Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői"— Előadás másolata:

1 A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
Dr. Gallai Mária Gyermekpszichiáter Szakértő

2 A gyermek szükségletei széles perspektívából
A mai gyermekek a holnap polgárai, dolgozói és szülői, a jövő társadalmának és a gazdasági fejlődésnek megalapozói. A jelenlegi társadalom akkor biztosítja jövőjét ha minden gyermek számára az egészséges, felelősségteljes és produktív élet megalapozásához szükséges feltételeket megteremti.

3 Mit tehet hozzá az idegtudomány?
Mit gondoltunk régen? Mit tudunk ma? Az agy fejlődése az öröklött géneken múlik. Az agy fejlődése a gének és az egyéni tapasztalatok közös hatásának eredménye. A 3 éves kor előtti tapasztalatok csak kevéssé hatnak a későbbi fejlődésre. A korai tapasztalatok alapvetően befolyásolják az agy szerkezetét, és megalapozzák a későbbi képességeket. A korai évek biztonságos anya-gyerek kapcsolata pozitív keretet nyújt tanuláshoz, fejlődéshez. Így igaz. + A korai kapcsolatok az agy felépítését is befolyásolják.

4 Mit tehet hozzá az idegtudomány?
Mit gondoltunk régen? Mit tudunk ma? Az agyfejlődés lineáris: a tudást egy életen át tartó gyarapodással szerezzük. Az agyfejlődés nem lineáris: vannak szenzitív időszakok, amik bizonyos készségek megszerzéséhez optimálisak. Ha ez kimarad, később nagyon nehéz pótolni. A kisgyermekek agya sokkal kevésbé aktív, mint a serdülőé vagy a felnőtté. A korai években a gyermek agya sokkal aktívabb, mint a felnőtté. Az agy aktivitása serdülőkorra lényegesen csökken.

5 Néhány adat Megszületéskor szinte az összes idegsejt jelen van az agyban – kb. 100 milliárd! Az újszülött agya súlya csupán negyede egy felnőttéhez képest Hálózat épül Idegsejtek velősödnek

6 Néhány adat Szinaptikus burjánzás:
Születéskor egy idegsejtnek átlagban kapcsolata (szinapszisa) van A 2. év végére kb. 15 000! Szinaptikus visszametszés - „kertész”: A nem használt szinapszisok a 2. év végétől pusztulni kezdenek A rendszeresen használt szinapszisok stabilizálódnak és felgyorsul a működésük

7 Szinaptikus hálózat fejlődése

8 Az agy szerkezetének kiépülése tapasztalattól függ
Az egy időben ingerületbe jövő sejtek nyúlványokat növesztenek egymás felé („Fire together – wire together”) - a hálózat formálódik. Minden alkalommal, amikor végigfut az információ az idesejtek között, a kémiai és elektromos hatások megerősítik a sejtek közötti kapcsolatot – a hálózat érik. Az oda-vissza áramlás a leghatékonyabb – a szociális kapcsolatok jelentősége!! A nem használt, felesleges szinapszisok elpusztulnak – a hálózat stabilizálódik.

9 Kognitív hierarchia épülése - szinaptikus hálózat „alaptól felfelé”
Nyelv Magasabb kognitív funkciók Észlelés Látás, hallás Első év születés (hónapok) (évek) Source: C. Nelson (2000)

10 Érzelmi- szociális hierarchia – szinaptikus hálózat „alaptól felfelé”
Másodlagos érzelmek Érzelmi és viselkedés kontroll Elsődleges érzelmek Alapvető szocializáció Első év születés (hónapok) (évek) Source: C. Nelson (2000)

11 Mire van szüksége a gyermeknek?
Alapvető fizikális feltételek biztosítására: Fedél Élelem Ruházat Mérgező anyagoktól mentes környezet A gyermek fejlettségének megfelelő tapasztalatokat biztosító tárgyi környezetre Pozitív, biztonságot jelentő, támogatást nyújtó, stabil kapcsolatra

12 Mi történik, ha nincsenek meg a szükségletek?
Stressz! Pozitív stressz Tolerálható stressz Toxikus stressz Hormonális változások Adrenalin Kortizol Idegrendszeri változások

13

14 A tartós stressz megváltoztatja az agy szerkezetét
Normál Brain architecture is created by the formation of connections between neurons as a result of interactions with one’s environment, and then the pruning of connections that aren’t used. Neural connections in different areas of the brain are responsible for different kinds of activities. For example, the prefrontal cortex and hippocampus house activities related to memory and decision-making (executive function). As you can see from these depictions of neurons, brains subjected to chronic stress have underdeveloped connections in these areas of the brain. In contrast, the Amygdala is the area of the brain that governs our “fear response”. As you can see, in brains subjected to chronic stress, neurons have OVERdeveloped connections in this area -- which can result in exaggerated assessment of and response to fearful situations. Krónikus stressz Source: C. Nelson (2008)

15 A toxikus stressz következménye
Desmond Kelly, M.D. The Implications of Quality Early Education for Brain Development 2005

16 Üzenetek Az agy szerkezete folyamatosan épül a gének és a környezet együttes hatása következtében. Az agyi struktúrák hierarchikus rend szerint épülnek fel. Az agy fejlődésében a legaktívabb tényező a stabil, pozitív szociális kapcsolat.

17 Üzenetek folytatása A korai életkortól biztosított megfelelő környezet nélkülözhetetlen az agy megfelelő fejlődéséhez. A már stabilizálódott agyi struktúrák módosítása sokkal nehezebb és kevésbé hatékony. A korai életkorban nyújtott segítség messze eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi támogatás.

18 Üzenetek folytatása Azok a lépések, amivel a súlyosan hátrányos helyzetű gyerekek szükségleteit a legkorábbi életkortól kezdve kielégítjük egyrészt morális kötelességünk, másrészt tartós invesztálást jelent a jövőnk társadalmába és gazdasági prosperitásába.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések