Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyermek, család, társadalom 2007. szeptember 12. SzabolcsÉva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyermek, család, társadalom 2007. szeptember 12. SzabolcsÉva."— Előadás másolata:

1 Gyermek, család, társadalom 2007. szeptember 12. SzabolcsÉva

2 szocializáció nevelés Intézményes nevelés családi nevelés gyermek – szülő kapcsolat család és iskola

3 Az újszülött csecsemővel az apja nem rendelkezett, hanem karjába vette, és elvitte a Leszkhé nevű helyre, ahol a törzsek vénei összegyülekeztek éa megvizsgálták a kisdedet. Ha egészséges alkatú és erőteljes csecsemő volt, utasították az apját, hogy nevelje fel... De ha idétlen vagy nyomorék volt, bedobták a Taügetosz Apothei nevű szakadékába – azzal a meggyőződéssel, hogy nem előnyös sem a gyermeknek, sem az államnak, ha egy születésétől kezdve gyenge és életképtelen ember életben marad.” „ Az újszülött csecsemővel az apja nem rendelkezett, hanem karjába vette, és elvitte a Leszkhé nevű helyre, ahol a törzsek vénei összegyülekeztek éa megvizsgálták a kisdedet. Ha egészséges alkatú és erőteljes csecsemő volt, utasították az apját, hogy nevelje fel... De ha idétlen vagy nyomorék volt, bedobták a Taügetosz Apothei nevű szakadékába – azzal a meggyőződéssel, hogy nem előnyös sem a gyermeknek, sem az államnak, ha egy születésétől kezdve gyenge és életképtelen ember életben marad.” (Plutharkhosz: Párhuzamos életrajzok – Lükurgosz)

4 „Egyetemes emberi érték, hogy minden emberi élet értékes. Nem görcsös áldozatként, hanem belső meggyőződésből fakadóan hinnünk kell, hogy sérült gyermekünk felnevelése, a társadalomba való integrációja nem lehetetlen.” ( Fatalin Andrea: A sajátos nevelési igényű gyermekek integrált neveléséről – Új Pedagógiai Szemle, 2004. március)

5 Gyermekek a középkorban

6 „Engedjétek hozzám jönni a kisdedeket, mert övék a mennyeknek országa” (Máté 19, 14-15.) „Ezen a földön senki sem tiszta színed előtt a bűntől, még az egynapos csecsemő sem...” (Augustinus: Vallomások)

7 A középkori gyermeknevelés néhány jellegzetessége Szoros pólyázás Szoptatós dada intézménye Gyermekek kitevése

8 Szoptatós dada intézménye Gyermekek kitevése Szoros pólyázás 15.sz. forrás: www.kerikata.hu/e-keptar

9 Kb. 1450

10 Intézményes nevelés a középkorban Kolostori iskolák Plébániai iskolák Székesegyházi iskolák Középkori egyetemek

11 Egy öreg ember üdvözöl egy kis fiút és azt mondta neki: Élj fiam, élj, ameddig éltél, és még egyszer oly soká, és kétszer olyan soká, és háromszor olyan soká. S adjon az Isten még egyet az én éveimből, s akkor betöltöd a 100 esztendőt. Fejtse meg, aki tudja, hogy éves volt az üdvözlés idejében a fiú?

12 A gyermeki életkor szakaszai Infantia7 éves korig Pueritia7-14 éves korig Adolescencia14-től a felnőtt korig Filius, filia2 éves korig Puer2-12 éves korig Adolescens12 éves kor után

13 Gyermek - felnőtt Évszakok – életkorok Alá-fölérendeltségi viszonyok Átlagos életkor alakulása

14 Raffaelo 1503


Letölteni ppt "Gyermek, család, társadalom 2007. szeptember 12. SzabolcsÉva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések