Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál 2006. június 27.Balatoni István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál 2006. június 27.Balatoni István."— Előadás másolata:

1 A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál 2006. június 27.Balatoni István

2 2 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Tartalom  Időrend  Előhitelesítés  Engedély módosítása  Az éves jelentés hitelesítése  A kibocsátott mennyiségek visszaadása  Összefoglaló

3 3 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Időrend 2005. november- december Előhitelesítés 2006. március Hitelesítés 2006.03.29. Hitelesített éves jelentés megküldése a Főfelügyelőségnek 2006.04.27. Éves jelentésnek megfelelő CO2 kvóta visszaadása. 2006. 04.10. Emisszió kereskedelmi forgalmi jegyzék megnyitása Üzemeltetői számlanyitási adatszolgáltatás 2006. 03. 30.

4 4 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Előhitelesítés  A Holcim Zrt. mindkét telephelyének előhitelesítését és az éves kibocsátási jelentés hitelesítését a Deloitte Rt. végezte, mint független hitelesítő.  Előhitelesítés Az előhitelesítés célja a nyomon követési rendszer és a kibocsátási engedélyben megfogalmazottak összevetése volt. Az előhitelesítő cég végigment a nyomon követési folyamaton valamint a technológián az engedélynek megfelelően.

5 5 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Engedély módosítása  Az Üvegházhatású gáz-kibocsátási engedély kiadása 2005. január 3-án  Az engedélyben érdemi részt nem érintő kisebb elírások voltak, melyeket észrevételezésünket követően a Főfelügyelőség ki is javított 2005. március 16-ra.  Az engedélyben leírtaknak megfelelően végeztük a kibocsátásunk nyomonkövetését. A kezdeti nehézségeink után (mintavételezés, laborvizsgálatok rendszeresítése) – amik egy új rendszer indulásakor mindig jelen vannak – a II. negyedévtől szinte rutinszerűen történt a nyilvántartás.  A rendelkezésre álló adatok alapján már a II. negyedévben felvetődött az a probléma, hogy a kalcinációból származó fajlagos szén-dioxid kibocsátás magasabb, mint a hasonló technológiával rendelkező cementgyárak fajlagosai.  A belső rendszerünk áttekintése után megtaláltuk a probléma okát. A feladott nyersliszt mennyiségi mérése volt az, ami az eltérést okozta. Gyárunknál ugyanis a hőcserélőre feladott liszt mennyisége kerül mérésre. Ez a mérés viszont nem veszi figyelembe az ellenáramú füstgázzal távozó liszt mennyiségét (későbbiekben filterpor), mely megközelítőleg 8 %-ot tesz ki.

6 6 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Engedély módosítása  Ezt követően saját nyilvántartásunkban korrigáltuk a feladott liszt mennyiségét, viszont ezt visszamenőlegesen nem lehetett alkalmazni, így csak a IV. negyedévben kerülhetett e szerint meghatározásra a szén- dioxid kibocsátásunk.  Az előhitelesítést követően a hitelesítő által is javasolt engedély módosítást megkértük 2005.12.20-án, melyre az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőségtől 2006.02.16-án megkaptunk az engedélyt.  Az új engedély alapján cégünk pontosabban tudja nyomonkövetni kibocsátását, mely a kereskedelmi rendszer egyik alapvető célja, feladata.  A Főfelügyelőség és cégünk számára is előnyös volt a telefonon történő egyeztetés az esetlegesen felmerült kérdések gyors tisztázására az engedéllyel kapcsolatos eljárások során.

7 7 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Hitelesítés  A hitelesítés során az éves jelentéshez felhasznált adatok megfelelősségét ellenőrizte a hitelesítő. Ekkor már a nyilvántartás számszaki elemzése történt az előírásoknak megfelelően.  Cégünk 1995-től tanúsított minőségirányítási rendszerrel rendelkezik, mely biztosítja a cementgyártási folyamatok átláthatóságát, a nyilvántartások megbízhatóságát.  A hitelesítés folyamán egy-két kisebb elírás jellegű eltérést korrigálva az éves jelentés hitelesítése megtörtént.  A hitelesített jelentés a Főfelügyelőségnek határidőre benyújtásra került.

8 8 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól A kibocsátott mennyiség visszaadása  A Főfelügyelőség a regiszter felállásáról és annak kezeléséről, használatáról az internet adta gyors információ áramlással a tőle telhető leghamarabb tájékoztatta cégünket.  A benyújtott éves jelentés alapján a jogszabályban meghatározott határidőn (2006.04.30.) belül a számláról visszaadásra került az éves kibocsátásnak megfelelő szén-dioxid mennyiség.

9 9 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Összefoglalás  Az előhitelesítés során feltárt hiányosságok indokolta engedély módosítást gyorsan véghez tudtuk vinni a Főfelügyelőség kölcsönösen egyeztetett eljárása során.  A telefonos és internetes információcsere meggyorsította, megkönnyítette mindkét fél munkáját.  Egy adatszolgáltatás, bevallás, nyilvántartás „életében” a legnehezebb időszak az első bevallás határideje. A szén- dioxid kereskedelmi rendszer így az első nehéz időszakát sikeresen teljesítette a kezdeti nehézségek ellenére.

10 10 14.07.2014/IsBa Holcim bemutató Holcim Hungária Zrt. CO2 hitelesítés tapasztalatairól Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál 2006. június 27.Balatoni István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések