Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói."— Előadás másolata:

1 6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói tevékenység alapján dolgozza ki ennek a központnak a raktárirányítási rendszerét. A munkaművelet végfázisa szerint a vezető nem érezte hatékonynak költségoldalról a kidolgozott tervet, ezért ismételten felkérte Önt, hogy alkosson raktár- technológiai folyamatmodult. Fejlessze tovább, és hozzon létre stratégiai szövetséget a logisztikai szolgáltatást felhasználók és a logisztikai szolgáltató központok között! A vezető úgy gondolta, hogy a stratégiai szövetség a vállalkozás számára tartós menedzsment- és marketingelőnyöket biztosít.

2 Információtartalom vázlata A raktártechnológia szerepe az ellátási láncban A raktártechnológia főbb elemei A technológiai tervezés elsődleges és egyedi jellege A raktártechnológiai folyamatmodul bemutatása A stratégiai szövetség megközelítése költséggazdálkodási és hatékonysági szempontból

3 Az ellátási láncban elfoglalt helye, a raktározást megelőző és azt követő kapcsolatok jellege és követelményei határozzák meg az adott raktár létesítésének körülményeit. Ennek érdekében kell kialakítani a raktári berendezését, munkafolyamatait, technikai és irányítási rendszerét. Mindazon tényezőket, amelyek a raktár működését jellemzik, a raktártechnológia foglalja egységbe.

4 A raktártechnológia olyan rendszernek tekinthető, amely input és output kapcsolatokkal is rendelkezik. Az inputoldal áruáramlási és az outputoldal információáramlási kapcsolatai hozzák működésbe a raktár mechanizmusát.

5 A raktártechnológia főbb elemei: tárolás A tárolás technikai eszközrendszere (kötött és szabadhelyes elhelyezés) Komissiózás Komissiózás technikai eszközrendszere Raktári belső anyagmozgatás rendszere Raktárirányítás rendszere Raktári munkafolyamatok Humán erőforrás Külső áruszállítási és információs kapcsolatok

6 A RAKTÁRTECHNOLÓGIA ISMÉRVEI 1.A tervezési elsődlegesség 2.A technológia elsőbbsége a technikával szemben 3.A raktártechnológia egyedi jellege

7 A raktártechnológia ismérvei: 1.Tervezési elsődlegesség: A raktárak tervezésénél a TECHNOLÓGIAI tervezésének fontossági és időbeli tervezési elsődlegességet kell biztosítani. Ez határozza meg az összes további olyan körülményt, amely hatással lehet a raktár építészeti és épületgépészeti kialakítására. Nem születhet optimális megoldás ha ez a követelmény nem teljesül vagy már létező raktárba kell technológiát telepíteni.

8 A raktártechnológia ismérvei: 2. A technológia elsőbbsége a technikával szemben: Nem eredményez optimális megoldást az sem, ha az eleve kiválasztott TECHNIKAI ESZKÖZRENDSZERHEZ kell igazítani A TECHNOLÓGIÁT.

9 A raktártechnológia ismérvei: 3. A raktártechnológia egyedi jellege: NINCS 2 EGYFORMA ELLÁTÁSI FELADAT NINCS 2 EGYFORMA RAKTÁR LEHET AZONOS RÉSZFOLYAMAT, MŰSZAKI MEGOLDÁS DE ÖSSZESSÉGÉBEN MINDIG VAN KÜLÖNBSÉG (különféle árutípusok raktározásához más-más technológiai eljárás tartozik). A különböző raktárakban megtalálható azonos jellegű részfolyamatok alkotják a raktártechnológia folyamatmoduljait: Árubeszállítás Tárolás Komissiózás Expediálás Ezek a folyamatmodulok egymással ÁRUÁRAMLÁSI és INFORMÁCIÓÁRAMLÁSI kapcsolatban vannak.

10 A raktári munkafolyamatokI.Árubeszállítás járműfogadás Járműkirakás Áruátvétel Előkészítés a betárolásraII.Tárolás Állvány nélküli tárolás Állványos tárolás III.Komissiózás Egylépcsős komissiózás Kétlépcsős komissiózásIV.Expediálás-kitárolás

11 A raktári munkafolyamatok I.Árubeszállítás: a raktár inputoldalán beérkező áruk kezelésével kapcsolatos műveleteket: járműfogadás: leggyakoribb a vasúti és a közúti betárolás. A vasúti teherkocsik fogadásánál egyszerűbb a helyzet, mivel a méretei szabványozottak, így a rámpák mérete is pontosan meghatározható. A közúti járművek fogadása történhet talajszinten és rámpaszinten. A rámpa szintjének meghatározásakor probléma lehet, hogy a szállító járművek rakfelülete eltérő magasságú, ilyenkor RÁMPAKIEGYENLÍTŐ alkalmazása javasolt.

