Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KIÚTKERESÉS Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KIÚTKERESÉS Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE)"— Előadás másolata:

1 KIÚTKERESÉS Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE)

2 Állásfoglalás Szentes, 2004. október 20. A magyarországi geotermikus energiahasznosítók túlnyomó többségét súlyos csapdahelyzetbe hozta néhány 2002-ben és 2004- ben hozott környezetvédelmi és vízügyi jogszabály. Amennyiben a termálvíz felhasználók nem változtatnak lényegesen jelenlegi hasznosítási technológiájukon, akkor drasztikusan emelkedő környezetvédelmi bírságok, illetve járulékok várnak rájuk. Akik ezt el akarnák kerülni, azoknak bizonytalan műszaki megoldást kell megvalósítaniuk igen jelentős anyagi ráfordítással, ráadásul rendkívül rövid idő alatt. Teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy még ha a műszaki megoldás és az anyagi háttér biztos is lenne, és így minden felhasználó ezt az utat választaná, az országosan szükséges több száz rendszer tervezése, engedélyezése és kivitelezése legalább egy évtizedet venne igénybe. Ennyi időt azonban az új jogszabályok nem adnak: 2007-től elkezdődik az az időszak, amikor a környezetvédelmi és vízügyi terhek olyan mértékűek lesznek, ami a termálvíz energetikai célú hasznosítását gazdaságtalanná teszi.

3 Állásfoglalás Szentes, 2004. október 20. A hatást könnyű kiszámítani: a termálkutakat be fogják zárni. A termelő üzemek (kertészetek, állattartó telepek) tönkremennek, a piacról hiányzó termékeket külföldről kell megvásárolnunk. A dolgozókat elbocsátják, a vidék népesség megtartó képessége csökken. Ahol a termálvíz energiáját lakásfűtésre használják, ott a szolgáltatási díj fog emelkedni. Nemzetgazdasági szinten: a földgázfelhasználás nő, az energiaimport függőség erősödik, a megújuló energiahasznosítás csökken. A KvVM és az MGtE szakértőiből Munkabizottság alakult.

4 Jogszabályok Jogalkotói alapelv: a használt hévizeket nyomjuk vissza a földbe. Közvetlen jogszabály: 1995. évi LVII törvény 15. § (3): Közvetlen jogszabály: 1995. évi LVII törvény 15. § (3): „ … A kizárólag energia hasznosítás céljából kitermelt termálvizet – a külön jogszabályban megfogalmazottak szerint – vissza kell táplálni.” Közvetett jogszabályok: 220/2004. Korm. rendelet és 28/2004. KvVM rendelet Közvetett jogszabályok: 220/2004. Korm. rendelet és 28/2004. KvVM rendelet A felszíni vízelhelyezés büntetése szennyvízbírsággal.

5 Visszasajtolás a világban Keynote14 13Power generation264,0% 1Country updates68 14Direct use, Geothermal heat pumps264,0% 2Enviromental and societal aspect396,0%15Integrated energy sys., Cascades u.477,3% 3Legal and regulatory aspects111,7%16Edvanced technologies132,0% 4Economic and financing privatization132,0%17Software for geoth. applications365,6% 5Sustainability81,2%18Neotectonocs192,9% 6Geology396,0%19Hydrogeology264,0% 7Geophysics426,5%20Corrosion and scaling304,6% 8Geochemistry7111,0%21Health, Turism and balneology81,2% 9Case histories253,9%22Energy policies81,2% 10Drilling and completion technology223,4%23District heating agriculture192,9% 11Reservoir engineering6810,5%24Field management81,2% 12Injenction technology111,7%25Exploration324,9% 12Injenction technology111,7% Előadások a WGC 2005-n

6 Visszasajtolás a világban Visszasajtolási előadások a WGC2005-n: Balcova (Törökország): a kitermelt víz felét nyomják vissza. Balcova (Törökország): a kitermelt víz felét nyomják vissza. Mindanao (Fülöp-szigetek): egymásrahatás vizsgálatok, savazásos kútregenerálás. Mindanao (Fülöp-szigetek): egymásrahatás vizsgálatok, savazásos kútregenerálás. Ahuachapan (El Salvador): 1976 óta működik, 1999-2004 között kiépítették a teljes visszasajtolást. Ahuachapan (El Salvador): 1976 óta működik, 1999-2004 között kiépítették a teljes visszasajtolást.

7 Visszasajtolás Magyarországon: központi kérdés Valóban a ma ismert legjobb megoldás a használt hévizek elhelyezésére. Valóban a ma ismert legjobb megoldás a használt hévizek elhelyezésére. Az üzemeltető nem fizet vízkészlet járulékot (VKJ) és szennyvízbírságot. Az üzemeltető nem fizet vízkészlet járulékot (VKJ) és szennyvízbírságot.

8 A visszasajtolás Termelő kútVisszasajtoló kút Energetikai hasznosítás fürdőmedence közműcsatorna állandó vagy időszakos vízfolyás árok stb. magyar magyar

9 Hódmezővásárhely

10 Hódmezővásárhely

11 Mit csinál egy visszasajtolási üzemeltető? Örül a vízjogi engedélyének. Örül a vízjogi engedélyének. Megpróbál visszasajtolni, de ha az nem gazdaságos, akkor az olcsóbb megoldást választja. Elfolyatja a vizet. Megpróbál visszasajtolni, de ha az nem gazdaságos, akkor az olcsóbb megoldást választja. Elfolyatja a vizet. Nem fizet VKJ-t és szennyvízbírságot. Nem fizet VKJ-t és szennyvízbírságot. Az olcsóbb megoldás esetén nincs áram- és karbantartási költsége sem. Az olcsóbb megoldás esetén nincs áram- és karbantartási költsége sem. Dokumentálja a „sikeres” visszasajtolást. Dokumentálja a „sikeres” visszasajtolást.

