Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói."— Előadás másolata:

1 6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói tevékenység alapján dolgozza ki ennek a központnak a raktárirányítási rendszerét. A munkaművelet végfázisa szerint a vezető nem érezte hatékonynak költségoldalról a kidolgozott tervet, ezért ismételten felkérte Önt, hogy alkosson raktár-technológiai folyamatmodult. Fejlessze tovább, és hozzon létre stratégiai szövetséget a logisztikai szolgáltatást felhasználók és a logisztikai szolgáltató központok között! A vezető úgy gondolta, hogy a stratégiai szövetség a vállalkozás számára tartós menedzsment- és marketingelőnyöket biztosít.

2 Információtartalom vázlata
A raktártechnológia szerepe az ellátási láncban A raktártechnológia főbb elemei A technológiai tervezés elsődleges és egyedi jellege A raktártechnológiai folyamatmodul bemutatása A stratégiai szövetség megközelítése költséggazdálkodási és hatékonysági szempontból

3 Az ellátási láncban elfoglalt helye, a raktározást megelőző és azt követő kapcsolatok jellege és követelményei határozzák meg az adott raktár létesítésének körülményeit. Ennek érdekében kell kialakítani a raktári berendezését, munkafolyamatait, technikai és irányítási rendszerét. Mindazon tényezőket, amelyek a raktár működését jellemzik, a raktártechnológia foglalja egységbe.

4 A raktártechnológia olyan rendszernek tekinthető, amely input és output kapcsolatokkal is rendelkezik. Az inputoldal áruáramlási és az outputoldal információáramlási kapcsolatai hozzák működésbe a raktár mechanizmusát.

5 A raktártechnológia főbb elemei:
A tárolás technikai eszközrendszere (kötött és szabadhelyes elhelyezés) Komissiózás technikai eszközrendszere Raktári belső anyagmozgatás rendszere Raktárirányítás rendszere Raktári munkafolyamatok Humán erőforrás Külső áruszállítási és információs kapcsolatok

6 A RAKTÁRTECHNOLÓGIA ISMÉRVEI
A tervezési elsődlegesség A technológia elsőbbsége a technikával szemben A raktártechnológia egyedi jellege

7 A raktárak tervezésénél a TECHNOLÓGIAI tervezésének
A raktártechnológia ismérvei: Tervezési elsődlegesség: A raktárak tervezésénél a TECHNOLÓGIAI tervezésének fontossági és időbeli tervezési elsődlegességet kell biztosítani. Ez határozza meg az összes további olyan körülményt, amely hatással lehet a raktár építészeti és épületgépészeti kialakítására. Nem születhet optimális megoldás ha ez a követelmény nem teljesül vagy már létező raktárba kell technológiát telepíteni.

8 A raktártechnológia ismérvei:
2. A technológia elsőbbsége a technikával szemben: Nem eredményez optimális megoldást az sem, ha az eleve kiválasztott TECHNIKAI ESZKÖZRENDSZERHEZ kell igazítani A TECHNOLÓGIÁT.

9 A raktártechnológia ismérvei:
3. A raktártechnológia egyedi jellege: NINCS 2 EGYFORMA ELLÁTÁSI FELADAT NINCS 2 EGYFORMA RAKTÁR LEHET AZONOS RÉSZFOLYAMAT, MŰSZAKI MEGOLDÁS DE ÖSSZESSÉGÉBEN MINDIG VAN KÜLÖNBSÉG (különféle árutípusok raktározásához más-más technológiai eljárás tartozik). A különböző raktárakban megtalálható azonos jellegű részfolyamatok alkotják a raktártechnológia folyamatmoduljait: Árubeszállítás Tárolás Komissiózás Expediálás Ezek a folyamatmodulok egymással ÁRUÁRAMLÁSI és INFORMÁCIÓÁRAMLÁSI kapcsolatban vannak. Mivel nem létezik két teljesen egyforma ellátási feladat, ezért nem létezik két egyforma raktár sem. Bizonyos részfolyamataiban, műszaki megoldásokban elképzelhető azonosság, de összességében mindig van valamilyen különbség.

10 A raktári munkafolyamatok
I.Árubeszállítás járműfogadás Járműkirakás Áruátvétel Előkészítés a betárolásra II.Tárolás Állvány nélküli tárolás Állványos tárolás III.Komissiózás Egylépcsős komissiózás Kétlépcsős komissiózás IV.Expediálás-kitárolás

11 A raktári munkafolyamatok
Árubeszállítás: a raktár inputoldalán beérkező áruk kezelésével kapcsolatos műveleteket: járműfogadás: leggyakoribb a vasúti és a közúti betárolás. A vasúti teherkocsik fogadásánál egyszerűbb a helyzet, mivel a méretei szabványozottak, így a rámpák mérete is pontosan meghatározható. A közúti járművek fogadása történhet talajszinten és rámpaszinten. A rámpa szintjének meghatározásakor probléma lehet, hogy a szállító járművek rakfelülete eltérő magasságú, ilyenkor RÁMPAKIEGYENLÍTŐ alkalmazása javasolt. a vállalatközi kapcsolatokban a leggyakoribb a vasúti és a közúti betárolás.