12 A raktári munkafolyamatok I.Árubeszállítás( folyt.) gépi eszközökkel kézi rakodást Járműkirakás: Az egységrakományok kirakása gépi eszközökkel történik (gépi hajtású villás emelőtargonca). A gyűjtőcsomagok illetve darabáruk kirakása viszont kézi rakodást igényel. mennyiségilegminőségileg manuális automatikus szúrópróbaszerűen kármegállapítási jegyzőkönyvet Áruátvétel: A beérkezett árut mennyiségileg és minőségileg is össze kell hasonlítani a megrendeléssel. A manuális mennyiségi átvétel helyett egyre szélesebb körben alkalmazzák az automatikus áruazonosítás(vonalkód) alapján történő áruátvételt. A minőségi átvétel szúrópróbaszerűen történik. Ha az áruátvétel során a megrendelés és a beérkezett áru között eltérést állapítanak meg, kármegállapítási jegyzőkönyvet kell felvenni. tárolási helyet Előkészítés a betárolásra: meghatározzák a tárolási helyet a raktáron belül.

13 A raktári munkafolyamatok II.Tárolás Alkalmazott tárolási rendszerek: 1.Állvány nélküli tárolás Alkalmazásának feltételei: Egy-egy árufajtából nagy mennyiséget kell tárolni Homogén tárolási egység képezhető Nem követelmény az egyedi hozzáférhetőség, sem a FI-FO elv Érvényesülése (First in-first out) Amelyik áru először kerül betárolásra a raktárba, az kerül először kitárolásra. A tárolási rend nehezen követhető a nyilvántartás szempontjábó. Az állvány nélküli tárolásnál egységrakományokat tárolnak, ezeket általában egymásra helyezik. A legjellemzőbb egységrakományképző eszközök: ládák, rekeszek: készülhetnek fából és műanyagból, ezeket kisméretű darabáruk tárolásánál használják rakodólap: készülhet fából, fémből, műanyagból. Lehetővé teszi a rajta lévő rakomány emelővillás targoncával történő mozgatását. Elterjedt változata az EUR raklap, melynek mérete: 800x1200mm. konténerek: az áruk tárolására és szállítására szolgálnak, védik az árut, átrakodás nélküli szállítást tesznek lehetővé.

14 A raktári munkafolyamatok 2.Állványos tárolás Az állványos tárolás esetén fémből készült állványokon tárolják az árut. Az állványokat elláthatják polccal vagy rekesszel. Statikus állványos tárolási módok: A rakományok a betárolástól a kitárolásig helyüket nem változtatják. Előnye: Könnyű hozzáférhetőség, FI-FO elv megvalósul. Hátránya: rossz a terület-és térfogat-kihasználási mutató Dinamikus tárolási módok: A rakományok a tárolás fázisában is változtatják a helyüket, akár az állványon belül, akár az állvánnyal együtt. Előnye: jó a terület- és térfogat-kihasználás, érvényesül a FI-FO elv( kivéve hátratolható változat) Hátránya: magas beruházási költség

15 A raktári munkafolyamatok III.Komissiózás A komissiózás a raktározás rendkívül fontos folyamatmodulja, amelynek keretében a tárolt árufajtákból az egyes megrendelés szerinti áruválasztékot állítják össze. Fajtái: 1.Egylépcsős komissiózás A dolgozó egy teljes megrendelés áruit gyűjti ki attól függetlenül, hogy az a raktár mely részében található. Az árukiszedési jegyzék megegyezik a megrendelőlevéllel. Előnyei: - kevesebb szervezési munkát igényel - a sürgős megrendelések könnyen kielégíthetők - az esetleges tévedések könnyen korrigálhatók Hátrányai: - kisebb a komissiózási teljesítmény - hosszabb az egy tételre eső menetidő Olyan esetben célszerű alkalmazni, amikor a megrendelés kis választékszámú, de a választékelemenkénti mennyiség nagy.

16 A raktári munkafolyamatok 2.Kétlépcsős komissiózás A különböző megrendeléseken szereplő azonos árukat gyűjtőjegyzéken összesítik tárolási zónánként csoportosítva. A második lépcsőben megrendelőként szétválogatják, és megkezdik a megrendelések összeállítását. Előnyei: magas komissiózási teljesítmény érhető el rövidek az átlagos átfutási idők egy időben több megrendelés kezelhető Hátrányai: nagyobb szervezési- és munkaráfordítások szükségesek kisebb megrendelések átfutási ideje hosszabb sürgős megrendelések nehezen kezelhetők Ott célszerű alkalmazni, ahol nagy a megrendelésszám és azokon belül a nagy választék a jellemző.

17 A raktári munkafolyamatok IV.Expediálás-kitárolás A raktározási folyamat utolsó modulja. Részfolyamatai: Felhasználói igényeknek megfelelő csomagolás Kiszolgálási egység képzése Kiszállításra várakozás


Letölteni ppt "6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói."

Hasonló előadás


Google Hirdetések