Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANGOLKÓR Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANGOLKÓR Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra."— Előadás másolata:

1 ANGOLKÓR Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra

2 DEFINÍCIÓ: Az angolkór (rachitis) a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a D-vitamin hiánya okoz. Ritkább formája a kalcium- vagy foszforhiány okozta rachitis.

3 ÉRINTETTSÉG: Csontok  csontrendszeri elváltozások – Gyerekeknél: dongaláb, gerinc- és mellkas torzulás (+ melléktünetek: pl. ekcéma, gyomor-, bélhurut, a pajzsmirigy duzzadása) – Felnőtteknél: csontritkulás(osteoporosis), csontlágyulás(osteomalácia),izomgörcsök (A csontritkulás általában ötven év feletti nőknél jellemző betegség, mely csontsűrűség méréssel mutatható ki. Ez a vizsgálat 50 év felett férfiaknál, és nőknél egyaránt ajánlott!) A kezeletlen betegség idővel törpenövéshez, a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet

4 Dongaláb, gerinctorzulás

5 Csontritkulás

6 KIVÁLTÓ OKAI: Elégtelen D-vitamin képződés és bevitel. Táplálkozási, emésztési, vagy felszívódási zavarok Egyes görcsoldó vagy epilepszia elleni szerek (fenobarbitál, fenitoin), melyek csökkenthetik a szervezetben a D-vitamin termelést Máj-, és vesebetegségek, mivel a D-vitamin aktív formává alakításában ez a két szerv fontos szerepet játszik

7 HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATÓ? Az angolkóros kisbaba koponyája a tarkó két oldalán pingponglabda szerűen benyomható. A koponya kocka alakú, hátul lapos. A csecsemő kutacsa tátongó, sokszor még 2 éves korban is nyitva van. A gyermek fokozottan izzadékony, különösen a tarkótájon, ezért tarkótáji kopaszság alakul ki. A karok, lábak görbék, "O" vagy "X" alakúak, sokszor egyszerű terhelés hatására eltörnek. A fogfejlődés is késik, illetve a kialakuló fogak töredezettek, szuvasak.

8 Nemcsak a csontok, de az ízületi szalagok is lazák, az izomzat is petyhüdtebb. A gyerekeknek nagy pókhasuk van a gyenge has- és bélizomzat miatt. A bordákat a nagy hastól éles barázda választja el. A kalcium hiány időnként olyan nagyfokú lehet, hogy gégegörcs, epilepszia alakulhat ki, illetve kéz és láb görcsös tartása. A szegycsont kidülled, úgynevezett tyúkmellkas alakul ki (gerincferdülés is társulhat hozzá).

9

10 MEGELŐZÉS Minden 2. hetet betöltött kicsinek D-vitamin tartalmú cseppek, melyet naponta kell adni 1 éves kora végéig, mivel az anyatej D-vitamin tartalma alacsony. Koraszülött, kissúlyú csecsemőknek a gyorsult fejlődés miatt nagyobb D-vitamin szükségletük van, így ők nagyobb adagban kapják.

11 A csecsemőtápszerek legtöbbje ma már tartalmaz D-vitamint, ennek fogyasztása esetén a háziorvossal meg kell beszélni a D-vitamin adagolását, mivel annak túladagolása gondot okozhat. A serdülőkor is veszélyes a gyorsult növekedés miatt, így figyelni kell a helyes táplálkozásra és a vitaminok bevitelére. Táplálékok közül a hal májának olaja (csukamájolaj) és a D-vitaminnal dúsított tejek és a margarinok tartalmazzák a legtöbb D-vitamint. Napfény! (mértékkel)

12 KEZELÉS Megfelelő mennyiségű napfény Vitaminok Táplálékkal bejuttatott kalcium és foszfát Gyógytorna D-vitamin bevitele szájon át o Fokozatosan, több hónapon át o Lökésterápia (egy csecsemőnek három alkalommal lökésszerűen 5-15mg D-vitamin(1mg=40 000 egység)  ezt a terápiát a 60-as évektől beszüntették, mert nyilvánvalóvá vált,hogy elősegíti az érelmeszesedést (1 liter babatápszer 400 egység D 3 vitamint tartalmaz!)

13 ÉRDEKESSÉG Brit sziget  első ipari forradalom  rengeteg égési termék került a levegőbe  kevés napfény, D-vitamin Munkások szegénységben élnek  gyermekek alultápláltak  kevés kalcium jut a szervezetükbe „Divattá” vált, hogy a kisbabáknak anyatej helyett tehéntejet adnak A kóros csontelváltozás megjelent a szigetországban, és innen kapta a nevét: angolkór.


Letölteni ppt "ANGOLKÓR Jarabek Lívia, Végh Viktória, Geierhosz Dóra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések