Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYAR ENERGIA HIVATAL A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései Távhőszolgáltatási Szakmai Napok Visegrád, 2010. november 18-19. Lángfy Pál.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYAR ENERGIA HIVATAL A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései Távhőszolgáltatási Szakmai Napok Visegrád, 2010. november 18-19. Lángfy Pál."— Előadás másolata:

1 MAGYAR ENERGIA HIVATAL A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései Távhőszolgáltatási Szakmai Napok Visegrád, 2010. november 18-19. Lángfy Pál

2 MAGYAR ENERGIA HIVATAL A távhőtörvény alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok és aktuális kérdések Távhőszolgáltatási Szakmai Napok Tihany, 2000. május 8-10. Lángfy Pál Magyar Energia Hivatal

3 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 3 Új utak a távhőszolgálta- tásban A környezetvédelmi szigorítások  megújuló energiák, kogeneráció Bővülő szolgáltatások (hőellátás helyett fűtési szolgáltatás) Új termékek (távhűtés, közelhőellátás)

4 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 4 A Távhő Engedélyezési és Felügyeleti Osztály (TEFO) tevékenysége I. 1998-tól fő tevékenység az erőművek távhőtermelői tevékenységének engedélyezése, 1998 – 2005 az erőművek távhőszolgáltatói tevékenységének engedélyezése és a fogyasztóvédelem ellátása, a távhővel kapcsolatos információ- szolgáltatás és „szakértői” tevékenység.

5 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 5 A TEFO tevékenysége II. A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés EU szintű szabályozásnak figyelemmel kísérése 2003-tól Magyarország képviselete a DG- TREN által működtetett KHVT Munkabizottságban (CHP Committee) 2008-től a KHVT eredetigazolások kiadása

6 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 6 A TEFO tevékenysége III. 2009. július 1-től a távhőszolgáltatók árfelügyeleti tevékenységének ellátása, ezzel jelentősen bővült az ügyfélkör, a hatósági tevékenységünk a jogi, műszaki szempontú vizsgálat mellett kiegészült a gazdasági-pénzügyi szempontú vizsgálatokkal a teljes távhőszolgáltatási szektorra.

7 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 7 A tevékenységünket befolyásoló körülmények 2004: EU csatlakozás Vezetékes energiahordozók (villamos, gáz) piacának felszabadítása CHP direktíva > KHVT eredetigazolás 2008-tól: emelkedő energiaárak, gazdasági válság, a lakossági megélhetési költségek jelentős növekedése > Robin Hood 2010: ????

8 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 8 Eredményeink A termelők engedélyezése különösebb probléma nélkül folyt le. A KHVT eredetigazolások kiadásának eljárásrendjét kialakítottuk. Létrehoztunk egy teljes körű és részletes nyilvántartási rendszert a távhőszolgáltatók lakossági díjairól és gazdálkodási adatairól. Működtetünk egy egységes módszertant a lakossági távhőszolgáltatási díjak összehasonlítására.

9 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 9 Kudarcok Az engedélyezési eljárás egyszerűsítésére tett javaslatunk nem valósult meg. A KHVT eredetigazolások módszertani útmutatóját nem sikerült befejeznünk. A távhő árképzésnél alkalmazható árképletek tekintetében nem tudtunk érdemben előre lépni.

10 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 10 Jövőkép A Hivatalnál felhalmozott tudás hasznos az önkormányzatok (politika), a fogyasztók és a távhőszolgáltatók számára. Ezért ezt a tudást célszerű megtartani. A Hivatal hatósági jogköre számos problémával terhes, de az ebből származó problémák jelentősen kisebbek a meglévő előnyökhöz képest (és jól megfontolt jogszabály-módosítással a problémák orvosolhatóak). 10

11 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 11 A távhőszolgáltatás kihívásai Energiahatékonysági célkitűzések megvalósítása Megújuló energiaforrások gazdaságos felhasználásának növelése Energiapiaci liberalizáció Kapcsolt energiatermelés támogatásának jövője Árellenőrzés, hatósági ármegállapítás Az emelkedő távhőszolgáltatási díjak erősítik a leválási törekvéseket, melyek - esetenként – súlyos (politikai) konfliktusok kialakulásához is vezethetnek

12 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 12 A távhő jelentősége A meglévő távhőfogyasztók, mint stabil hővásárlók, a nemzeti energiapolitikai célok megvalósítása szempontjából kiemelt fontosságúak. Nemzetgazdasági szempontból a távfűtéssel ellátott lakások számának növelése lenne a cél. A távhőszolgáltatás negatív fogyasztói megítélése - politikai síkon - országos társadalmi problémaként jelenik meg.

13 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 13 Az önkormányzat szerepe Az önkormányzatnak van ellátási kötelezettsége a meglévő lakossági fogyasztók felé (ami egyben gazdasági és politikai felelősség is). A távhőszolgáltatás díjait az önkormányzat határozza meg. A legtöbb esetben a távhőszolgáltató vállalat az önkormányzat tulajdonában van. A település energia-stratégiájának meghatározása az önkormányzat feladata.

14 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 14 Az önkormányzatok a távhőszolgáltatás problémáit egyedül nem képesek orvosolni Szükséges az önkormányzatok közötti együttműködés (pl. közös szakértői stáb működtetése). Az állami szerepvállalás (hosszú távú energiastratégia és stabil támogatási rendszer működtetése). Hatékony fogyasztói érdekképviseletek (ehhez központi pénzügyi támogatás szükséges).

15 MAGYAR ENERGIA HIVATAL 15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! A továbbiakban sok sikert és jó egészséget!


Letölteni ppt "MAGYAR ENERGIA HIVATAL A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései Távhőszolgáltatási Szakmai Napok Visegrád, 2010. november 18-19. Lángfy Pál."

Hasonló előadás


Google Hirdetések