12 Termálvíz készleteink, hasznosításuk és védelmük ‘Magyarországon napjainkban több olyan rendszer is ismert, ahol kisebb nyomással is visszatáplálnak hévizeket porózus vízadókba. Üzemszerűen működő hévízbesajtoló rendszerek épültek ki Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Szegeden.’ ‘Az eddigi kísérletek és üzemszerű visszasajtolások adatait a 2a-b.táblázat foglalja össze.’ Készült a KM megbízásából a VITUKI Rt. Hidrológiai Intézete összeállításában 2001-ben. A visszasajtolási törvény megszületésének előzménye

13 Termálvíz készleteink, hasznosításuk és védelmük 2.a táblázat A hévíz visszatáplálás hazai tapasztalatainak összefoglalása (porózus képződmények). A visszasajtolási törvény megszületésének előzménye Készült a KM megbízásából a VITUKI Rt. Hidrológiai Intézete összeállításában 2001-ben.

14 Visszasajtolás* „Nem szabad abbahagyni a próbálkozást a pannon homokkőbe való visszasajtolásra, de nyilvánvalóan egészen más alapokon kell a dologhoz hozzáállni, mint eddig. Mivel nem ez az egyetlen mód az energetikailag használt termálvizek felszíni elfolyatásának csökkentésére, tisztázni szükséges, hogy a visszasajtolás általánossá tétele –mekkora ráfordítást igényel, és ehhez mennyi állami támogatás szükséges, –a ráfordítás arányban lesz-e a környezeti állapot javulásával. A hasadékos tárolóba történő visszatáplálás a kis üzemviteli bizonytalanság miatt támogatandó.” * Részlet az MGtE által kidolgozott „HELYZETÉRTÉKELÉS”-ből.

15 Amiben egyetértünk „A vízvisszasajtolás széleskörű alkalmazásának bevezetéséhez még kutatás-fejlesztésre van szükség.” (2005. május 12.) „A kitermelés és a visszapótlódás a hazai hévíztárolókban egyensúlyban van.”

16 A szennyvízbírság várható alakulása* VKJ Szennyvízbírság Üzemi ktg. BJ … önmagában, és az összes üzemeltetési költségen belül. az ÁRPÁD Agrár Rt. 14 db termálkútjánál … 2010 2004 93 * Részlet az MGtE által kidolgozott „HELYZETÉRTÉKELÉS”-ből.

17 Összehasonlítás a földgázfűtéssel* (a hévízhasznosítás fajlagos költsége és a földgáz ára) * Részlet az MGtE által kidolgozott „HELYZETÉRTÉKELÉS”-ből.

18 Helyzetértékelés A földgáztüzelés és termálvizes fűtés összehasonlítása: az energiapolitika, az energiapolitika, a műszaki és gazdasági megvalósíthatóság a műszaki és gazdasági megvalósíthatóság a fenntarthatóság, a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a környezetvédelem és a természetvédelem a természetvédelemszempontjából.

19 Természetvédelem* „A földgáztüzelés természetre gyakorolt pozitív vagy negatív hatásáról nincs információnk. Van azonban példa arra, hogy az elfolyó termálvíz védelemre érdemes természeti értéket hozott létre. …” * Részlet az MGtE által kidolgozott „HELYZETÉRTÉKELÉS”-ből.

20 Egerszalók

21 Szentes – termál tó

22 Természetvédelem* „Egerszalókon a természetvédelmi cél nem egyéb, mint egy emberi hanyagságból létrejött, az eredeti flórát elpusztító esztétikai látványosság fenntartása. Ennél valóságosabb természeti érték az, amikor a nagyobb kiterjedésű termál hűtőtavak vizes élőhelyként kezdenek el működni, és költöző madarak számára szolgálnak pihenő helyként.” * Részlet az MGtE által kidolgozott „HELYZETÉRTÉKELÉS”-ből.

23 Megkülönböztetés (28/2004. KvVM rend. - technológiai határértékek) Hévízkút GYÓGYFÜRDŐ ENERGETIKAI FOGYASZTÓ Kibocsátási határértékek Összsó: 5000 mg/l Na eé : 95 % Összsó: 3000 mg/l Na eé: 45 % Felszíni vízfolyás

24 Amit nehezményezünk A jogszabályok megalkotása előtt elmaradt a kötelező hatásvizsgálat. A jogszabályok megalkotása előtt elmaradt a kötelező hatásvizsgálat. Elmaradt az egyeztetés több szakmai szervezettel. Elmaradt az egyeztetés több szakmai szervezettel. A tárgyalások során az MGtE helyzetértékelésére reagálás nem volt. A tárgyalások során az MGtE helyzetértékelésére reagálás nem volt. Az MGtE kérdéseire csak részben született szakmailag elfogadható válasz. Az MGtE kérdéseire csak részben született szakmailag elfogadható válasz.

25 Amit remélünk Lesz jogszabály módosítás. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "KIÚTKERESÉS Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések