Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GYERMEKKOR-TÖRTÉNET ALAPMŰVEI Philippe Aries (1960): A gyermek és a családi élet az ancien régime korában Lloyd DeMause (1974): A gyermekkor története.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GYERMEKKOR-TÖRTÉNET ALAPMŰVEI Philippe Aries (1960): A gyermek és a családi élet az ancien régime korában Lloyd DeMause (1974): A gyermekkor története."— Előadás másolata:

1 A GYERMEKKOR-TÖRTÉNET ALAPMŰVEI Philippe Aries (1960): A gyermek és a családi élet az ancien régime korában Lloyd DeMause (1974): A gyermekkor története Linda Pollock (1983): Elfelejtett gyermekkor Shulamit Shahar (1990): Gyermekek a középkorban

2 Lloyd DeMause Pszichohistória - a szülő a gyermeket saját tudatalattijának kivetítésére használja (projektív reakció) - a szülő a gyermekben saját gyermekkora felnőtt figuráinak (többnyire szüleinek) helyettesét látja (megfordító reakció) - a szülő megérti a gyermek szükségleteit és kielégítésükért tenni is tud (empatikus reakció)

3 Lloyd DeMause gyermekkortörténeti periódusai Gyermekgyilkos attitüd: Antikv.-4.sz. „Kitevő” attitüd: 4-13.sz. Ambivalens attitüd: 14- 17.sz. Intruzív (birtokbavevő) attitüd: 18.sz. Szocializáló attitüd: 19.sz- 20.sz közepe Támogató attitüd: 20.sz közepétől Őskortól az antikvitásig A kereszténység kezdeteitől a 12.sz-ig. A 12.századtól a 16.század második feléig A 16.század 2. Felétől a 18.sz. második feléig A 18.sz. második felétől a 20. sz. közepéig A 20.sz.közepétől

4 GYERMEKEK A KÖZÉPKORBAN Philippe Aries (1960): „ A középkori művészet kb. a 12. századig nem ismerte a gyermekábrázolást, vagy legalábbis nem tett rá kísérletet.” „ A 10-11. század embereit nem foglalkoztatta vagy érdekelte a gyermekkor ábrázolása, a kérdés fel sem merült a számukra, a gyermekkor átmeneti, gyorsan múló időszak, melynek még az emléke sem tartós.”

5 Aries ikonográfiai vizsgálata A 13. században jelenik meg néhány gyermektípus a festményeken: 1.Az angyal, fiatal serdülő 2.A gyermek Jézus 3.A meztelen gyermek, mint a halál és a lélek allegóriája A 14. századtól Mária és Jézus kettősében a csecsemőkor naív, bájos, gyengéd vonásai hangsúlyozódnak.

6 Mária és a kisded Jézus

7 A gyermek évszázada a 17. század? A gyermek önálló ábrázolása a 17. század újítása, ekkor válik a portréfestészet kedvelt témájává. Pedig: a demográfiai váltás csak a 18. században következik be: Alfred Jenner, 1796: Himlő elleni védőoltás !  A gyermekhalandóság visszaszorulása

8 Aries evolúciós szemléletének cáfolata Konrad Lorenz: Kindershema „Veleszületett tehermentesítő mechanizmus” Relatíve nagy fej Az agytérfogat dominanciája Nagy, alacsonyan fekvő szemek Kerekded arc Rövid, tömör végtagok Ruganyos, de esetlen mozgás

9 Mikiegér

10 Teddy mackó


Letölteni ppt "A GYERMEKKOR-TÖRTÉNET ALAPMŰVEI Philippe Aries (1960): A gyermek és a családi élet az ancien régime korában Lloyd DeMause (1974): A gyermekkor története."

Hasonló előadás


Google Hirdetések