12 A raktári munkafolyamatok
I.Árubeszállítás( folyt.) Járműkirakás: Az egységrakományok kirakása gépi eszközökkel történik (gépi hajtású villás emelőtargonca). A gyűjtőcsomagok illetve darabáruk kirakása viszont kézi rakodást igényel. Áruátvétel: A beérkezett árut mennyiségileg és minőségileg is össze kell hasonlítani a megrendeléssel. A manuális mennyiségi átvétel helyett egyre szélesebb körben alkalmazzák az automatikus áruazonosítás(vonalkód) alapján történő áruátvételt. A minőségi átvétel szúrópróbaszerűen történik. Ha az áruátvétel során a megrendelés és a beérkezett áru között eltérést állapítanak meg, kármegállapítási jegyzőkönyvet kell felvenni. Előkészítés a betárolásra: meghatározzák a tárolási helyet a raktáron belül.

13 A raktári munkafolyamatok
II.Tárolás Alkalmazott tárolási rendszerek: 1.Állvány nélküli tárolás Alkalmazásának feltételei: Egy-egy árufajtából nagy mennyiséget kell tárolni Homogén tárolási egység képezhető Nem követelmény az egyedi hozzáférhetőség, sem a FI-FO elv Érvényesülése (First in-first out) Amelyik áru először kerül betárolásra a raktárba, az kerül először kitárolásra. A tárolási rend nehezen követhető a nyilvántartás szempontjábó. Az állvány nélküli tárolásnál egységrakományokat tárolnak, ezeket általában egymásra helyezik. A legjellemzőbb egységrakományképző eszközök: ládák, rekeszek: készülhetnek fából és műanyagból, ezeket kisméretű darabáruk tárolásánál használják rakodólap: készülhet fából, fémből, műanyagból. Lehetővé teszi a rajta lévő rakomány emelővillás targoncával történő mozgatását. Elterjedt változata az EUR raklap, melynek mérete: 800x1200mm. konténerek: az áruk tárolására és szállítására szolgálnak, védik az árut, átrakodás nélküli szállítást tesznek lehetővé.

14 A raktári munkafolyamatok
2.Állványos tárolás Az állványos tárolás esetén fémből készült állványokon tárolják az árut. Az állványokat elláthatják polccal vagy rekesszel. Statikus állványos tárolási módok: A rakományok a betárolástól a kitárolásig helyüket nem változtatják. Előnye: Könnyű hozzáférhetőség, FI-FO elv megvalósul. Hátránya: rossz a terület-és térfogat-kihasználási mutató Dinamikus tárolási módok: A rakományok a tárolás fázisában is változtatják a helyüket, akár az állványon belül, akár az állvánnyal együtt. Előnye: jó a terület- és térfogat-kihasználás, érvényesül a FI-FO elv( kivéve hátratolható változat) Hátránya: magas beruházási költség

15 A raktári munkafolyamatok
III.Komissiózás A komissiózás a raktározás rendkívül fontos folyamatmodulja, amelynek keretében a tárolt árufajtákból az egyes megrendelés szerinti áruválasztékot állítják össze. Fajtái: 1.Egylépcsős komissiózás A dolgozó egy teljes megrendelés áruit gyűjti ki attól függetlenül, hogy az a raktár mely részében található. Az árukiszedési jegyzék megegyezik a megrendelőlevéllel. Előnyei: - kevesebb szervezési munkát igényel - a sürgős megrendelések könnyen kielégíthetők - az esetleges tévedések könnyen korrigálhatók Hátrányai: - kisebb a komissiózási teljesítmény - hosszabb az egy tételre eső menetidő Olyan esetben célszerű alkalmazni, amikor a megrendelés kis választékszámú, de a választékelemenkénti mennyiség nagy.

16 A raktári munkafolyamatok
2.Kétlépcsős komissiózás A különböző megrendeléseken szereplő azonos árukat gyűjtőjegyzéken összesítik tárolási zónánként csoportosítva. A második lépcsőben megrendelőként szétválogatják, és megkezdik a megrendelések összeállítását. Előnyei: magas komissiózási teljesítmény érhető el rövidek az átlagos átfutási idők egy időben több megrendelés kezelhető Hátrányai: nagyobb szervezési- és munkaráfordítások szükségesek kisebb megrendelések átfutási ideje hosszabb sürgős megrendelések nehezen kezelhetők Ott célszerű alkalmazni, ahol nagy a megrendelésszám és azokon belül a nagy választék a jellemző.

17 A raktári munkafolyamatok
IV.Expediálás-kitárolás A raktározási folyamat utolsó modulja. Részfolyamatai: Felhasználói igényeknek megfelelő csomagolás Kiszolgálási egység képzése Kiszállításra várakozás


Letölteni ppt "6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói."

Hasonló előadás


Google Hirdetések