozzák meg a program számára, hogy a jogszabály mely paragrafusát kell alkalmaznia. Ezért fontos, hogy pl. a kórházi ellátást a Kórházi ellátás (saját betegség) típussal jelöljük, mivel ez a táppénz ellátás mértékét befolyásolja.

29 OEP ellátások Itt tudjuk megnézni az adott ellátás számfejtésének részleteit. Az időtartam alatt a számfejtési időszak első, illetve utolsó napja mellett a napok számában az ellátás naptári napjainak száma jelenik meg. Az összegeknél jelenik meg az ellátás napi összege, százaléka, illetve itt tudjuk megnézni, hogy az OEP modul melyik juttatás kódon számfejtette az ellátást. Az ellátás teljes összegét az Összeg mezőben, az ellátás napi átlagát pedig a Táppénzalap alatt található Napi átlag (100%) soron láthatjuk.

30 OEP ellátás Az alap megállapítása után a képernyő bal oldalán az ellátás megnevezését, a figyelembe vett időszakot, és a napi átlagot láthatjuk, jobb oldalon pedig az ellátás megállapításakor figyelembe vett adatok szerepelnek.

31 Családtámogatási modul A GYES igényléshez az ellátás kezdetét kell rögzíteni. A végét nem szükséges beírni, kivéve, ha az igénylő hamarabb jön vissza dolgozni, mint ahogy lejárna az ellátás. A program figyeli a 3. életév betöltését, és az ellátást csak a lejáratig folyósítja.

32 Családtámogatási modul A bal oldalon az aktuális hónapot megelőző hó végéig számfejtett, a jobb oldalon pedig a tárgyhavi ellátások szerepelnek. A GySz. oszlopban az összes beszámítható gyermek száma látható, a Jog. oszlopban pedig a családi pótlékra jogosult gyermekek száma szerepel.

33 Listázás Bérjegyzéket Kilépők igazolásai Keresetnyilvántartó lap
Ebből a programrészből lehet kinyomtatni a: Bérjegyzéket Kilépők igazolásai Keresetnyilvántartó lap Szabadságlista Üres álláshelyek Átlagos állományi létszám Munkaerőköltség-felvétel Havi gazdasági statisztikai jelentés Éves gazdasági statisztikai jelentés

34 Átutalások A dolgozók munkabérének és letiltásainak a bankszámlára átutalását végzi el a program listára vagy állományba.

35 Átutalások Az utalás sikerességéről az alábbi képernyőn tájékozódhatunk:

36 Átutalások adó és járulékok utalása a NAV felé

37 Átutalások Az átutalandó összegek az Önkéntes pénztári adatszolgáltatás elkészítésével egyidejűleg kerülnek ide, de csak akkor, ha - az ellenőrző lista után - listás vagy lemezes adatszolgáltatás is készült.

38 Adatszolgáltatások biztosítottak bejelentése - A program azokat a dolgozókat jelenti be, akiknek a lenti képernyőn ki vannak töltve az adatai. (

39 Adatszolgáltatások NAV adó- és járulékbevallás

40 A fentieken kivűl még a munkáltatónak a
Adatszolgáltatás A fentieken kivűl még a munkáltatónak a következő statisztikákat kell megcsinálni: Családtámogatási ellátások elszámolása (OEP felé) GYED statisztika (OEP felé) Egészségbiztosítási statisztika (OEP felé) Adóelszámolás - megelőző évi kifizetői adatszolgáltatás. A kifizetői adatszolgáltatást minden év január 31-ig kell leadni az APEH felé. Az adatszolgáltatást csak elektronikusan lehet leadni, papíron nem! NYENYI adatszolgáltatás (ONYF felé) MÁTI-KIR adatszolgáltatás A költségvetési intézmények részére kötelező KIR felé történő adatszolgáltatást készíteni.

41 Adatszolgáltatás MÁTI-KIR adatszolgáltatás A költségvetési intézmények részére kötelező KIR felé történő adatszolgáltatást készíteni.

42 Adatszolgáltatás Költségvetési mérlegbeszámoló

43 Lekérdezések, listázások
Tetszőleges szempontok szerinti lekérdezések, összesítések készíthetők. A lekérdezés formáját és tartalmát a felhasználó szabadon határozhatja meg.

44 Lekérdezések, listázások

45 Lekérdezések, listázások

46 Lekérdezések, listázások Egy tetszőleges lekérdezés végeredménye Excel fájlban.

47 Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Nexonbér Bér és munkaügyi program bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések